Friday, April 21

recipe • yogi chai latte

Het is zaterdagochtend, de houten treden van de trap voelen koel aan onder mijn blote voetzolen. De deur van de woonkamer piept zachtjes als ik naar binnen stap. Tussen de gordijnen door schemert een streepje zon, heel voorzichtig, verlegen bijna. Ik sla de gordijnen open en glimlach als het streepje zonlicht verandert in een golf van goud. De woonkamer schittert en als ik de achterdeur open zet ruik ik de lente. Ik wieg een beetje heen en weer op de melodie van mijn ochtend playlist en rek me uit voor ik een pan met water op het vuur zet. In het water verdwijnen peperkorrels, kardemom, gember, kruidnagel en kaneel. De geur van een gouden jeugd wasemt op uit de pan en vult het hele huis met warmte. Kruidig, vriendelijk, ieder hoekje van de woonkamer lijkt plots meer uitnodigend. 

Ik sleep mijn yogamatje naar beneden. Omringd door mooie herinneringen wring ik mijn lichaam in bochten. Alles lijkt lichter. De zon op mijn gezicht voelt als een cadeautje. Na een uur stap ik van mijn mat af. Mijn lichaam en mijn hele zijn lijken doordrenkt met zachte zoetheid. Ik ontbijt met havermout en schenk een grote mok van de verse chai in. De zon schijnt nog steeds als ik me in een hoekje van de tuin nestel. Ik sluit mijn ogen even, de vogeltjes fluiten een gratis concert en voor ik het weet zak ik weg in een dagdroom. Terug naar vroeger. Naar lavendelvelden en klaprozen. Thuiskomen, kruidnagel en warme melk. Blonde vlechtjes, aardbeien plukken. Verse chai en sesamkoekjes.


voor 2 liter- 20 zwarte peper korrels
- 20 kruidnagels
- 20 kardemom zaadjes
- een paar plakjes verse gember
- 3 kaneelstokjes


Laat minimaal een uur, maar liever twee à drie uur zachtjes koken. Giet af door een zeef en serveer warm met (soja/amandel/haver)melk en agave of suiker.


Voor de geïnteresseerden: 

Chai betekent simpelweg 'thee'. De kruidige, zoete, Indiase variant is het meest bekend en wordt tegenwoordig in veel cafétjes en hotspots geserveerd. Over het algemeen wordt er aan het kruidenmengsel zwarte thee toegevoegd, maar omdat ik probeer wat minder cafeïne te consumeren laat ik deze liever weg. Je kunt als je het wél heel lekker vindt prima een zakje zwarte thee aan het kruidenmengsel toevoegen en mee laten trekken. 

Naast dat Chai heerlijk verwarmend en comforting is, is het drankje ook onwijs goed en heilzaam voor je lichaam. De kruiden zitten vol anti-oxidanten, zijn onder anderen goed voor je huid (zwarte peper), metabolisme (gember, kaneel), gaan een opgeblazen gevoel tegen en zijn ontstekingsremmend. De thee is natuurlijk geen vervanger voor medicijnen of een gezond voedingspatroon, maar het geeft je absoluut een boost, draagt bij aan een gezonde 'glow' en helpt om wat lekkerder in je vel te zitten! 

Ik drink het graag bij het ontbijt en 's avonds voor ik ga slapen. Mocht je zwarte thee hebben toegevoegd dan is 's avonds misschien een minder goed tijdstip voor een kopje Chai ;) 
2 comments:

  1. Wat vreemd zeg die peperkorrels er bij in. Ik wil dit zeker wel eens gaan proberen.

    ReplyDelete
  2. Oh my, die illustratie erbij is ZO mooi gedaan?! Jeetje, je blijft gewoon verbazen en creëeren, heel fijn dit.

    ReplyDelete

Thanks!