Monday, January 25

een internetloze dag?



Ja? Ja. JA! Een internetloze dag. 'WAT?' Denk je nu misschien. 'Maar, maar, maar?!' Ik weet het, het klinkt eng. 'En whatsapp dan? En twitter? En facebook? En hoe vind ik dan een recept voor het avondeten? EN INSTAGRAM?!' Ho. Stop. Rustig. Één dag maar. Challenge accepted? 

We leven in een tijdperk van social-media addiction, FOMO en internetjunkies en dat is oké. Het is oké om een beetje afhankelijk te zijn van het wereldwijde web. Ik bedoel: zonder internet en gmail en bloglovin' en whatsapp zou ik ook niet zo goed weten hoe ik in hemelsnaam mijn dagen door zou moeten komen. Zakelijke berichtjes sturen via SMS? Eh, nee dankje. Één dagje zonder internet is echter een ander verhaal: dat valt best te behappen. Echt. Geloof me maar. 

En naast dat zo'n dagje zonder social media en blauwe schermpjes voor je neus best te behappen valt, zijn ze ook nog ongelofelijk relaxed. Even geen honderd meldingen en knipperende lichtjes. Geen gescroll door eindeloze instagram feeds en geen prikkels van al die duizenden filmpjes die op facebook worden gedeeld. Nee, gewoon even rust. 

Maar wat doe je dan op zo'n dag? Vraag je je nu misschien af. En dat ga ik je vertellen. Hieronder vind je vijf activiteiten voor een dagje internet-"detoxen" (omg, dat klinkt fancy). Dus weg met je laptop, telefoon en tablet - uitzetten die handel! Vandaag (of morgen) doe je dit:



Lezen

Kruip weg in een hoekje en sla dat boek open waar je al zo verschrikkelijk lang in wilt beginnen. Verdrink in het verhaal en vergeet de tijd. Oh en vergeet niet tegelijkertijd een reep chocolade op te eten ofzo. En thee te drinken. 

Tekenen

Of beoefen een andere creatieve bezigheid. Steek je handen uit je mouwen en ga kliederen met potloden, kwasten, pen en papier. Zet er een muziekje bij op en knip plaatjes uit tijdschriften of leer origami. Ga breien of haken. Maak!

Wandelen

In het bos, over het strand, langs de grachten of over de hei. Een blokje om kan ook. Gewoon lekker lopen - en dan niet met je telefoon in je hand. Neem een keer de tijd om de omgeving in je op te nemen. Begroet de mensen die je tegenkomt, een glimlach is al genoeg. Adem de frisse lucht in, luister naar het gekwetter van vogeltjes of kijk naar de mensen om je heen. In het hier en nu zijn enzo (lekker zweverig).

Bakken

'MAAR HOE VIND IK DAN EEN RECEPT?!?' Weetje. Er bestaat zoiets als een kookboek. En mocht je zoiets niet in huis hebben dan is dit het perfecte moment om naar de winkel te wandelen of te fietsen en er een te kopen. It's as simple as that. 

Alleen al het idee aan het maken van appeltaart (bijvoorbeeld) maakt me heel gelukkig. Ik zet dan een muziekje op en snijd appels. Dan begin ik aan het deeg. Er is iets aan het kneden van deeg. Het mengen van bloem, eieren, suiker en boter. De veranderende textuur. De zandachtige kruimeltjes tussen mijn vingers die langzaam samenkleven en steeds meer een eenheid worden. Ik vind het fijn, heel fijn. Als het deeg klaar is laat ik het rusten. Daarna rol ik het uit en bekleed ik de taartvorm. De gesneden appeltjes gaan in de taartvorm met wat suiker, kaneel, rozijntjes en maizena. Tot slot versier ik de bovenkant van de taart met reepjes deeg en zet ik 'm in de oven. Voor ik het weet geurt de hele keuken dan naar vanille. En niet alleen naar vanille, nee, de keuken is dan gevuld met het aroma van vroeger. Van gezelligheid. Van thee drinken met oma, zomerse namiddagen op de boerderij van mijn oom. Zorgeloosheid. Appeltaart ruikt naar zorgeloosheid. 

(Bord)spelletjes

De ideale manier om deze internetloze dag mee te beëindigen? Een spelletjesavond! (Tenzij je een ongelofelijke hekel hebt aan spelletjesavonden natuurlijk). Ik speel zelf heel vaak spelletjes met mijn moeder en broertje. Dan blijven we na het avondeten nog uitgebreid aan tafel zitten en spelen we Yahtzee of een kaartspel. Het klinkt misschien een beetje suf maar ik vind het heerlijk. Ongelofelijk gezellig en knus en leuk én gewoon een hele fijne manier om de dag af te sluiten. 



Ik daag je bij deze uit om je telefoon een dagje aan de kant te leggen. You'll thank me later :)




38 comments:

  1. Ik doe dit wel eens op zondag. Want dan is wandelen, bakken (en knuffelen met de bf) the usual thing :) Liefs

    ReplyDelete
  2. Jaa dit ga ik doen, morgen of overmorgen, dan is mijn laatste tentamen geweest. Af en toe leg ik mn mobiel (en laptop) al een lange tijd weg, maar een hele dag lijkt me ook fijn! Liefs, Nina

    ReplyDelete
  3. Wat heb je dit leuk beschreven! Ik ga soms na een drukke dag werk een paar uur met mijn vriend door de stad (Amsterdam) lopen en dan laten we onze telefoon netjes in onze jaszak. Even heerlijk kletsen samen! X

    ReplyDelete
  4. Jaa dit wil ik al een tijdje doen! Heb vaak wel een half internetloze dag, als ik inderdaad gewoon lekker aan het lezen of tekenen ben, maar dan grijp ik 's avonds toch weer naar mijn telefoon, voor Instagram meestal. Nou, misschien toch maar eens op de planning zetten dit! ;)

    - Saskia

    ReplyDelete
  5. Ik doe dit vaak op zondagen! Dat zijn meestal de enige dagen waarop ik niets móét (in ieder geval geen werk of school) en dan ga ik heerlijk een boek lezen, heeeel lang in bad, uitgebreid lunchen... Zo fijn! Helaas ken ik niemand die net als ik oprecht dol is op (bord)spelletjes, dus als je zin hebt om een keer een spelletjesmiddag te houden, geef je dan een gil? :D Heel leuk geschreven weer, dit artikel!

    ReplyDelete
  6. Klinkt als een goed idee! Ik denk dat een dagje zonder internet bij prima zou bevallen (op vakantie heb ik soms dagen geen internet. heerlijk!) Maar het moet dan wel een dag zijn waarop ik niks hoef te doen. Dus geen schoolwerk hoef te maken ofzo (en die dagen zijn zeldzaam)

    ReplyDelete
  7. Klinkt goed! Ik zou dit best een keer willen proberen, aangezien ik het heerlijk vind om bijvoorbeeld te lezen

    ReplyDelete
  8. Ik voelde me al helemaal zen worden toen je het 'appeltaartbakken' beschreef :) Thanks ❤

    ReplyDelete
  9. Weet je dat ik hier de laatste tijd ook heel veel mee bezig ben. Ik maak de laatste weken een planning voor de hele week en heb hierdoor gezien hoe veel (echt veel) vrije tijd ik heb die ik voornamelijk spendeerde achter het lichtgevende schermpje. Daar moest verandering in komen.

    ReplyDelete
  10. Ik doe dit best wel vaak. Ik merk vaak dat ik te afhankelijk ben van internet en veel tijd verspil Zo'n internetloze dag is dan wel heel fijn en je kan heel productief zijn. Ik heb twee telefoons: een smartphone en een simpele "bar" telefoon alleen om te bellen en sms'en. Ik neem alleen die simpele telefoon mee naar buiten en naar school. Zo word ik minder gauw afgeleid!

    ReplyDelete
  11. Ik sluit mij aan bij de groep die dit op zondagen doet. Op zondag maak ik nauwelijks of niet gebruik van het internet. De andere dagen heb ik het helaas te veel nodig voor schoolzaken. Verder stuur ik veel whatsapp en Facebook-messenger berichten maar verder overleef ik nog best aardig zonder internet, gelukkig maar :)

    ReplyDelete
  12. Oh jongens, wat een zelfmarteling. Nee grapje, ik denk dat het best goed zou zijn zo nu en dan. Ik denk dat ik vaak onbewuste 'internetloze' dagjes hebt. En achteraf voelt dat goed. Misschien toch maar een keer inplannen dan ;)

    ReplyDelete
  13. Niets is zo fijn als lezen of fotograferen! Het is heerlijk naar het bos met een kleedje om ergens neer te strijken en te gaan lezen en foto's maken! Zeker goede tips voor een wifi-vrije dag!

    ReplyDelete
  14. Er is niets lekkerder dan wandelen en fotograferen zonder telefoon! love it!!!

    ReplyDelete
  15. je hebt helemaal gelijk, ik ben ook voor dit soort dagjes, maar stiekem vind ik het wél ontzettend moeilijk. een hele dag geen berichtje van en naar de bf is best lastig soms (ja, cliché en ik dacht nooit dit soort overdreven dingen te zeggen, maar verliefdheid heeft me veranderd oeps). op zondag doe ik het wel vaak en deze activiteiten zijn dan echt heel leuk. leuk artikeltje! liefs!

    ReplyDelete
  16. je hebt helemaal gelijk, ik ben ook voor dit soort dagjes, maar stiekem vind ik het wél ontzettend moeilijk. een hele dag geen berichtje van en naar de bf is best lastig soms (ja, cliché en ik dacht nooit dit soort overdreven dingen te zeggen, maar verliefdheid heeft me veranderd oeps). op zondag doe ik het wel vaak en deze activiteiten zijn dan echt heel leuk. leuk artikeltje! liefs!

    ReplyDelete
  17. Ik heb het 'what's missing my smartphone' project op school moeten doen. Ik heb 5 dagen lang zonder telefoon gezeten. Verder mocht ik wel op een laptop, maar het voelde toch raar. 5 Dagen geen mobiel. Het was wel erg fijn. Liefs

    ReplyDelete
  18. Een hele dag! Ik zou t doen. Maar dan wel op zondag mét gezelschap. Oke? ;) Gek - en eigenlijk ook mega beschamend - is het dat we gewoon niet weten hoe we ons offline moeten vermaken. Nou ik ga ervoor! Inclusief leuke baksels :) yes!

    ReplyDelete
  19. Ik ben nu wel benieuwd: doe je het zelf ook regelmatig? Een dag zonder internet is op zich prima te doen, alleen qua contact met vrienden vind ik het lastig om te missen - je moet het wel echt doen op een dag dat je ook nog wat anders te doen hebt en andere mensen om je heen hebt dan alleen jezelf - maar verder is het op zich wel te doen als het maar één dagje is. Ik moet zeggen dat ik nooit all the way zonder internet ga, alleen soms maak (of heb, dat is helemaal handig) ik minder tijd voor overbodig socialmediagebruik. En dat is inderdaad wel een eyeopener :)

    ReplyDelete
  20. Oké. Dit ga ik deze week (waarschijnlijk woensdag) echt doen.

    ReplyDelete
  21. Klinkt echt goed! Ik ben alleen bang dat ik op een schooldag toch moeilijk zonder internet kan, maar toch, ik zou de challenge best aan kunnen. Ik merk dat ik de laatste tijd echt teveel tijd kwijt ben aan internetdingen, dus daar wil ik zeker iets voor verzinnen. Hoe precies, ga ik nog even over nadenken... xx

    ReplyDelete
  22. Ik dacht er toevallig gister nog aan om eens een internet detox te gaan doen, maar dan wel na de tentamens want ik heb internet echt (echt!) nodig om te leren voor de tentamens... Maar dit weekend ga ik het proberen, promised. En ik zal je bedanken haha ;)

    ReplyDelete
  23. Het is best goed om jezelf af en toe offline te zetten. Ik doe het dan niet altijd een hele dag, maar soms wel bewust een aantal uur. Ook als hoor ik mijn telefoon trillen, ik ga niet kijken of het een mailtje, app, of whatever is. Dit werkt best bevrijdend en uiteindelijk leer je jezelf weer vermaken.

    ReplyDelete
  24. Heerlijk, zo'n internetloos-dagje. Ik probeer het ook te doen zo af en toe, maar vind het echt best lastig/eng. Ben er zo aan gewend geraakt! Maar andere dingen doen en daar echt tijd in steken is ook fijn :). Mooi artikel, ik ga het delen in de nieuwe Blog love Tuesday die morgen weer online komt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahh dankjewel. Het is trouwens ook best een beetje lastig soms, maar ik merk zelf altijd dat ik zodra ik iets aan het doen ben (appeltaart bakken bijvoorbeeld) ik alles even vergeet en dan ben ik opeens drie uur verder (en in plaats van vermoeid juist vol energie en happy!).

      En yay, supertof. Ik houd van die rubriek <3 X

      Delete
  25. Jaa, dat soort dagen zijn fijn :) Maarre, Laura, wat is FOMO? :P

    xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fear Of Missing Out, haha. Een fenomeen dat hand in hand gaat met social media verslaving en de huidige internetcultuur ;) #feitjesmetlaura

      Delete
  26. Leuk! Een tijdje geleden ging ik een weekje offline, echt heel interessant om te ondervinden wat het met je doet!

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. Leuk geschreven! Ik doe dit regelmatig en vind het heerlijk! Vaak mis je ook niks belangrijks en het geeft toch wel een beetje extra rust gewoon.

    ReplyDelete
  30. Oeh ja, echt, een internetloze dag kan zó fijn zijn! Voor mij komen die dagjes vooral voor in de vakantie, en ik er gewoon even een dagje 'tussenuit' ga. Meestal post ik aan het eind van de dag dan trouwens nog wel even een fotootje op Instagram, oeps :) Maar wel een goeie om zo'n dagje bewust een keer in te lassen!

    ReplyDelete
  31. Wat een leuk artikel! Ik houd wel eens een dagje zonder internet en spelletjes doen is altijd leuk! Ook ben ik dol op lezen <3 En lekker creatief bezig zijn natuurlijk :-).

    ReplyDelete
  32. Ohhh ja, moet ik gauw weer eens doen <3 heerlijk

    ReplyDelete
  33. Ik ging laatst spontaan een dagje met mijn vader weg en ik moet zeggen dat ik het heelrijk vond om even niet bereikbaar te zijn. Het was ongeveer een halve dag maar best prima. Ik vind het een mooie uitdaging ik moet dit ook een keertje doen!

    ReplyDelete
  34. you make it sound like making an apple pie is very easy haha Love this post btw I will let you know when I will be trying this outxx

    ReplyDelete
  35. Ik heb geen telefoon.
    Challenge completed. :D
    Overigens kun je al deze dingen ook doen als je wel internet hebt. Bordspellen doen we vaak genoeg. Komt ook geen telefoon aan te pas. Maar dat komt denk ik omdat we allebei veel werk op de computer doen; dan is een weekendje low-tech heel fijn.

    ReplyDelete
  36. Goed idee; ik moet dit ook vaker doen! En jaaaa voor spelletjes!

    ReplyDelete

Thanks!