Friday, March 31

monthly goals • april


Zondagochtend, zesentwintig maart. Een straal zonlicht verwarmt mijn gezicht als het grijze snoetje van onze kat en het gekriebel van zijn snorharen me wakker maken. Ik rol op mijn zij en knipper een paar keer met mijn ogen. Stofdeeltjes dansen als glinsterend goud in het licht. De kat wandelt een paar keer heen en weer over mijn buik en nestelt zich dan tussen mijn knieën. Beneden klinkt gestommel en ik word me plots bewust van de geur van verse croissantjes. Zacht geklets danst mijn kamer in als ik de dekens van me af sla. Oja, zesentwintig maart. Ik ben jarig vandaag. Mijn mondhoeken krullen op in een brede glimlach. Ik aai de kat en maak mijn bed op. Daarna sla ik de ramen wijd open en hang ik een aantal minuten over de vensterbank. Met gesloten ogen adem ik de geur van de croissantjes, de bloeiende bloesems en het vers gemaaide gras in.

Het briesje dat langs mijn wangen strijkt is warm. Ik laat de ramen open als ik mijn yogamatje uitrol en een video van Adriene aanzet. Het is een speciale verjaardags-yoga-sessie die ik voor vandaag bewaard heb. Na de verjaardagsvideo doe ik nog een extra half uurtje yoga. Gewoon, daarom. Daarna stommel ik samen met mijn tweelingbroertje de trap af. Beneden zingt mijn moeder lang-zullen-ze-leven en staan er verse croissantjes op tafel. We eten ze met (soja-) boter en aardbeienjam en drinken verse jus. Een uur later stap ik op de fiets. Met open jas en de wind in mijn haar rijd ik langs bermen vol narcissen en paarse krokusjes, bomen vol bloesem en spelende kinderen met kleurige ijsjes in hun handen. Ik luister naar de zingende vogels en krijg die stomme glimlach niet van m’n gezicht. De lente danst door Nederland en ik ben jarig. M’n hoofd is vol van roze bloemen, verse aardbeien, de blauwe lucht en lachende zon. Misschien is jarig zijn toch zo erg nog niet.

Leliegracht nummer 16. Vegabond. Laura staat op me te wachten met het grootste en meest vrolijke boeket bloemen dat ik ooit gezien heb. Ze omhelst me. We lachen. Binnen eten we taart en verrast Naomi me door plots voor de deur te staan. Met z’n drieën eten, praten en lachen we tot we niet meer kunnen. De zon, de kleur, het ruisen van de wind, de dartelende bloesemblaadjes, als stipjes op het water, confetti in de lucht. Het is alsof de stad ons toelacht, knikt. ‘Toe maar,’ zegt ze. ‘Leef maar. Adem. Voel de zon en hoor de wereld. Leef maar.’ De keien langs de grachten lijken te glimmen, het water deint zachtjes op en neer. De mensen dragen zomerjurkjes, sandaaltjes en houten hakken tikken zachtjes, ritmisch tegen de straat.

Als ik naar huis fiets met het vrolijke boeket voor in de bak van mijn fiets bedenk ik me wat ik met mijn 20e levensjaar wil gaan doen. Ik slik. Twintig. Dan glimlach ik weer. Klein beginnen Laura. Babystapjes. Danspasjes. Geen marathons. Begin in April. Wat wil je doen in April?

minimaliseer eten/drinken buiten de deur (max. 2x per maand)


In mijn zoektocht naar minimalisme probeer ik zo veel mogelijk onnodige dingen uit mijn leven te verbannen. Ik ben niet op zoek naar iets extreems. Ik hoef m'n kamer niet à la Marie Kondo uit te mesten (al trekt het me ergens ook wel weer aan). Ik hoef niet maar zestien kledingstukken te bezitten. Ik verban niet alle kleine prulletjes uit mijn leven. Wat ik me echter wel steeds meer realiseer is dat geluk van binnen moet komen en dat het makkelijker is om dat innerlijke geluk te vinden als er niet te veel afleidende, externe factoren bij komen kijken. Ik heb geen soja-latte van vier euro nodig om gelukkig te zijn. Het is leuk, misschien, zo af en toe, maar het hoeft niet iedere week. En ik moet helemaal loskomen van het idee dat zo'n latte me gelukkig maakt. Voor geluk heb ik niets anders nodig dan mezelf, mensen van wie ik houd en de aarde onder mijn voeten :)

minstens 3 illustraties verkopen


Ik wil al heel lang wat ondernemender aan de slag met de dingen die ik het liefste doe. Fotograferen, illustreren, ontwerpen, schrijven. Als ik ooit mijn geld kan gaan verdienen met wat ik het liefste doe dan is dat een droom die uitkomt. Over het algemeen doen die dromen dat echter niet vanzelf. Uitkomen, bedoel ik. En daarom wil ik nu een eerste stap zetten en een aantal illustraties verkopen. Ik heb hier en daar al berichtjes gekregen met vraag naar kaartjes en prints, dus hopelijk schiet ik niet volledig naast de roos. Ik vind het doodeng en heel raar om op deze manier te kijken naar wat ik doe en er geld voor te vragen (dan schiet er meteen vanalles door m'n hoofd - 'is het wel geld waard?' 'waarom zou iemand dit  überhaupt willen kopen?' 'ben ik niet heel egocentrisch als ik denk dat ik hier geld voor kan vragen?' bla bla bla), maar met wat bemoedigende woorden in mijn achterhoofd moet ik nu gewoon een keer uit m'n comfortzone stappen. Risico's nemen, Lau. Lauradicaal. Gewoon doen. Huppa. 

3 nieuwe recepten uitproberen


Ik ben als een malle aan het bakken en koken en experimenteren de laatste tijd dus dit moet sowieso wel goedkomen. Een extra duwtje in de juiste richting kan echter nooit kwaad. Stiekem heb ik vannacht al een eerste receptje uitgeprobeerd. Die zien jullie heel binnenkort vast voorbij komen!

30 days of meditation


Na 31 dagen yoga wordt het nu tijd voor 30 dagen meditatie. Al zijn het maar tien minuutjes. Gewoon even alles op pauze zetten en m'n hoofd stil krijgen. 

early rising (aan het eind van april om 7 uur)


Ik heb al jaren onwijs veel last van slaapproblemen. Soms slaap ik maanden nauwelijks tot niet en heb ik nauwelijks energie voor dagelijkse activiteiten. Nu is zo'n periode. Ik haal nachten door en zit veel thuis en dat is, zachtjes uitgedrukt, kut. Ik ga de komende paar weken proberen om mijn patroon een beetje om te gooien (o.a. door te mediteren). Dat is niet zo simpel als het klinkt, maar ik hoop aan het einde van april iedere ochtend in ieder geval vroeg (rond 7 uur) naast mijn bed te staan. Of ik nu geslapen heb of niet. 

pottery!


Voor mijn verjaardag heb ik een cursus pottenbakken cadeau gekregen - iets waar ik al maanden en maanden aan wil beginnen. 7 april is mijn eerste 'lesje' en ik ben belachelijk enthousiast (en nerveus - maar vooral enthousiast). Ik hoop heel binnenkort al een paar eerste creaties te kunnen laten zien (en ze vervolgens misschien te kunnen gaan verkopen - om maar even terug te vallen op mijn 'ondernemingsplannen'). Exciting stuff, eep!


welke uitdaging ga jij aan in april?


7 comments:

 1. Pottenbakken staat echt op mijn to do lijstje voor de zomer. Eigenlijk is volgend schooljaar best eng, een deeltijd opleiding volgen maar nog geen flauw idee hebben van wat ik wil doen of van welke boom ik mijn geld van zal trekken (om het zo maar wat poëtisch te zeggen?). Begin maart probeerde ik wel wat yoga poses maar dan voelde nog een beetje onwennig hihi

  ReplyDelete
 2. Willemijn Johanna31 March 2017 at 14:55

  Zo mooi, zo fijn geschreven.

  ReplyDelete
 3. Ik ben echt benieuwd naar je pottenbak cursus!

  ReplyDelete
 4. Hoe jij schrijft. Wauw. Echt onwijs mooi.

  ReplyDelete
 5. Pottenbakken is ZO leuk! Vooral het verven achteraf :) Bij ons op school heeft het keramiek atelier elk jaar een kerstwinkeltje, waar ze de 'mislukte' potten en schalen voor heel weinig geld verkopen. Ik hou echt van die potjes :)

  ReplyDelete
 6. Wat mooi geschreven ♥ Echt leuk, een cursus pottenbakken! Ik herken dat uitdagingen willen aangaan, ik wil dat ook meer gaan doen in april - juist dát doen wat ik eigenlijk eng vind. Binnenkort ga ik waarschijnlijk ook mediteren in een groepje, lijkt me enorm fijn. X

  ReplyDelete

Thanks!