Thursday, April 13

voor op de paastafel • raw vegan blueberry cheesecake

Of ik als veganist nog wel taart kan eten? Eh - ja! En dan bedoel ik niet een tofu-sojamengsel met frambozensmaak ofzo, maar gewoon écht taart. Goeie taart. Cheesecake, bijvoorbeeld. Met blauwe bessen en een zoete, romige vulling op een stevige bodem. En het maken is helemaal niet moeilijk. Met wat nootjes, dadels, sojamelk en een blender kom je al heel ver. Het allerbeste? Vaak is het allemaal nog (best) gezond ook! (Al hoeft dat dus helemaal niet persé. Doublestuffed oreo's met extra suiker vind ik ook heel lekker.) 

Anyhow: het is bijna Pasen en dus gaan we allemaal als gekken aan de slag met bakken en inkopen voor een uitgebreide paasbrunch en dus dacht ik dat een receptje voor een pastelpaars taartje best van pas zou kunnen komen. Al is het maar om je te inspireren iets te maken onder eieren en zuivel dit jaar. 

Ik vind het het fijnste om mooie foto's te maken en leuke verhalen te schrijven, maar ik ben niet voor niets veganist en de redenen dat ik op deze lifestyle ben overgestapt zijn alles behalve rooskleurig. Toch vind ik het belangrijk om hier zo nu en dan óók op in te zoomen. Ieder jaar met Pasen worden en zo'n 35 miljoen eieren verorberd in Nederland. Dat zijn er zo'n twee per Nederlander. Nu vind je het misschien een beetje overdreven om daar een big deal van te maken, maar wat je waarschijnlijk niet weet over de eierindustrie is dat er voor al die eieren ook legkippen nodig zijn. En dat die worden gefokt. 

Bij dat fokproces worden alle haantjes die worden geboren binnen 24 uur levend vermalen of vergast omdat ze geen eieren kunnen leggen en dus nutteloos zijn. Per jaar komen zo'n 30 à 40 miljoen kuikens op die manier om het leven. Ik heb er zelf wel eens beelden van gezien en dat resulteerde iedere keer in heel veel tranen. Wat ik heel zeker weet is dat ik géén paasfeest wil vieren met eieren op tafel - en ik hoop jullie misschien een beetje te kunnen inspireren om ook eens wat anders te proberen. Een meer diervriendelijk Pasen - lekker wordt het in ieder geval zeker, daar heb je geen ei voor nodig.


Dit is het recept voor de Raw Vegan Blueberry Cheesecake:

Ingrediënten

bodem


60g pinda's
8 kleine dadels


cheesecake


100g cashews
100g kokos yoghurt
3 eetlepels agavesiroop
60 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld kokosmelk, amandelmelk of sojamelk)
150g blauwe bessen + extra voor decoratie 

Bereidingswijze

 1. Week de cashews voor een nacht (of minimaal drie uur) in een kom water. Je kunt ze ook op laag vuur koken voor 15 minuten (of tot ze zacht zijn).
 2. Vermaal de ingrediënten voor de bodem in je blender of foodprocess tot je alles kunt samenkneden tot een soort deeg. Verspreid dit over de bodem van een 10 cm springvorm (dit is een hele kleine springvorm - het is ook een heel klein taartje, voor een grotere springvorm kun je het recept verdubbelen of zelfs verdriedubbelen). Zet de springvorm in de vriezer.
 3. Mix nu alle ingrediënten voor de cheesecake zelf (behalve de blauwe bessen) in je blender of foodprocessor.
 4. Zet de helft van het mengsel apart en mix de rest met de bosbessen. 
 5. Verspreid het mengsel zonder blauwe bessen over je bodem en zet het voor een uur in de vriezer, giet daarna het deel mét de blauwe bessen op de taart, decoreer met wat van de overgebleven blauwe bessen en zet het dan weer terug in de vriezer. 
 6. Na drie uur (of een nacht) is je taart klaar! Laat even ontdooien voor je 'm aansnijdt en geniet!


6 comments:

 1. Wauw dit ziet er zo ongelofelijk lekker uit (en het is ook nog raw vegan)!

  ReplyDelete
 2. ziet er zo ongelooflijk lekker uit! En bijna te mooi om op te eten!;)

  ReplyDelete
 3. Waauw de foto's alleen al! Ziet er zo lekker uit :)

  ReplyDelete
 4. Oeeh, dat ziet er heel lekker uit! Hele mooie foto's ook!

  ReplyDelete
 5. Dit ziet er zo lekker uit! Ik krijg spontaan zin in een stukje.

  ReplyDelete
 6. Ahhh dit ziet er zoo goed uit! En jemig alles wat erin gaat klinkt gewoon veel te lekker. Misschien moet ik ook maar eens vegan worden haha, nee hoor deze ga ik zeker proberen (vegan of niet!) En, wauw, ik moet het even kwijt: wat hou ik toch van jouw food foto's!! <3

  ReplyDelete

Thanks!