Monday, April 3

lauresque vs breakfast • 2 • overnight oats + banana milk

Mijn ochtenden zien er over het algemeen zo uit: ik knipper een paar keer met mijn ogen, knijp ze even heel hard dicht, probeer te ontkennen dat de dag is begonnen, mompel van alles voor me uit en sla vervolgens vol tegenzin de dekens van me af. Dan maak ik mijn bed op (yup, ik ben in zo iemand veranderd die dat iedere ochtend doet), rol ik mijn yogamat uit en  sla ik mijn slaapkamerramen wijd open. Iedere dag. Altijd. Na een half uur yoga kan ik wat minder chagrijnig naar de wereld kijken en heb ik over het algemeen zelfs best wat energie. Geloof me: yoga werkt beter dan koffie. Naast energie heb ik tegen die tijd meestal ook ongelofelijke honger. Dus trek ik een lelijke, grote trui over mijn hoofd, haast ik de trap af en maak ik een ontbijtje klaar. Het liefst met een muziekje en een dik boek. Of de krant. Vandaag op het menu: cashew infused overnight oats en homemade banana milk. Het klinkt zo gezond dat het bijna irritant is. Gelukkig is het ook gewoon heel lekker :)




Voor de overnight oats:

40 gram havervlokken
een eetlepel (zelfgemaakte) cashewpasta (of pindakaas)
amandelmelk
een halve banaan
agave siroop
eventuele toppings naar keuze

bereidingswijze:

1. Cashewpasta kun je zelf maken door cashewnoten te blenden in een foodprocessor. In eerste instantie vormen ze een soort kruimels, daarna vormen ze steeds meer een pasta. Je hebt geen andere ingrediënten nodig, maar voor een wat meer bijzondere variatie kun je ahornsiroop, kaneel, agave of zelfs sambal toevoegen. De variant met sambal kan ik niet aanraden voor dit recept. 
2. Meng de cashewpasta met de havervlokken en ongeveer 250 ml amandelmelk en roer goed door. Zet dit in een kommetje in de koelkast en laat een nachtje staan. 
3. Haal 's ochtends je kommetje uit de koelkast en voeg agave siroop naar smaak toe. Snijd je banaan in plakjes en wees eventueel creatief met andere toppings. Ik heb zelf wat pompoenpitjes, cashews en gepofte tarwe toegevoegd.  Voilà!

Voor de banana milk:

1 (bevroren) banaan
water
eventueel: dadels, gember, citroen
Bananenmelk is een goed alternatief voor amandelmelk, sojamelk, havermelk en andere soorten plantaardige melkvervangers. Bananen zitten vol vitamine B6, vitamine C, vezels, potassium en een aantal mineralen. De potassium is onder anderen goed voor hartfunctie en helpt bij het verlagen van je bloeddruk, en het voorkomen van verkrampte spieren. Lang verhaal kort: bananen zijn onwijs gezond, een bron van energie én - ook niet onbelangrijk - niet duur. Daarnaast kost het maken van bananenmelk echt precies een halve minuut, dus dat hoeft ook geen probleem te zijn. 

Dit is wat je doet: je mikt een banaan in een blender (ik hou van bevroren bananen omdat ze de melk wat dikker maken), voegt 200 ml water toe en mixt alles tot een gladde massa. Voor een lekkere kick én extra gezonde vitaminen en mineralen voeg je een klein stukje gember en een beetje citroensap toe. Dit verandert de bananenmelk in een soort natuurlijk antibioticum dat helpt bij het voorkomen van ontstekingen en het versterken van je immuunsysteem. Om het allemaal iets zoeter te maken voeg ik soms één of twee kleine, verse dadels toe. 

Je kunt bananenmelk zo drinken, maar je kunt het ook gebruiken voor warme havermout of chia pudding, als basis voor smoothies, in pancake beslag of met muesli of granola en vers fruit. Genoeg leuke nieuwe mogelijkheden om uit te proberen dus!



8 comments:

  1. Die bananenmelk klinkt echt lekker, vooral als basis voor havermoutpap of een smoothie. Die ga ik dus zeker proberen :)

    ReplyDelete
  2. Voor mij, als je zelfs zo'n vies papprutje er lekker uit kan laten zien, heb je wel fotografieskills! :P

    ReplyDelete
  3. Oeh, dat bananenmelk receptje is wel iets wreed handig! Zo kan ik ook eens wat vegan drinken qua melk achtig iets, zonder dat mijn ouders denken dat ik doordraai, thanks! En zot schone foto's!

    ReplyDelete
  4. ziet er echt weer lekker uit Laura! oats maak ik al regelmatig, en nu ga ik ook eens banana mylk uitproberen :)
    liefs xxx

    ReplyDelete
  5. Ik krijg er alleen al zin in door je foto's <3

    ReplyDelete
  6. Dat ziet er echt geweldig uit! Dit sla ik zeker even op; kan ik dat eens uitproberen deze vakantie!

    ReplyDelete
  7. I love the colours of these photos. Did you use a filter when you edited them? Also did you use your Canon EOS 700D to take these photos?

    ReplyDelete
  8. I love the colours of these photos. Did you use a filter to edit them? Also did you use your Canon EOS 700D to take these photos?

    ReplyDelete

Thanks!