Thursday, July 7

5 ways of being mindful

Mijn vingers om mijn pen geklemd, eindeloze aarzeling. Grijpend zoeken, rijken naar rondzwevende flarden, hersenspinsels. Krassen en scheuren, opgefrommeld in de prullenmand. Duizend en een woorden, weggegooid. Zo ging het ongeveer. Tot ik besloot te stoppen met verschuilen. Gewoon een keertje eerlijk en oprecht te zijn. Echt. Oké? Oké.

Nadat ik op mijn twaalfde vijf weken aan mijn bed gekluisterd in een ziekenhuis had gelegen kon ik niet terug naar huis. Ik was nog ziek, al was mijn lichaam beter. Of beterend, in ieder geval. De vijf maanden die volgden leefde ik in een kamertje met groene muren en een groot, geel stapelbed. Witte dekens en een dromenvanger voor het raam. Ik praatte soms. Soms niet. Over wat ik voelde, of juist niet voelde. Wat me dwars zat. 'Accepteren,' zeiden ze me. 'Loslaten.' Ik geloofde ze niet. De storm in mijn hoofd was pas net begonnen en woei de golven van mijn gedachtenzee hoger en hoger tot ze overstroomde en het zoute water langs mijn wangen naar beneden liep.



Het was in die periode dat me keer op keer verteld werd hoe mindfulness me zou helpen. Iedere dinsdagmiddag deed ik verplicht yoga en luisterde ik naar een vrouw van middelbare leeftijd in een te strakke sportlegging die me uitlegde hoe ik mijn gedachten als boodschappen op een lopende band moest zetten om ze vervolgens weg te zien glijden. Over diezelfde lopende band. 'Misschien komen ze weer terug,' zei ze dan, op die akelig zweverige toon. 'Laat het maar toe. En laat ze weer gaan.' Als ik eraan terug denk kost het me moeite niet te rollen met mijn ogen. 'Laat ze los.' 

Als er íéts is waar ik de jaren die volgden een hekel aan heb gehad, is het mindfulness. Het woord, in ieder geval. En de herinnering. Sinds een jaar of twee, nu ik - nogsteeds niet helemaal beter, maar in staat om voor mezelf te zorgen - weer op mijn eigen benen sta, is er echter een hoop veranderd. Wat ik voorheen zo verafschuwde is nu mijn houvast geworden. Mindfulness, heb ik geleerd, is een heleboel meer dan met gekruiste benen in een te koude gymzaal gedachten op een lopende band parkeren. Mindfulness hoeft niets te maken te hebben met loslaten, of vrouwen in te strakke sportleggings. 

Wat het wél inhoudt is eigenlijk heel simpel. Mindfulness is nu. Nu leven en je gedachten vullen met nu. Het spelen van Marie Kondo, maar dan in je eigen hoofd. Geen rotzooi, geen morgen of gisteren, alleen maar vandaag. En als je jezelf dan afvraagt of vandaag 'joy sparked' ('does it spark joy???') dan kun je daar hopelijk na een poosje volmondig 'ja' op antwoorden. Geluk is namelijk alleen vandaag. Mindfulness is de ideale manier om je daar heel bewust van te worden. Geluk is nu. 


Hoe ik over mijn aversie jegens mindfulness heen ben gekomen? Geen idee. In een moment van wanhoop heb ik volgens mij gewoon geprobeerd. En nog eens geprobeerd. En nog eens. Ik kwam erachter dat mindfulness overal in terugkomt en dat je het zelf zo zweverig of simpel kunt maken als je zelf wilt. Je kunt mindfulness in alledaagse bezigheden integreren. Hoe bewuster je bezig bent hoe beter. Dit zijn een paar van mijn favoriete voorbeelden:

dagdromen


De voordelen en positieve werking van dagdromen is in mijn ogen extreem onderschat. Veel mensen 'betrappen' zichzelf op dagdromen - ik zou ze willen aanmoedigen een wekker te zetten om een half uur per dag verplicht te dagdromen. (Volgens mij is dit een ding dat ze op het hoofdkantoor van Google in de VS doen. Dat vind ik echt heel tof!)  Door even alle externe prikkels uit te schakelen en helemaal te verdwijnen in je hersenspinsels kom je tot rust. Óf juist op geweldige ideeën. 

Om er een wat meer gestructureerde mindfulness-oefening van te maken kun je ervoor kiezen een bepaald beeld of een idee in gedachten te nemen en alle andere gedachten buiten te sluiten. Voor het slapen gaan kun je ook bedenken wat je zou willen dromen en een landschap of omgeving visualiseren. Op deze manier train je je hersenen. Je krijgt meer controle én inzicht over je gedachtepatronen en kunt op deze manier beter en makkelijker ontspannen.

één activiteit, bewust


Dit is een manier van mindfulness die ik zelf heel erg fijn vind. Je kiest een klusje - in mijn geval vaak afwassen, of het opruimen van mijn bureau - en probeert je tijdens het klusje volledig te focussen op wat je aan het doen bent. Je wordt je bewust van de beweging van je ledematen, waar ze elkaar raken, of je recht op staat of niet en of je ademhaling regelmatig is. In het geval van het doen van de afwas poets ik ieder bord aandachtig en voel ik het water en de zeep aan mijn vingertoppen, de scherpe randjes en rondingen van kopjes en schoteltjes en sta ik met mijn beide voeten stevig op de grond. Ik probeer aan niets anders te denken dan de pannen, het bestek en de warmte van het water. Op die manier sluit je zo'n vijftien minuten (of langer of korter, dat maakt niet uit) al het andere buiten. 

morning routine


Oké, ho, stop. Ik heb het nu niet over een ochtendroutine met duizend en één verschillende crèmepjes en zalfjes en olietjes en detox thee (al ben ik best dol op detox thee), as seen in every morning routine video ever. En nee: van mij hoef je ook niet nadat je wakker wordt meteen je bed op te maken. Dat vergeet ik namelijk ook 90% van de tijd. 

Waar ik het wél over heb is het creëren van een goed begin. Een fijne start van je dag. En hoe je dat doet verschilt natuurlijk onwijs per persoon. Ik sta over het algemeen meteen op nadat mijn wekker is gegaan. Als ik dat niet doe ben ik de rest van de dag slaperig. Ik laat mijn telefoon op vliegtuigstand staan en ga eerst douchen/tandenpoetsen/ontbijten en zorg dat ik dat allemaal on-afgeleid en bewust doe. Ik eet een voedzaam (meestal) ontbijt en drink thee (ik ben tijdelijk gestopt met koffie MAAR OMG IK MIS MIJN ZWARTE SLOOT )-: ). Ik proef en voel en haal diep adem. Daarna kan de chaos beginnen.

wacht


Sommige situaties zijn ideaal om aan te grijpen en mindful te maken. Wachten is daar een perfect voorbeeld van: voor een stoplicht, in de rij bij de Albert Heijn, in de wachtkamer van de tandarts of aan de telefoon met en helpdesk - je begrijpt wat ik bedoel, right? In plaats van ongeduldig te wiebelen en te tikken met je pen of te schuifelen met je voeten kun je tien of twintig keer diep ademhalen, voelen of de ruimte om je heen warm of koud is, waar je kleren je lichaam raken, laat geen piekergedachtes toe - observeer en wees objectief. Voel, zie, ruik, hoor en ga daarna verder met je dag. 

avondlijstje


Ik slaap heel slecht. Bijna altijd. En mijn allerergste eigenschap is dat ik als ik niet kan slapen ik eindeloos filmpjes ga kijken. Of blogposts lees. Of een artikel ga schrijven. Of honderdduizend foto's reblog op tumblr. En ja. Ik weet dat het licht van zo'n schermpje me wakker houdt. Maar: mijn hoofd houdt nooit op. Mijn gedachten razen eindeloos door. Altijd. En dat is overdag nog wel manageable, maar als ik 's avonds alleen in bed lig word ik daar echt gek van. Compleet gestoord. Dus dan verkies ik meestal toch die filmpjes. Of een boek (maar dan bestaat het risico dat ik het boek uitlees en het opeens zeven uur 's ochtends is. "oeps."). 

Maar. Goed. Dus. Ik heb vanalles geprobeerd. Echt. Alles. En wat me de laatste tijd het best heeft geholpen is wederom mindfulness. Voor ik ga slapen probeer ik alles dat door mijn hoofd raast op een rijtje te zetten en op te schrijven. Dat kunnen goede en slechte dingen zijn. Alles. Ik pen het neer en probeer mijn hoofd voor tien minuten helemaal leeg te maken. Soms mediteer ik even (daar ga ik ook nog wat over schrijven - als jullie dat leuk vinden in ieder geval) en daarna ga ik op bed liggen. Zonder telefoon. Met boek. En of ik dan doorlees tot 's ochtends vroeg maakt niet uit. Ik heb in ieder geval mijn best gedaan :)


wat vind jij van mindfulness? ben je er zelf wel eens mee bezig? en hoe?




11 comments:

  1. Eigenlijk denk ik hier nooit zo bij na maar probeer Multi-maxi maal van mijn dag te genieten, als ik me dat voorneem tenminste dat vergeet ik soms nog wel...

    ReplyDelete
  2. Aah wat een fijn (geschreven) artikeltje is dit. Ook veel dingen klinken herkenbaar (vooral dat eerste stukje....) Ik ben de laatste tijd ook wel bezig met mindfulness. Voor het slapen niet meer op een beeldschermpje kijken is bijvoorbeeld echt iets wat ik ook veel minder wil gaan doen (je slaapt er echt veel beter door!) en ik ga ook vaak even wandelen of wat tekenen. Zo'n avondlijstje en op één ding focussen zijn ook echt dingen die bij mij helpen, want zo'n gedachtestorm 's nachts is iets wat mij ook vaak overkomt. Zo, nu ga ik deze lange reactie beëindigen en beginnen met mijn avondlijstje.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oke, het valt me nu echt op hoe vaak ik "ook" in deze reactie heb staan, sorry daarvoor....

      Delete
  3. Heel interessant artikeltje Laura! Mindfulness doet mij ook heel erg denken aan de ontspanningsoefeningen, die ik kreeg van mijn therapeut (net zoals gedachten op een lopende band zetten haha). In de dingen die jij opschrijft, kan ik me gelukkig heel wat beter vinden. Ik ga proberen om er wat mee te doen, er zitten echt goede tips tussen! Liefs

    ReplyDelete
  4. Wat kan je toch mooi schrijven en verwoorden, heerlijk! Ik hoor ook van zoveel mensen dat mindfulness echt werkt, en ik denk dat als ik in september weer met mijn studie begin -en dus de stress hoogstwaarschijnlijk ook een stuk toeneemt-, ik hier ook eens mee aan de slag ga. Jou tip over bewust dagdromen klinkt in elk geval al goed en het is denk ik ook erg passend bij mij, haha (dromer hiero!). Wat ik zelf enorm fijn vind om te doen wanneer ik niet te veel wil denken is sporten. Het is gewoon echt echt echt (echt ja) zo dat je dan even -bijna- nergens aan denkt en dat is zo fijn. : )

    ReplyDelete
  5. Willemijn Johanna8 July 2016 at 08:27

    Oooow wat schrijf je weer prachtig, wat een fijn artikel!

    ReplyDelete
  6. Fijn artikeltje! Het lijkt me heel goed om te proberen bewuster te leven, je wordt zo snel geleefd dat je vergeet te leven. Ik ben best benieuwd hoe je mediteert eigenlijk! :)

    ReplyDelete
  7. Mooi geschreven & een prachtige foto ook weer! :) Ik heb ook lang geweigerd om er iets mee te doen (werd aangeraden voor chronische vermoeidheid), maar merk nu dat het wel degelijk iets voor me doet. Maar dan niet door stil op een matje te liggen, maar inderdaad gewoon mooie dingen te beleven en hier bewust van te zijn.

    ReplyDelete
  8. Wat een fijne tips Laura! Ik heb vooral last van het niet kunnen slapen, echt al van jongs af aan. M'n gedachtes gaan maar door. Vroeger zeiden mijn ouders dan dat ik "aan niets moest denken", maar echt, hoe doe je zoiets? Meestal schrijf ik 's avonds even in een dagboekje en dat helpt wel met m'n hoofd leegmaken. Maar soms lig ik in m'n bed en dan is mijn lichaam zó moe maar gaat m'n hoofd maar door... Ik ga echt eens proberen om me dan te focussen op mijn ademhaling of me een rustig landschap voor te stellen.

    ReplyDelete
  9. Je bent echt een voorbeeld, Laura. Wat mij altijd helpt om te slapen is mijn dag te doorlopen, en in mijn hoofd een lijstje te maken van alle leuke dingen die zijn gebeurt, of alles wat ik heb bereikt die dag. Dat kalmeert me. Altijd als ik aan mindfulness doe, denk ik terug aan een muziekleerkracht door wie ik het voor het eerst heb ontdekt. Zij was zo'n gekke vrouw... Door haar brengt mindfulness vanzelf een lach op m'n gezicht.

    ReplyDelete

Thanks!