Sunday, August 21

recipe • vegan matcha nicecream


Een blik naar buiten door het keukenraam vertelt me dat dit niet het ideale moment is om een recept te delen voor een bevroren gerecht. Maar, met een beetje verbeelding en heel veel hoop voor nog een paar laatste zomerdagen moet 't toch niet zo'n enorm probleem zijn om een poging te wagen. Plus: wanneer je dit eenmaal geproefd hebt zou je 't zelfs in de winter nog als ontbijt willen eten. Dus, zonder verder al te veel te brabbelen over stromende regen en bibberen en de aanstormende herfst: vandaag maken we matcha nicecream. Als ik maar één ding zou mogen eten voor de rest van mijn leven zou het waarschijnlijk dit zijn. Serieus.



dit heb je nodig


• twee bevroren bananen, in stukjes
• een flinke theelepel matchapoeder (verkrijgbaar in toko's)
• een scheutje soja-/amandelmelk


dit is wat je moet doen


1. Snijd de bananen in stukken voor je ze invriest (ik vergeet dit altijd en dus draait het er meestal op uit dat ik bevroren bananen in stukjes moet hakken en dat is echt niet te doen, dus: make sure to be prepared. don't be lazy. don't be like laura.). 2. Laat de bananen een paar uur (of een nachtje) in de vriezer. 3. Blend de stukjes banaan en het scheutje amandelmelk tot een gladde massa. Dit kan in een foodprocessor, een blender of met een staafmixer. 4. Meng een theelepel matchapoeder met een klein beetje water tot een vloeibare pasta. Dit is om te voorkomen dat het poeder klontjes vormt in het ijs. Voeg te pasta vervolgens toe aan het bananenmengsel en blend nog even goed door tot het ijs een groenige kleur heeft aangenomen. 5. Voilà! Doe het ijs in een bakje of masonjar en voeg eventueel toppings toe (vers fruit, ontbijtgranen of kokosvlokken etc.). 

Tip: je kunt ook iets meer amandelmelk toevoegen en een smoothiebowl of een echte smoothie te maken. Allebei ook onwijs lekker (en net wat minder koud, haha). 


Oja en...


...ik ben geen extreme superfood fan ofzo, maar matcha is wel heel gezond. Matchapoeder (mits van goede kwaliteit) bevat bizar veel antioxidanten (veel meer dan normale groene thee), werkt kalmerend, helpt bij het afvoeren van afvalstoffen in je lichaam, bevat veel vitamine C, zink, chroom, selenium en magnesium en versterkt je afweersysteem. Dit betekent echter niet dat je je porties fruit en groente etc. kunt laten staan als je heel veel matcha drinkt. Het is meer een extra. I guess. Verder ben ik geen expert, maar goed voor je lichaam zorgen en gezond eten en drinken geeft je sowieso een goed gevoel, of het nu komt door de "antioxidanten" of gewoon placebo is. It's nice either way :)




10 comments:

  1. Ik had nog nooit van Matcha gehoord! Kun je er veel dingen mee maken? Dit recept klinkt in ieder geval erg lekker!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Het is groene thee in poedervorm, je kunt er gewoon thee van maken, of een matcha latte bijvoorbeeld, maar je kunt het ook in heel veel recepten voor bijvoorbeeld koekjes, cake of, zoals nu, ijs verwerken :)

      Delete
  2. Jeetjemina dit klinkt goddelijk. *Zet op to-make lijstje*

    ReplyDelete
  3. matcha is inderdaad lekker, denk dat in ijsvorm het geen uitzondering is haha.

    ReplyDelete
  4. Yesss, dit ziet er zo lekker uit. Ik ga het zeker eens uitproberen wanneer ik terug ben van zee. Yum yum!

    ReplyDelete
  5. Ik had nog niet gehoord van matcha, maar klinkt mjammie. <3 Gelukkig wordt het nog een aantal dagen warm weer (althans hier dan)!

    ReplyDelete
  6. Nog nooit van matcha gehoord maar het klinkt wel goed!

    ReplyDelete
  7. Nog nooit matcha geprobeerd, maar het lijkt me een lekker receptje! Binnenkort maar eens proberen, thanks! X

    ReplyDelete
  8. klinkt lekker!! (maar moest eerst wel opzoeken hoe matcha poeder er uit ziet!:D)

    ReplyDelete
  9. Liefde voor matcha! Al een keer de matcha soya latte geproefd van de Bagels&Beans? Ur gonna love this one x

    ReplyDelete

Thanks!