Saturday, June 25

travel diary • london pt. 3


Londen, 15.06.'16

Het is kwart over zeven. Ik knipper een paar keer langzaam en gluur tussen mijn wimpers door de kamer in. Een streep licht schijnt langs het rolluik en schildert het gezicht van één van mijn kamergenoten zilver. Het is een grappig gezicht, de slapende man met de zilveren streep en de zorgeloze gezichtsuitdrukking. Ik vraag me af wat voor droom het lachje dat rond zijn mondhoeken speelt veroorzaakt. De kamer lijkt in een melkachtige waas te zijn gehuld en daar waar de zon de kamer in kruipt twinkelen de stofdeeltjes in de lucht als minuscule edelstenen. Mijn lichaam voelt zwaar, veel zwaarder dan gisteren, alsof mijn vermoeidheid en de zwaartekracht samenzweerderig een complot beramen. Het beeld van de vorige dag, de straten van Londen en de statige gebouwen die beschermend over me heen leken te buigen, dat zich op mijn netvlies heeft gebrand doet me echter opleven. Ik hijs mezelf overeind en sla mijn benen over de rand van mijn bed. Mijn armen richting het plafond strekkend voel ik energie terug mijn aderen in vloeien. De zwaarheid verdwijnt en een vederlicht enthousiasme neemt haar plaats in.


Ik gluur langs het rolluik naar buiten en zie Dean St in al haar glorie, badend in een roze gloed. Het is kwart over zeven en ik ben in Londen. Ik kantel mijn hoofd iets en bestudeer de roze straat, de eerste werklui die diep in gedachten verzonken een weg banen door de roze gloed en ik beeld me in hoe ik zelf ooit door de roze gloed van kwart over zeven naar mijn werk zal wandelen. Over de wegen van Londen. Of eronder, met de underground.

Dagdromend over mijn toekomst in Londen pak ik mijn spullen in en kleed ik me aan. Daarna haast ik me naar beneden en profiteer ik uitgebreid en zonder schaamte van het ontbijt dat bij mijn overnachting inbegrepen zat. Ik eet toast en havermout en drink gemberthee. Voor ik het hostel verlaat gris ik vlug en pakje koekjes en een sinaasappel mee. #skirrescholierenlife.De uren die volgen slenter ik door Soho. Op Wardour St ontdek ik tot mijn enthousiasme een winkel die tot de nok toe gevuld is met artsy magazines en haal mijn camera tevoorschijn. 'Is it alright if I take some photographs of your store?' Vraag ik de man achter de kassa. 'I'm writing a piece on my favourite spots in London.' Ik schenk de man een brede glimlach. Hij twijfelt even maar stemt uiteindelijk toe en ik schiet er, ietwat ongemakkelijk - dat wel, op los. Voor ik de winkel verlaat blader ik nog wat tussen de tijdschriften. Ik koop een CEREAL City Guide en wuif de winkelier gedag.

Van Wardour St naar Picadilly Circus is een fijn wandelingetje. Niet te lang en niet te kort. Ik passeer Chinatown en dompel me onder in Oosterse sferen. Even waan ik me in Beijing. Of Hong Kong. Voor ik het weet sta ik echter op Leicester Square. Geen Oosterse sferen, gewoon Londen. Ik sluit mijn ogen even en herinner me plots de massa's mensen twee jaar geleden. Gillende meisjes en flitsende lichten. Oktober 2014. De parelwitte glimlach van Ansel Elgort. Of 'ie met me op de foto wilde, dat had ik 'm gevraagd (-- god, wat een afschuwelijke fangirl-move, maar oké). Ik hoor nóg zijn lage, betoverende stem: 'I would totally not mind.' Weer die parelwitte glimlach.

Met het beeld van Ansel (Augustus Waters in The Fault in Our Stars trouwens) nog in mijn achterhoofd wandel ik grijnzend door naar Picadilly Circus. Daar wacht ik op Kristien. We bezoeken vervolgens Wholefoods en reizen daarna door naar Marylebone waar Daunt Books zich bevind. Ik heb hierover gelezen in de CEREAL City Guide en Kristien en ik zijn allebei heel enthousiast om de winkel met eigen ogen te zien.Eenmaal in Marylebone kijken we onze ogen uit. De buurt is mooi en statig en Marylebone High St lijkt gevuld te zijn met schattige winkeltjes en boutiquejes en cafeetjes. Daunt Books is betoverend. De middeleeuwse winkel met wanden vol boeken zo ver het oog reikt steelt mijn hart. Vervuld van verwondering en met ogen zo groot als schoteltjes neem ik het interieur in me op. Het volgende uur zijn we niet bij de boeken vandaan te krijgen. Rond half twaalf moeten we echter richting me metro vertrekken: Kristien heeft afgesproken met Londense Mae --  en ik ga mee.


London, 15.06.'26

"De rest van de dag spenderen we huppelend van het ene na het andere (vegan) hippe tentje. We bezoeken BOXPARK, een containerconstructie vol pop-up winkeltjes en cafeetjes, wandelen over Bricklane, neuzen tussen de honderden platen in een enorme record store, kopen bagels voor 25 pence en spelen bordspelletjes in een museum dat volledig is toegewijd aan kinderspeelgoed (fun fact: speelgoed in de middeleeuwen was zoveel mooier dan nu). Tegen het eind van de dag reizen we terug naar Piccadilly Circus en wandelen we Chinatown in. We brengen een bezoekje aan een eindeloos grote Japanse supermarkt en eindigen onze dag in Yorica waar we vegan froyo (ter grootte van ons hoofd) eten."
Na het ijs wandelen Kristien en ik richting London Victoria. We sprinten het laatste stukje en ik stress veel te veel. Gelukkig haal ik de bus. Pas als ik  zit durf ik weer adem te halen.

De terugreis verloopt warrig. Ik slaap opgekruld in twee stoelen op de boot van Dover naar Calais, drink teveel koffie en zie de zon opkomen boven het Franse platteland. Ik schrijf het volgende fragment als caption voor een foto die ik post op instagram (hoera voor wifi in de bus!!!):
"i saw the sun rise above the green fields of france this morning, i sleepily turned the last couple of pages of my book and felt the silk rays of liquid gold warm my face. a white fog had risen above the fields and mysteriously lingered between the trees as i watched the world pass by me. i sighed, my book had ended perfectly happy and i couldn't help but sheepishly smile. it was 6 am and everyone was asleep. the sun turned into an enormous red ball of fire, floating above the horizon and coloured the misty fields a magical peachy pink."
Melancholisch. Zo voelt de terugreis. Ik wil niet weg, maar aan de andere kant is het goed. Het is oké.21 comments:

 1. Wauw, gewoon wauw. Wat een prachtige foto's en wat schrijf je toch ontzettend goed! X

  LITAH

  ReplyDelete
 2. Wauw, echt geweldige foto's!

  ReplyDelete
 3. Wat een heerlijke diary weer, echt puur genieten om dit te lezen en te bekijken<3

  ReplyDelete
 4. Je diaries zijn zo leuk om te lezen! Je schrijft heel erg fijn alsof we met je mee waren op reis!

  ReplyDelete
 5. Ik ga echt al deze diaries goed bewaren voor als ik naar London ga deze zomer :) X

  ReplyDelete
 6. Aaah wat mooi! Ik vind de foto's in combinatie met je fijne schrijfstijl echt zo'n goed beeld geven van deze dag. Het klinkt echt geweldig, en nu wil ik al helemaal snel terug naar Londen :)

  ReplyDelete
 7. Dit was weer een pareltje van een artikel. Iedere keer als jij een nieuw artikel post met je dromerige meeslepende schrijfstijl, je sarcasme tussendoor, je humor en de prachtige foto's, dan maakt mijn hart een sprongetje.

  ReplyDelete
 8. Wauw, weer zo mooi geschreven <3

  ReplyDelete
 9. Wauw, zó mooi weer! Ik geniet echt van dit artikeltje, je schrijft zo ongelooflijk fijn. 💙

  ReplyDelete
 10. klinkt als een heel fijn bliksem bezoek Lau, ik kijk er erg naar uit om onze trip in december te boeken 💕
  xx Ish

  ReplyDelete
 11. Prachtige fotootjes en het klinkt als een geslaagde reis!

  ReplyDelete
 12. Wauw Laura je neemt ons echt mee op reis. Die laatste woorden in het Engels zijn ook zo mooi.

  ReplyDelete
 13. wauw, Engeland blijft geweldig. Ben er zelf inmiddels twee keer geweest. op mijn eigen blog (passiondi.wordpress.com) heb ik een reisverslagje gedaan over Engeland.

  ReplyDelete
 14. Wat ziet het er allemaal tof uit zeg, prachtige foto's! Daunt Books lijkt me helemaal fantastisch!

  ReplyDelete
 15. de manier hoe jij schrijft en fotografeert, ik ben verliefd. Elke keer flik je het weer, dan lees en kijk ik en dan is het enige wat ik kan denken, wauw, een soort van verliefdheid, op jou manier van schrijven en de manier hoe jij alles vast legt, het maakt alles een stuk mooier dan het al is. Laura, dank je wel, gewoon dank je wel voor het feit dat je ooit heb besloten dit alles met ons te delen.

  ReplyDelete
 16. Wat een héérlijke foto's!

  ReplyDelete
 17. Wauww al je travel diaries zijn zo ontzettend mooi! Ik ga deze week naar Londen, dus ik moet even langs al deze mooie plekjes gaan. :)

  ReplyDelete
 18. Prachtige foto's. Echt heerlijk dat ze zo groot op je blog staan, mooi!
  Liefs

  ReplyDelete

Thanks!