Monday, May 4

FOTOGRAFIE #1 • WELKE CAMERA GEBRUIK IK?


In het afgelopen half jaar hebben jullie me een heuleboel vragen gesteld. Gelukkig is er niets leuker dan het beantwoorden van die vragen en vind ik dat dus geen enkel probleem. Er is echter één vraag ('hoe maak/bewerk ik mijn foto's?') die ik zó vaak heb gekregen, dat het me handig leek om er gewoon een keer een artikeltje (of nee: 3 artikeltjes) aan te wijden. Vandaag ga ik jullie alles vertellen over welke camera/lens ik gebruik en wat de voor-/nadelen van deze camera zijn. In een volgend artikeltje zal ik vertellen welke programma's ik gebruik om mijn foto's te editten en vervolgens ga ik nog één blogpost schrijven met wat basiskennis over fotografie en camera-instellingen etc.! Ik hoop dat jullie er iets aan hebben :)


CANON EOS 700D

De camera die ik gebruik is een Canon EOS 700D en deze heb ik nu zo'n negen maanden in mijn bezit. Het is een DSLR-camera (digitale spiegelreflex), met een touchscreen uitklapschermpje. Voor iedereen die nog nooit heeft gefotografeerd met een spiegelreflex-camera kan zo'n groot ding een beetje eng lijken. Dit is echter ook voor mij mijn allereerste DSLR en ik kan je vertellen: niets engs aan (behalve de prijs dan, die was wel eng). 

Sinds ik mijn camera heb ben ik enorm gegroeid qua fotografie. Waar ik eerst vrijwel alleen gebruik maakte van automatische instellingen, heb ik nu mijn camera handmatig leren instellen en is er een wereld voor me open gegaan. Voor zowel beginners als redelijk gevorderden vallen er altijd nieuwe dingen te leren en uit te proberen (dat is o.a. wat ik zo leuk vind aan fotografie). Voor nu ga ik echter even niet heel erg in op het technische aspect: dat komt in een volgend artikeltje.



LENS: 50mm f/1.8

Een poosje geleden heb ik naast mijn camera ook geïnvesteerd in een nieuwe lens. Ik gebruikte voorheen altijd de standaard kit-lens die bij mijn camera was geleverd, maar na wat research werd ik toch wel érg nieuwsgierig naar de mogelijkheden die ik zou hebben met een 50mm lens. Deze lens is vrij betaalbaar (rond de €90,-) en levert toch foto's van prachtige kwaliteit. 

Nu ik eenmaal in bezit ben van deze lens kan ik me geen leven meer zonder voorstellen (oh jongens, wat dramatisch). Nee maar echt: door het vaste brandpuntsafstand kun je met een 50mm lens fotograferen met een relatief laag diafragma, waardoor je in je foto's een supertof scherptediepte effect kunt creëren (dat wil zeggen: de voorgrond is heel scherp, terwijl de achtergrond juist heel erg blurred/onscherp is). Ik ben zelf heel erg dol op deze lens en zowel bij productfotografie als bij bijvoorbeeld portretfotografie kun je er prachtige plaatjes mee schieten!



Een spiegelreflexcamera is best een investering, maar wanneer je zéker weet dat je heel graag meer wilt doen met fotografie kan ik je verzekeren dat 't je geld 100% waard zal zijn. Je zal ook merken dat hoe meer je oefent en hoe bekender je wordt met je eigen camera, je ook steeds meer vooruitgang zal boeken met je foto's. Je kunt alleen maar groeien en zo'n DSLR is daarbij je beste vriend :) 

IK HOOP DAT JE IETS AAN MIJN ARTIKELTJE HEBT GEHAD! BEN JIJ OOK ZO DOL OP FOTOGRAFEREN?


Disclaimer: ik ben géén professional en heb alles wat ik weet van mezelf (en van het internet) geleerd. Wat ik je vertel is slechts mijn mening en ervaring. Please correct me if I'm wrong ;)

21 comments:

  1. Super leuk om te lezen Lau! Zo goed wat je allemaal zegt! Ik kijk nu al uit naar de volgende artikels! Liefs

    ReplyDelete
  2. Wat een fijne artikeltje! Ik was al benieuwd hoe je al die prachtige foto's maakt :)

    ReplyDelete
  3. Ik heb sinds februari ook een spiegelreflex. Tweedehands, inclusief 50mm lens, en ik begrijp volkomen dat je niet meer zonder kan!! Ik ben ook heel benieuwd naar de bewerkingsprogramma's die je gebruikt, want je foto's zijn altijd prachtig!

    ReplyDelete
  4. Hee hee! We hebben dezelfde! En ik ben echt verliefd op mijn camera. De centjes waren even slikken, maar het is het al zo dubbel en dwars waard geweest. Leuk stuk, ben benieuwd naar de andere twee. Liefs!

    ReplyDelete
  5. Super handig artikel! Ik ga hem even opslaan bij mijn favorieten Laura ;) Liefs

    ReplyDelete
  6. Super fijn artikeltje, Laura! Ik heb ook de Canon EOS 700D, liefde voor dat ding (ik sleep hem overal mee naartoe)! Verder heb ik sinds dit jaar ook de 50mm lens 1.8, en inderdaad, wat jij zegt, ik kan me niet meer voorstellen hoe het was zonder die lens. Hij is zó fijn!

    ReplyDelete
  7. Leuk artikel Laura! Ik heb zelf ook de 50mm lens, zo fijn <3

    ReplyDelete
  8. Wat leuk om te lezen dat je zo gegroeid bent in het fotograferen :-) Ik heb zelf een canon eos 100d aangekocht (het kleinere zusje van de jouwe) en heb er naast een standaard-lens (18-55) ook meteen de plastic fantastic (50mm) aan toegevoegd! Het was even wennen maar ik zou hem niet meer kunnen missen :-)

    ReplyDelete
  9. Aah leuk! Heb al zin in het volgende artikeltje :) en ja, ik ben ook dol op fotograferen :) x

    ReplyDelete
  10. Echt interesssant om te lezen! Omdat ik nog maar net begonnen ben en eerst eens wou zien of ik het wel zou volhouden, heb ik nog niet in een camera geïnvesteerd. Momenteel gebruik ik mijn iPhone 5s om foto's te nemen (woepsie!). Ben dus steeds heel benieuwd wat voor camera iedereen gebruikt! Ik kijk al uit naar de volgende blogposts :)

    ReplyDelete
  11. Leuk dat je jouw tips met ons deelt! Ik ben gek op fotograferen en zit bijna vastgeplakt aan mijn camera haha.

    ReplyDelete
  12. Wat fijn zo'n waarmee-maakt-laura-die-prachtige-foto's-toch-artikel! Zelf gebruik ik ook een DSLR, van mijn vader, met een zoomlens erop. De laatste tijd ben ik erg bezig met diafragma, misschien moet ik eens met een lens met vaste brandpuntsafstand bezig gaan, het klinkt heel fijn!

    ReplyDelete
  13. Wat een prachtige foto's!
    Ik kan me ook voor de volle 100% procent aansluiten bij jouw liefde voor de spiegelreflex. Ik kan inderdaad ook niet zonder meer en krijg er zoveel moois voor terug. En dat ondanks dat het een beste investering is, kan je er zoveel moois mee! Ik ben op dit moment wel opzoek naar een kleinere camera voor ernaast, maar ik denk dat er niets boven mijn spiegelreflex kan!

    Trouwens een leuke tip om eens uit te proberen aangezien de macro lenzen best heel duur zijn:
    Draai je je 50mm lens eens om en houd hem voor het gat van je camera en houd hem dicht bij een voorwerp. Na een beetje zoeken krijg je ontzettend gave macro fotografie! Misschien eens leuk om te proberen. Misschien dan wel niet met mijn uitleg, maar als je op google intypt; lens omdraaien macro fotografie, krijg je een heleboel leuke tips! Een ongevraagde maar misschien wel leuke tip!

    ReplyDelete
  14. Ik ben al heel lang op zoek naar een goede camera (+ goede zoomlens) sinds ik ook blog en videos maak en ik het toch tijd vind worden om na 3 jaar bloggen investeren in mijn eigen, goede camera. Heel erg bedankt voor deze blogpost, super helpvol!
    x I

    ReplyDelete
  15. Wauwie, hele mooie foto's! Ik heb zelf de Canon EOS 550D en ook de 50mm lens en het is inderdaad zo fijn! :)

    xx

    ReplyDelete
  16. Super fijn dat je dit even vertelt. Ik ben namelijk ook opzoek naar een camera, maar ik weet maar niet welke. Alleen ik wil een goeie maar niet voor een duur prijsje want ik moet het namelijk wel zelf betalen, heb je misschien een ideetje? X

    http://melisa-demir.blogspot.nl

    ReplyDelete
  17. Oh Laura wat een geweldig idee om dit te delen!
    Zelf ben ik ook dol op fotograferen, maar ik ben het nog aan het leren..
    Daarom ben ik ook echt súper blij dat je ons jou manier vertelt.
    Je foto's zijn altijd echt prachtig! En ik denk dat we een hoop hebben aan jou tips! ;)

    Liefs, Annerieke

    ReplyDelete
  18. Ahh super leuk dat je dit zo deelt! Ik heb sinds een jaar een Nikon D5100 icm een 50mm f1.8 lens en och jongens ik ben er zo blij mee

    ReplyDelete
  19. Leuk artikel, kan je me vertellen wanneer de rest komt? Ik wacht met smart op het bewerkings artikel.
    Door jou wil ik nu heel graag de 50mm f/1.8 lens kopen.

    Liefs, Chynna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komende week hoop ik het volgende artikel te publiceren :) Leuk om te horen dat je echt wat aan mijn post hebt trouwens! XX

      Delete

Thanks!