Tuesday, September 15

RECEPT • VEGAN POMPOENBROWNIES

Een aantal dagen terug vond ik op www.degroenemeisjes.nl een receptje voor vegan pompoenbrownies. Ik ben dól op pompoen, chocolade en bakken en daarnaast verveelde ik me compleet suf: het kon dus haast niet anders dan dat ik het receptje zou uitproberen. Ik maakte een lijstje, deed boodschappen en stond ongeveer een uurtje in de keuken. Het resultaat? Een onwijs succes! Alle brownies waren binnen no-time op (serieus dezelfde avond nog) en omdat ik toch al foto's had gemaakt leek het me leuk om ook hier het receptje te delen. Enjoy!





DIT HEB JE NODIG


  • 600 gram pompoen (in blokjes)
  • 100 gram suiker
  • 150 gram speltmeel
  • 50 gram cacao
  • 1 theelepel bakpoeder
  • kaneel of speculaaskruiden 

DIT IS WAT JE MOET DOEN


1. Snijd de pompoen in blokjes. Ik gebruikt een biologische pompoen en heb de schil er gewoon aan laten zitten. Kook deze pompoen blokjes voor een minuut of 20 in ruim water, totdat de stukjes zacht worden en een beetje uit elkaar lijken te vallen.
– Verwarm nu je oven voor op 180 graden –
2. Giet de pompoen af en doe de blokjes in een blender. Blend tot het een puree is geworden. Dit gaat, als het goed is, heel gemakkelijk.
3. Doe het meel, de suiker, cacao en bakpoeder in een beslagkom en roer eventjes door zodat alles goed verdeeld is. Om te voorkomen dat de cacao gaat klonteren, kun je het door een zeef strooien. Voeg ook alvast een snuf kaneel of speculaaskruiden toe.
4. Schep nu de pomoenpuree door de droge ingrediënten. Je zult merken dat dit best wel een beetje lastig kan gaan, dus probeer even wat het beste werkt: een garde of een spatel. Proef het beslag tussendoor. Ik zelf vond het nog (lang) niet zoet genoeg en heb toen twee scheutjes maple syrup toegevoegd. Meer suiker toevoegen kan ook, maar misschien vind jij het helemaal niet nodig.
5. Schep het beslag in een ingevette brownievorm, strijk een beetje glad en bestrooi met kaneel of speculaaskruiden.
6. Zet de brownies voor 30 minuten in de oven en doe daarna de welbekende satéprikkertest. Komt de prikker droog uit de brownie? Dan mag je hem uit de oven halen! Laat vervolgen volledig (!) afkoelen, anders zakt de brownie misschien in. 
bron: De Groene Meisjes

Ik gebruikte in plaats van speculaaskruiden zelfgemaakte pumpkinspices en voegde een banaan aan het mengsel toe omdat ik bijna honderd gram pompoen te kort kwam (ik was vergeten dat de pompoen op het vuur stond en toen liet ik het tien minuten te lang koken - oeps). De pumpkin spice maakte het receptje helemaal af (zo herfstig, omg) en ook de banaan smaakte prima in de brownies. 

Voor wie 't een beetje een vreemd idee vindt: je proeft de pompoen eigenlijk helemaal niet hoor. De textuur is superfijn en het geeft de brownies een hele aardse, bijna nootachtige smaak, maar de groente zelf proef je niet echt terug (no worries).



GA JIJ DEZE BROWNIES UITPROBEREN?


23 comments:

  1. Ah Héérlijk! Klinkt als een goed projectje voor een zondag ochtend :) Veel Liefs

    ReplyDelete
  2. Dit klinkt dus echt heerlijk! Deze ga ik zeker een keertje proberen.

    ReplyDelete
  3. Oehh zo lekker! Wij gebruiken pompoen vaak in een soep, maar zo klinkt het ook erg goed <3

    ReplyDelete
  4. ziet er heerlijk uit!! net ontbijtkoek hihi

    ReplyDelete
  5. Ik heb deze al een aantal keer voorbij zien komen! Lijkt me een heel tof receptje. Een beetje zoals carrotcake dus, waar je de wortel eigenlijk ook niet proeft. Zien er heerlijk uit hoor!

    ReplyDelete
  6. Aah ze zien er zoo lekker uit! Had ik maar een oventje in mn studentenhuis hihi :)

    ReplyDelete
  7. Het ziet er heeel lekker uit. Ik houd helemaal niet van pompoen, maar als je zegt dat je het amper proeft... mmh, misschien moet ik het een kans geven!

    ReplyDelete
  8. Dit ziet er echt fantastisch lekker uit :O

    ReplyDelete
  9. Het ziet er inderdaad erg lekker uit en ben blij dat je de pompoen niet echt proeft... Haha

    ReplyDelete
  10. Nomnomnom wat ziet die er lekker uit zeg, als je toch die pompoen niet echt proeft is dat alleen maar fijn! ;)
    X Emma

    ReplyDelete
  11. hmmm, ga ik ook eens proberen
    XX Amber

    ReplyDelete
  12. Volgens mij heb ik nog nooit echt iets met pompoen gemaakt dus het lijkt me leuk om dit recept eens te proberen :)

    ReplyDelete
  13. ahw ik ben gek op brownies, heb al een hele tijd de groene meisjes niet meer gechecked. moet ik maar snel weer doen als ik dit zie !
    xx ish

    ReplyDelete
  14. Oeh die zien er super lekker uit! Die ga ik ook eens maken :)

    ReplyDelete
  15. Ziet er super lekker uit, ga ik zeker proberen! xx

    http://melisa-demir.blogspot.nl

    ReplyDelete
  16. Het is voor mij nu wel duidelijk wat er gaat gebeuren met de pompoenen uit de tuin, dit ziet er zo lekker uit!

    ReplyDelete
  17. Wow, ze zien er echt mega lekker uit! Die moet ik wel proberen :) En hele mooie foto's!
    xx

    ReplyDelete
  18. Mmmm dit ziet er wel heel lekker uit zeg :)

    ReplyDelete
  19. Mooie foto's :) vandaag maar eens maken. Zit in m'n detoxperiode waarin ik vegan moet leven en glutenvrij. Dus ik gebruik dan maar havermeel ;)
    X Wilmke

    ReplyDelete

Thanks!