Saturday, April 29

one day at home retreat/detox



Zo af en toe gebeurt het, zomaar, uit het niets. Dan lijken wolken samen te trekken, boven me te sluimeren, is alles heel, heel donker. En met de afwezigheid van licht lijkt zuurstof te verdwijnen, lijkt de lucht steeds dichter, wolliger. Is ademen plots een opgave. De muren staren vijandig en de bloemen die ik vorige week in een vaasje zetten laten nu hun blaadjes vallen. Bruine randjes aan de roze bladeren.

Vroeger kon ik deze dagen niet van de anderen onderscheiden. Wist ik niet wat er gebeurde en hoe ik ermee om moest gaan. Ik voelde niet dat het mijn vermoeidheid was die aan me trok, me in een hoekje dreef. Ik hoorde niet hoe mijn lichaam schreeuwde, om rust en liefde smeekte. Nu is dat anders. Het gaat nog steeds niet altijd goed, en vaker dan niet merk ik pas veel te laat dat ik te ver ga, mezelf te hard push, dat ik pauze nodig heb. Toch gaat het iedere keer wat beter. Makkelijker. Heb ik mezelf inmiddels een beetje leren kennen. Ook heb ik geleerd dat ik absoluut niet de enige ben. Dat iedereen soms pauze nodig heeft en dat heel, heel, heel veel mensen het moeilijk vinden om die pauze te nemen.

Daarom heb ik een ééndaagse thuis-detox ontwikkeld. Een programma om jezelf, je hoofd en je lichaam even rust te geven en te herstarten. Goed voor jezelf zorgen, rust nemen, je hoofd leegmaken en terug naar nú – dat is waar het allemaal om draait. Het klinkt misschien heel simpel allemaal, maar als het chaos in je hoofd is en je wereld lijkt  te onweren is er niets moeilijker dan stil staan en ‘ho’ zeggen. Daarom heb ik het allemaal uitgeschreven. Je hoeft niets zelf te bedenken. Niets zelf te doen. Alleen maar stap voor stap het plan te volgen (en als iets je niet bevalt kun je natuurlijk wel altijd iets aanpassen of wat anders doen – als je maar goed naar je lichaam luistert en weg blijft van stress en prikkels en social media).

DIT IS WAT JE NODIG HEBT


·         Home made yogi tea
·         3 Yummy + gezonde maaltijden (I've got you covered)
·         Yoga pants (ik heb een oude van Esprit) + oversizede sweaters
·         Yogamat/tapijtje
·         (Meditatie)kussen
·         Etherische olie, edelstenen, kaarsjes – whatever floats your boat
·         GEEN telefoon!!!


7:00 • WAKEY WAKEY


Het allerbelangrijkste vandaag is goed naar je lichaam luisteren. Als 7 uur voor jou te vroeg (of te laat) is, pas de planning dan aan naar een tijd die wél goed voelt. Goed of fout bestaat niet – zo lang jij je maar goed voelt!


7:15 • MEDITATION + YOGA


Neem je tijd om een comfortabele outfit aan te trekken (ik zou hier kiezen voor mijn yogapants – ik heb dus een oude van Esprit, die hebben sowieso een fijne yoga/sportlijn – en een fijne, zachte trui), wat water in je gezicht te spetteren en de ramen te openen. Adem de frisse lucht in en probeer een beetje te aarden in het moment. Als je je wakker genoeg voelt begin je je dag met een korte meditatie. Je kunt deze helemaal zelf doen, of voor een begeleide meditatie kiezen. Hiervoor bestaan een heleboel verschillende apps en websites. Ik persoonlijk begeleide meditaties fijner en zou voor deze kiezen.

Om je lichaam na de mediatie een beetje wakker te maken kun je een half uurtje yoga doen. Langer of korter is natuurlijk ook prima. Wederom geldt hier dat je kunt freestylen óf voor een begeleide sessie kunt kiezen. Mijn voorkeur gaat ook hier uit naar een begeleid programma. Yoga With Adriene is mijn absolute favoriet. Ik raad voor vandaag deze sequence aan. 


8:00 • ONTBIJT: HAVERMOUT, BANAAN, NOTENPASTA, AGAVE


Voedsel! Ja! Om het meeste effect uit een  dag als vandaag te halen zijn voedzame en gezonde maaltijden heel essentieel. Ik heb een (veganistsch) eetplan van 3 maaltijden uitgeschreven dat toegankelijk is voor iedereen en ook heel makkelijk naar eigen voorkeur is aan te passen.

Het ontbijt van vandaag bestaat uit havermoutpap met fruiten noten (je kun er ook overnight oats van maken - klik daarvoor op de link). Je kunt hier zelf nog vanalles naar keuze aan toevoegen. Heet basisrecept is 40 gram havermout met 200-250 ml plantaardige melk (ik gebruik ongezoete amandelmelk). Kook het mengsel voor 5-10 minuten, voeg er een scheutje agave (of honing voor non-vegans) en een lepel notenpasta (cashew, in mijn geval) aan toe tijdens het koken. Laat een paar minuten staan en schenk het dan in een kom. Top met banaan, eventueel ander fruit, meer notenpasta en overige toppings naar keuze. Ik vind geraspte kokos hier heel lekker bij.


9:00 – 12:00 • TAKE IT EASY, BE MINDFUL


Neem na het ontbijt wat tijd voor jezelf. Lees een boek of tijdschrift, mediteer nog een half uurtje, maak muziek, doe iets creatiefs, wees lief voor jezelf en doe alles bewust en op z’n tijd. Geen haast. Geen stress. Oh – en drink genoeg water (of maak home-made yogi tea – ’t is een fijn karweitje én je houdt er een onwijs lekker en gezond drankje aan over. Daag jezelf uit om alles heel mindful te doen: al het snijden, gieten en koken – maak er een meditatie van!)


12:30 • LUNCH: SPELT TOAST + AVOCADO


Op het lunchmenu van vandaag: toast (mijn favoriet is spelt) met avocado. Kies voor een glutenvrije variant als je niet tegen gluten kan óf rooster plakjes zoete aardappel en beleg die met avocado. Hummus, pindakaas of verse groeten zijn overigens ook lekker op je toast.


13:30 • GO FOR A WALK, NOTICE THE LITTLE THINGS, PRACTICE MINDFULNESS


Frisse lucht is extreem underrated. Ga een uurtje wandelen in een mooi gebied dichtbij huis of gewoon door de stad of langs de huizen om de hoek. Kijk om je heen, voel de wind langs je wangen, adem. Merk hoe het is om een keer niet met je hoofd in je telefoon of de toekomst rond te lopen. Wees een keertje alleen maar hier. Nu. Het hoeft niet speciaal te voelen – niets hoeft speciaal te voelen vandaag. Het kan best dat alles een beetje ‘meh’ voelt. Gewoon. Simpeltjes. Dat is ook oké.


18:00 • DINER: ROMIGE ZOODLES MET TOFU/TEMPEH


Creamy avocado zoodles: snij  een courgette fijn in lange sliertjes (noodles) en bak deze kort op in een pan met wat kokosolie en een fijngesnipperd teentje knoflook. Prak in de tussentijd een halve avocado tot een romig mengsel en voeg zeezout, chili flakes en zwarte peper toe. Voor een gezonde en ietwat pittige twist kun je ook wat verse gember mee bakken. Meng de noodles door het romige avocadomengsel en voeg eventueel wat tomaat of paprika toe. Voor extra vulling kun je zoete aardappelpuree aan het avocadomengsel toevoegen. Bak in een aparte pan wat tofu of tempeh op met een scheutje ketjap en (voor de liefhebbers van spicy food) een lepel sambal. Ook lekker: wat nootjes opbakken met een scheutje ahornsiroop en een theelepeltje Himalaya zout. Even laten karamelliseren et voilà: een heerlijke topping voor je zoodles óf een lekkere snack voor na het eten.


20:00 • THEE, BOEKJE, EVENING STRETCH


Ga vanavond lekker vroeg naar bed. Nestel je na het avondeten op de bank met een kop thee en een bakje nootjes of een stukje pure chocolade. Stretch voor je gaat slapen nog eventjes en wees extra lief voor jezelf en je lichaam. Wees trots op jezelf. Je hebt vandaag goed voor jezelf gezorgd. En dat mag. Dat verdien je.


Night night.





12 comments:

  1. Wat een mooie routine die je kunt toepassen. Als ik me heel gestresst voel helpt mediteren en wandelen zo goed. Vaak heb ik geen zin om naar buiten te gaan, maar als ik dan in het bos rondloop voel ik me zo veel beter!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je moet jezelf soms inderdaad even over een drempel heen zetten, maar het wordt steeds makkelijker naarmate je het vaker doet. Vooral omdat je op die manier steeds meer positieve ervaringen opbouwt en wéét dat het je goed gaat doen. :) x

      Delete
  2. Oh, wat ongelofelijk fijn dit. Ik word gewoon al bijna ontspannen als ik het lees hihi :) Hele fijne post, de volgende keer als mijn lichaam schreeuwt om rust zal ik het 'm geven <3 (in de vorm van een dagje heerlijk eten, lekker wandelen, yoga uitproberen en fijn een boek lezen - ik heb er nu al zin in )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heel veel liefde <3 Goed voor jezelf zorgen! x

      Delete
  3. Wat een ongelooflijk fijn artikel dit! Als ik binnenkort eens een wat mindere dag heb, pak ik jouw artikel erbij en zal ik proberen zo'n soort dag te hebben. Bij mij werkt hardlopen vaak ook heel goed! Mooie foto's ook, trouwens <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wat heerlijk om te horen :) ik hoop dat je er wat aan hebt, Janna! Hardlopen is inderdaad ook heel fijn - maar dan moet ik me wel enigszins fit voelen.. x

      Delete
  4. Wat een heerlijk artikel en prachtige foto's weer! Meditatie en yoga in de ochtend ga ik echt heel snel eens een kans geven. Kom zeker nog eens terug bij dit artikel!! Xxx

    ReplyDelete
  5. Wauw, echt prachtig! Ik moet dit ook eens proberen.

    ReplyDelete
  6. Wat is dit een heerlijke blogpost! Je schrijft altijd zo fijn, altijd als ik je blogpost lees dan voel ik me even tot rust komen en op een bepaalde manier ook geïnspireerd! Dit moet ik echt eens proberen! x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahh, wat een fijne reactie! Dankjewel :) Dat is precies wat ik hoop te bereiken met mijn schrijfsels. Ik hoop dat je wat aan je rust-dagje gaat hebben. X

      Delete
  7. I loved reading this, I felt so relaxed. Your yoga mat is really nice, may I ask where you got it from?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much! I got the mat for my birthday - but it's by brand called Manduka. Adriene (from Yoga With Adriene) has a Manduka mat as well :)

      Delete

Thanks!