Thursday, October 23

IK HAALDE EEN ONVOLDOENDE...


 ...en kreeg een weekendje Londen cadeau. Eergisteren zat ik met Claudia in de Coffee Company toen ik een whatsappje kreeg van een klasgenootje: de cijfers van het proefwerk Nederlands stonden op magister. Ik opende meteen de magister-app en binnen no-time had ik m'n cijferlijst voor me. En voor het allereerst in mijn hele leven stond bovenaan dat lijstje een rood getalletje. Een 4,5 om precies te zijn. Ik haalde voor het eerst in mijn leven een onvoldoende en tegen al mijn verwachtingen in moest ik er heel hard om lachen. Ik huilde niet, ik was niet boos op mezelf, nee, ik voelde me gewoon verschrikkelijk normaal. En dat was eigenlijk best oké. 


Om terug te komen op het weekendje Londen: mijn moeder heeft me ooit beloofd dat ik een weekendje naar een leuke stad cadeau zou krijgen als ik een onvoldoende zou halen en vervolgens niet in zou storten (want ja. zo gek is mijn moeder). Ik riep toen meteen Londen en zo sloten we een deal. Nu, zo'n twee jaar later is het wonder geschied en krijg ik mijn verdiende loon (en dat klinkt negatief, maar dat is het dus niet, haha). 

Een memorabel moment als deze kon ik natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan zonder er iets over te schrijven. Maar naast het delen van mijn ervaring ben ik heel benieuwd naar manieren om om te gaan met ditsoort dingen. Na deze onvoldoende zullen er vast nog wel een paar volgen, en ik weet nu al dat ik er niet iedere keer om zal lachen. Hoe ga jij met tegenslagen om? Misschien doet een onvoldoende niet heel veel met je, maar hoe zorg je ervoor dat je positief blijft, ook als niet alles helemaal mee zit? Vertel het me, want ik ga het nodig hebben. (;

Liefs,
Laura

26 comments:

 1. Wat super leuk geschreven! Jammer van je onvoldoende, maar wel tof dat je nu naar Londen gaat! Haha, super graappig van je moeder! En wat 'goed' dat je niet instortte, ik heb dat namelijk meestal wel bij tegenslagen, dat ik een beetje chagrijnig word (slecht). Liefs

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, ach, eens moet de eerste keer zijn, right? Ik herken dat instorten en chagrijnig zijn bestwel hoor, daarom was dit ook zo bizar eigenlijk. Dat ik erom moest lachen. Maar IK GA NAAR ENGELAND. YES. #fissa <3

   Delete
 2. Hahah, ga je nu wéér terug naar Londen:D Wel super leuk! En heb je echt nog nooit een onvoldoende gehaald? Wauw! Be proud of yourself, daar kan ik nog wat van leren;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihi. Ja. Of naar Brighton/Oxford. Dat lijkt me ook heel leuk (:
   En nee, nog nooit, dus na 5 jaar middelbare school was dat gewoon ook wel oké. Oh en ik zou maar niets van mij leren hoor (stressen, paniekaanvallen en huilbuien door school zijn een stuk minder fijn dan zo af en toe een onvoldoende, haha). Liefs! X

   Delete
 3. Wauw, wat leuk dat je weer naar Londen gaat! Als ik een onvoldoende heb vind ik het niet heel erg, ik baal er natuurlijk wel van maar ik blijf er niet lang over in zitten. Gewoon de volgende keer proberen een voldoende te halen. Soms leer je super hard en haal je een onvoldoende, gebeurt bij iedereen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaaaa, ikr! Dat klinkt trouwens best fijn. Natuurlijk is een onvoldoende even balen, maar als je het daarna gewoon weer van je af kunt zetten is dat echt heel fijn (: Goeie insteek! X

   Delete
 4. Oh lief lautje ik ben eigenlijk best wel een klein beetje trots op je dat je een onvoldoende hebt gehaald. :) En ik vind de koffie foto nog steeds gorgeous. Al is koffie dat niet, want koffie is vies, maar het hartje is heel mooi. Dag.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihi (: Koffie is gorgeous. Jouw smaak niet. Want koffie is lekker. Doei.

   Delete
 5. Haha, dat is nog eens een mooie beloning voor een onvoldoende! Ik herken het, ik heb ook maar weinig onvoldoende gehaald. Ik leg de lat voor mezelf altijd heel hoog, maar gelukkig waren mijn ouders nooit veroordelend of negatief over onvoldoendes. Dus toen ik er eentje haalde, vonden zij dat geen probleem. Ik vond het zelf wel lastig, maar kon het redelijk snel relativeren. Gelukkig :)
  Goed dat jij het ook niet als het einde van de wereld ziet, want dat is het ook niet :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat vond ik nu ook, haha.
   Ik herken me heel erg in wat je vertelt. Ik leg de lat ook altijd veel te hoog voor mezelf. Als ik dat niet zou doen zou ik mezelf een hoop stress besparen. Mijn ouders zijn ook helemaal oké met onvoldoendes hoor, haha (hence het cadeautje, haha). Kunnen relativeren is echt een van de belangrijkste dingen in het leven (: Ik had niet gedacht dat ik dit zo makkelijk zou accepteren! Liefs! X

   Delete
 6. Ik wil ook zo'n moeder, voor mijn eerste onvoldoende naar een stad voor een weekendje. Zo leuk geschreven!

  ReplyDelete
 7. Hahaha WAAAT zaligste deal ever! Ik vind het niet zo erg als ik een onvoldoende haal, omdat ik heel de tijd tegen mezelf zeg dat ik nu 'een moeilijke richting doe' en 'al kn het 5de middelbaar zit' etc., allemaal excuses dus eigelijk haha.

  ReplyDelete
  Replies
  1. YES. IT IS. (:
   Ach, het zijn wel geldige excuses, dus van mij mag je deze tactiek gewoon volhouden (:
   Liefs!

   Delete
 8. Gefeliciteerd met je onvoldoende! haha. Vroeger vond ik het heel erg maar nu niet meer, het is maar een cijfertje die heus niet heel je wereld op z'n kop zal zetten denk ik altijd maar:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahahha, thanks! Ik merk bij mezelf dat ik er ook steeds meer waarde aan ga hechten (:

   Delete
 9. Zo herkenbaar! Kan m'n eerste onvoldoende nog goed herinneren, ik was stiekem wel een beetje van slag, maar ach, na een tijdje besefte ik dat er ergere dingen bestaan :) Zo'n leuke deal heb ik helaas nooit gehad.. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Precies, er bestaan ergere dingen (: Dat vertel ik mezelf ook de heletijd, haha. X

   Delete
 10. Ha ha wat tof dat het naar zoiets positiefs word omgezet! Knap dat je er zo mee om kunt gaan! Ik bestraf mezelf eerder, dan dat ik mezelf beloon :(. Tegenwoordig lukt het wel iets beter, maar blijft lastig!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik heb ook heel erg de neiging om mezelf voor ditsoort dingen te bestraffen. Daarom heb ik deze deal met m'n moeder gesloten: om het inderdaad naar iets positiefs om te buigen (: Wel fijn dat 't ook bij jou al beter gaat (: Liefs!

   Delete
 11. Haha! Wat een goede deal :) Ik studeer al een tijdje niet meer (voel me nu heel oud, pf) en kan me werkelijk waar mijn onvoldoendes - die er vast waren - niet eens herinneren.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahaha, je bent niet oud joh (; en het lijkt me niet verschrikkelijk vervelend om onvoldoendes te vergeten, toch?

   Delete
 12. HALLO DOE MIJ OOK ZO'N DEAL!!!! Ik denk dat mijn ouders me een weekendje Londen zouden beloven als ik geen onvoldoende zou halen. Super chill, veel plezier. :))

  ReplyDelete
  Replies
  1. hahahahaha, ik zou je dolgraag meenemen Saar, maar ehhh (;

   Delete
 13. Eens moet je eerste onvoldoende zijn en dan naar beter zo, met een weekendje London als gevolg. Is er nog plek in je koffer? ;-) Ik wil ook naar London!

  ReplyDelete
 14. Gefeliciteerd met je onvoldoende en je weekendje London - had ik maar de eerste onvoldoende van mijn leven nog niet meegemaakt! Pfoeh! X
  www.lemontierres.com

  ReplyDelete

Thanks!