Wednesday, August 10

travel diary • la douce france pt. 1


Amsterdam 28.08.'16 

Donderdagochtend stappen we om kwart over acht in een taxi. Vier slaperige hoofdjes met vier zware rugzakken. 'Hup, schiet op, meneer taxi hier heeft niet alle tijd van de wereld,' roept mijn moeder, wild gebarend dat we voort moeten maken. Mijn ontbijt verdwijnt in de prullenbak en binnen een paar seconden zitten we met z'n allen op de achterbank gepropt. Het is enigszins krap. Maargoed.  De rit verloopt voorspoedig en na een kwartier staan we in Amsterdam Oost. Bij aankomst volgt een eindeloze reeks van begroetingen, klapzoenen, stevige handdrukken en omhelzingen. We laden onze bagage onderin de tourbus van de band, vinden een plekje achterin en maken het onszelf zo gemakkelijk mogelijk. De komende acht uur zullen we ons immers koest moeten houden. 


We reizen, net als vorig jaar, mee met de straatband/brassband/fanfare/whatever je het zou willen noemen waar mijn ouders in spelen. Het is een kleurig bij elkaar geraapt zooitje muzikanten en alternatievelingen. Dit jaar toeren we door Zuid Frankrijk om op te treden op verschillende festivalletjes of her en der op straat, in dorpjes en steden. De (meer dan) 30 muzikanten die de band vormen ken ik voor een groot deel al mijn hele leven en ik kan me geen beter gezelschap voorstellen voor een vakantie. De groep voelt als thuis. De bus voelt als thuis. Waar we zijn maakt niet zoveel uit. Het voelt als thuis.


Onderweg stoppen we een aantal keer om onze benen te strekken of even wat te drinken in een tankstation. De tijd in de bus is gelukkig verreweg van saai. Er worden kaartspelletjes gespeeld, lekkernijen doorgegeven en ik slenter zo af en toe heen en weer naar het midden van de bus om een broodje te smeren. We hebben de slappe lach, slapen, kletsen en de tijd vliegt voorbij. Rond een uur of zeven bereiken we eindelijk onze eerste bestemming: een camping in het Noorden van Frankrijk. We worden vrolijk begroet door een pasgeboren ezeltje en Pepito, een zwart varkentje dat knort van genot als we hem aaien en onze etensrestjes voeren.


Naast de camping vind ik een zonnebloemveld dat zich zo ver het oog reikt uitstrekt, als een eindeloze zee van gele vrolijkheid. Ik wandel door het veld en wil eindeloos huppelen, tot het gerammel van mijn maag me vertelt terug te gaan. De campingeigenaar, een grote brede vent met een zwarte snor en glanzende krullen maakt pizza's in zijn eigen steenoven en we eten tot we erbij neervallen.


Na het eten treed de band voor het eerst op. We drinken bier en wijn, dansen en spelen volleybal. Alles voelt meteen weer als vanouds. Het wordt later en later en na de fanfare treed een ander, kleiner bandje op. Ze zijn goed en het optreden verandert in een grote jamsessie als een aantal fanfareleden besluiten hun instrumenten erbij te pakken en mee te spelen.

france, 28.08.'16

Voor ik ga slapen glip ik het campingterrein af en vind ik een plekje tussen het hoge gras om naar de sterren te kijken. De hemel is gevuld met miljoenen glimmende stippeltjes en de eindeloze grootsheid van de sterrendeken die zich om me heen lijkt te wikkelen maakt me haast duizelig. Ik voel me steeds kleiner worden, steeds verder wegzakken in het de oneindigheid. Ik verdwijn in het alles.

Met de sterren in mijn hoofd en muziek nog in mijn oren rol ik mijn tent in. De volgende ochtend moeten we vroeg op om de rest van onze reis naar het zuiden af te leggen. volgende keer: nóg een busreis, circustaferelen en dansen in saint-hilaire-de-brens
17 comments:

 1. Wat een prachtig zonnebloemveld! Ik vind zonnebloemen zo ontzettend mooi.

  ReplyDelete
 2. Wat een leuk gezelschap om mee te reizen!
  Ik vind de foto's met de zonnebloemen super mooi en vrolijk :)

  ReplyDelete
 3. WAUW. Prachtige foto's heb je gemaakt. Dat zonnebloemenveld vind ik echt geweldig en snap precies dat je erin wou huppelen. Dat zou het klein kind in me ook nog stiekem doen als ik daar zou zijn, hihi.

  ReplyDelete
 4. Ohhh Lau, die zonnebloemfoto's. ♥︎♥︎♥︎ Het klinkt echt mega gezellig, enneh, pizza's uit een steenoven zijn áltijd goed.

  ReplyDelete
 5. Dit is zo leuk om te lezen!! Ik krijg hier zo'n gevoel van wanderlust van...

  ReplyDelete
 6. Je fotootjes zijn weer zo gaaf geworden!

  ReplyDelete
 7. oh klinkt geweldig lau ! en wat heeft bas een gaaf shirt aan !. zonnebloemen + Lau zijn een hele mooie combinatie
  xx Ish

  ReplyDelete
 8. Die zonnebloemen aaah *hartjesogen*, prachtige foto's!

  ReplyDelete
 9. Oooh wauw, ik droom weg... Dit klinkt als een perfecte vakantie! En hoe gaaf is het om met zo'n groep muzikanten Frankrijk door te toeren, dit is mijn droom!

  ReplyDelete
 10. Wauuuuw, het klinkt echt zó gezellig!

  ReplyDelete
 11. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 12. Wat 'n prachtige foto's heb je gemaakt, klinkt en ziet eruit als een geweldige reis :)

  ReplyDelete
 13. wauw, die zonnebloemvelden! Zo mooi! En leuk dat bandje :)

  ReplyDelete
 14. oh wat klinkt dit leuk! de foto's in het zonnebloemen veld zijn prachtig lau <3

  ReplyDelete
 15. Zo'n leuke foto's! Op reis heb ik nog rondgekeken naar een zonnebloemveld, maar ze waren al allemaal uitgebloeid :(

  ReplyDelete

Thanks!