Saturday, October 25

FANGIRL BY RAINBOW ROWELL

Een poosje geleden alweer schreef ik een artikel over Wonder: een boek geschreven door R.J. Palacio. In datzelfde artikel stond ook dat ik vaker een artikeltje wilde gaan wijden aan een boek. Tot nu toe is dat er niet echt van gekomen, maar daar ga ik verandering in brengen! Afgelopen zomervakantie las ik Fangirl, geschreven door Rainbow Rowell. Het boek is redelijk dik, maar zó vlot en leuk geschreven dat ik het binnen twee dagen uit heb gelezen. Meteen nadat ik het had uitgelezen wilde ik er iets over schrijven, maar op de een of andere manier heb ik dat nogsteeds niet gedaan. Tot nu toe dan, want vandaag ga ik jullie alles over Fangirl vertellen (:Fangirl vertelt het verhaal van Cath (18) en haar tweelingzus Renn (18). Cath en Renn zijn hun hele leven ongelofelijk close geweest; ze deelden een kamer, hadden dezelfde hobby's en zaten altijd bij elkaar in de klas. Nadat ze beide hun diploma op zak hebben besluiten ze naar hetzelfde College te gaan, maar Renn wil meer loskomen van haar zus. Ze wil haar eigen weg inslaan en haar eigen toekomst opbouwen. Cath ziet dit hélemaal niet zitten en is doodsbang. Haar social anxiety zit haar flink in de weg en alleen al van denken aan het delen van een kamer met een vreemd meisje raakt ze totaal in paniek. 

Haar enige uitvlucht is het schrijven van fanfiction: ze schrijft bijna dagelijks over de karakters (Simon en Bass) van haar favoriete boekenserie en heeft op deze manier over de jaren heen een publiek van duizenden volgers opgebouwd (ze schrijft deze verhalen op een soort fanfiction website). Als ze schrijft kan ze even alles vergeten en voelt ze even niets van alle stress en angst waar ze dagelijks mee geconfronteerd wordt.

Door het boek heen volg je Cath, die langzaam maar zeker over haar angsten heen komt. Ze leert nieuwe mensen kennen, maakt vrienden en begint steeds steviger in haar schoenen te staan. Ze komt in aanraking met allemaal nieuwe dingen, wordt verliefd (!) en blijft natuurlijk haar fanfiction schrijven. Ook krijgt ze een hele moeilijke opdracht van haar docent voor het vak 'fiction writing', en deze opdracht blijkt uiteindelijk een prachtige metafoor voor het overwinnen van haar angsten. 

Ik kon me heel erg goed inleven in het verhaal van Cath: het is altijd eng om in een vreemde omgeving je draai te vinden. Daarnaast kon ik me heel erg vinden in haar awkwardness. Het boek is echter totaal geen awkward boek: het is grappig, leerzaam en ook heel erg mooi (ik moest natuurlijk weer huilen, maar dat is geen verassing meer volgens mij). Ook is het heel leuk om te lezen hoe een muurbloempje als Cath zich uiteindelijk ontvouwd tot een heuse pioenroos (ik ben queen der slechte metaforen) - dat geeft semi-muurbloempjes als ikzelf weer een beetje hoop. 

Tip: lees Fangirl in het Engels, anders is er niets aan. 

Liefs,
Laura

28 comments:

 1. Leuk artikel! Ik ben een aantal maanden geleden begonnen aan Fangirl maar op de een of andere manier heb ik tussendoor weer 100 andere boeken gelezen waardoor ik dit boek een beetje was vergeten. Op de één of andere manier kwam ik er niet echt in, maar ik zal weer eens verder moeten gaan want het onderwerp staat me wel aan en ik ben wel weer eens toe aan een luchtig bok na alle zware school-literatuur van de laatste tijd. Liefs! X
  www.lemontierres.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmmm, volgens mij zat ik er wel snel in.. Maar ik zou echtechtecht proberen verder te lezen want 't is zo'n heerlijk boek en inderdaad lekker luchtig. (: Ik zag trouwens je artikel op teskuh.nl: súpertof dat je dat hebt kunnen doen! Ik vond 't een heel sterk stukje (:
   Liefs!

   Delete
 2. Wauw! Lau! Wat een super mooie foto's! Het klinkt ook echt als een leuk boek! Heel herkenbaar denk ik! Liefs

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yess 't is een heerlijk boek! En dankje Tessss (: X

   Delete
 3. Leuk! Ik denk dat ik het ook eens ga lezen! Wat een mooie foto's trouwens! :)

  ReplyDelete
 4. Lijkt me een heel leuk boek! Je schrijfstijl van artikelen vind ik altijd zo fijn:)

  ReplyDelete
 5. Jaaaa, Fangirl! Zo'n heerlijk boek. Ik had het zo uit, ik kon gewoon niet meer stoppen. Het maakte me trouwens ook helemaal fan van fanfiction. Jou ook? Ik had er eerder nooit zo over nagedacht, maar ik vind het een gaaf idee. Dat je als 'lezer' blijft doorschrijven, als schrijver lijkt me dat ook best een eer. X

  ReplyDelete
  Replies
  1. YES EINDELIJK IEMAND DIE 'M OOK GELEZEN HEEFT (: Ja ik was eigenlijk al bestwel weg van fanfiction, maar door Fangirl ben ik zelf ook FF gaan schrijven! (:

   Delete
 6. Volgens mij heb ik dit boek al eens gelezen. Ik weet het niet zeker.. Wel een erg leuk artikel!! Liefs

  ReplyDelete
 7. Wat een leuk artikel! Ik ben heel erg benieuwd nu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gewoon lekker gaan lezen zou ik zeggen! (:

   Delete
 8. Oh wauw, wat maak jij mooie foto's! Echt waar! Complimenten!

  ReplyDelete
 9. Ik heb al vaker wat boeken gezien van deze schrijver maar zelf nog nooit een gelezen! Deze klinkt echt heel erg leuk :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rainbow Rowell is echt geweldig! Ik heb bijna al haar boeken gelezen, haha (:

   Delete
 10. oehh lijkt me heel leuk om te lezen, vooral nu ik veel engelse boeken wil lezen. Deze ga ik even onthouden!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Deze is perfect om mee te beginnen, het Engels is namelijk niet ongelofelijk moeilijk en het is zo'n lekkere pageturner (: X

   Delete
 11. Tip: lees Fangirl in het Engels, anders is er niets aan.

  ReplyDelete
 12. Lijkt mij een leuk boek. Ik zie hem vaak voorbijkomen op blogs en booktube.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha vooral op booktube ja, daar heb ik 'm inderdaad ook al gezien (:

   Delete

Thanks!