Friday, February 24

buy the change

Een paar weken geleden stond ik een beetje verlegen in een hoekje van Filmtheater Rialto. Ik klampte me schuw vast aan de hand van mijn vriend terwijl een eindeloze hoeveelheid hippe ondernemers en ZZP'ers langs ons heen het café in stroomde. We hadden net de aftrap van de nieuwe campagne van Triodos bijgewoond en nu was er gelegenheid om een beetje te netwerken en borrelen. De absolute favoriete bezigheid van een introvert muurbloempje als ik. Ha. Niet dus.



Dat is niet waar ik het vandaag over wil hebben, maar het was wel een grappige situatie. Heel typerend. Heel erg Lauresque. Angstig glimlachen en handjes schudden, fun!

Waar ik het wél over wil hebben is die campagne van Triodos - Buy the Change is een initiatief dat ondernemers samenbrengt en stimuleert om een goede en groene verandering in beweging te brengen. En dat willen ze bereiken door gebruik te maken van onze huidige manier van leven in een maatschappij die gericht is op consumeren. "Verandering kun je kopen," is het idee. En hoewel ik geen fan ben van hoe de wereld momenteel in elkaar zit, kan ik alleen maar héél erg toejuichen dat we het beste maken van wat we hebben en zelfs al onze nadelen in ons voordeel gebruiken. 

Door bewust te zijn en te worden van waar je je geld aan besteed en wát je precies consumeert kunnen we een heleboel aan de wereld veranderen. Zeker als we dat samen doen. Door biologische, fair-trade producten te kopen bijvoorbeeld, of kleding van kleine, lokale ondernemingen die weten waar hun materialen vandaan komen en geen kinderarbeid of massaproductie steunen. Het idee achter Buy the Change is het vormen van een community die groene, innovatieve ondernemers én consumenten samenbrengt en op die manier bewust consumeren aanmoedigt. De groene bedrijven groeien, de klanten steunen een betere toekomst: positieve verandering!

Dit project van Triodos heeft mij persoonlijk ook heel erg aan het denken gezet. Consumeren is niet alleen kopen of eten, het omvangt alles wat je tot je neemt: ook informatie, entertainment en dergelijke dingen. Social media bijvoorbeeld is ook een vorm van consumptie. En wat dat onderwerp betreft ben ik altijd een beetje met mezelf in conflict geweest: ik maak uitgebreid gebruik van social media en internet en draag zelf ook mijn steentje bij aan alle informatie die het wereldwijde web op wordt geslingerd. Aan de ene kant doe ik dat met heel veel liefde, passie en plezier, maar aan de andere kant heb ik veel moeite met de enorme druk die social media met zich meedraagt en de manier waarop het ons soms kan controleren. 

Denk bijvoorbeeld aan reclames die terugkomen en worden afgesteld op je koopgedrag, of YouTube video's die je worden aanbevolen aan de hand van eerder gekeken video's, artikelen die je aanmoedigen fit te worden of je verbieden vet en suiker te eten, je vertellen of je wel of niet een angststoornis hebt en hoe je daar dan weer "beter" van wordt. En denk maar niet dat die artikelen worden geschreven door professionals of specialisten. Heus niet. We worden onbewust zó gestuurd door zoekmachines en robots dat het me haast beangstigt. 

Koopverslaafden blijven maar kopen en ontkomen haast niet aan alle reclames die dagelijks naar hun hoofd worden geslingerd, mensen met depressie worden waarschijnlijk iedere dag geconfronteerd met video's of reclames rondom hun depressie omdat ze er wel eens iets over hebben opgezocht en ik zie dag in dag uit video's over afvallen en eten tussen mijn aanbevolen video's op YouTube omdat ik al zeven jaar een eetstoornis heb en soms heel obsessief met voeding bezig ben. Die video's maken het me soms heel moeilijk om ergens anders op te focussen en daar heb ik zelf vrij weinig controle over. Dat vind ik kwalijk. Internet houdt mijn ziekte in stand en ik ga er onbewust in mee door iedere keer tóch op die 'what i eat in a day' video te klikken. Niet omdat ik het persé leuk vind, maar omdat ik nu eenmaal een probleem heb. 

Toch wil ik niet stoppen. Niet stoppen met social media, niet stoppen met delen of consumeren. Het hoort bij de huidige maatschappij en hoewel ik zou kúnnen besluiten me helemaal van dat deel van de wereld af te sluiten denk ik niet dat het me heel veel gelukkiger zou maken. Misschien is dat zwak van me. Moet ik meer doorzetten en gewoon mijn telefoon in de zee mikken. Ik denk echter dat er óók een positieve kant is.



Hoewel de énorme hoeveelheid prikkels waar we dagelijks mee worden geconfronteerd en al die video's, artikelen en infographics over productiever zijn, afvallen, wereldreizen maken of meer uit je leven halen naar mijn mening niet goed/effectief zijn en je geen gelukkiger mens maken en ál die mogelijkheden en ladingen inspiratie waar we dagelijks mee in contact komen ons vaak overspoelen in plaats van activeren kunnen we wel heel veel wijsheid delen. Ervaringen delen. Herkenning en acceptatie vinden en heel veel mensen bereiken en helpen. Dat is wat ik graag wil doen. Op een realistische manier. Ja, ik draag op die manier bij aan de consumerende maatschappij en máák dingen die andere mensen tot zich nemen, maar probeer dat op zo'n manier te doen dat ik het beste uit social media haal. Net zoals Triodos en de Buy the Change community dat probeert te doen met de consumenten. Als we dan kopen, laten we dan in ieder geval zorgen dat ons geld op een goede plek terecht komt. En als we dan toch delen en schrijven en maken, laat ik dan in ieder geval zorgen dat wat er op het internet terecht komt het lezen waard is en een goede boodschap verspreidt. Ik wil proberen mensen te helpen, inspireren en informeren zonder nep te zijn, zonder te overspoelen of overprikkelen. Ik wil mijn steentje bijdragen aan de wereld en daarvoor gebruik ik de middelen die ik heb. 

Wat Buy the Change betreft: momenteel beperkt de 'community' zich tot bedrijven in Amsterdam. Je kunt ze herkennen aan het Buy the Change logo, maar ze zijn ook te vinden op de website van Buy the Change. Zowel als ondernemer als consument kun je je ook aanmelden om mee te werken of op de hoogte gehouden te worden over alle ontwikkelingen. 

Ik ben overigens heel benieuwd naar jullie meningen over consumeren, social media, geld en dergelijke zaken. Staan jullie wel eens stil bij de reclames in je Facebook sidebar of heb je er eigenlijk nog nooit over nagedacht hoe dat allemaal in elkaar zit? En koop je liever lekker veel en goedkoop of ben je wel bewust bezig met waar je geld naartoe gaat en hoe de producten die je consumeert gemaakt worden? Zijn er toffe projecten of initiatieven waar ik meer over moet weten? Heb jíj een mooi bedrijf waar je wat over wilt vertellen? Let me know!



foto's door Kristien
www.instagram.com/beingkristien

Ik word overigens niet betaald voor dit artikel en heb dit ook niet in opdracht geschreven. dit zijn hersenspinsels, geen reclamepraatjes ;)

Triodos is verder wel een bedrijf waar ik heel erg achter sta - wat er precies gebeurt met het geld dat je op de bank zet kun je nooit helemaal controleren, maar je kunt wél besluiten over te stappen naar een duurzame bank en er op die manier voor zorgen dat je geld in ieder geval niet naar wapenproductie, oorlogen, megastallen of iets dergelijks gaat. Triodos doet een heleboel goede dingen voor de wereld en ik zou iedereen willen aanmoedigen óók over te stappen naar een groene, duurzame bank!

2 comments:

  1. Ik vindt de foto's prachtig en vindt het mooi dat jij hier zo over nadenkt en ben het helemaal met je eens dat internet veel slechte dingen heeft maar ook veel goede dingen. Net hoe jij jezelf er in plaatst.

    ReplyDelete
  2. Wat heb je dit mooi geschreven zeg! Ik ben het er helemaal eens dat er ondanks de negatieve dingen aan het internet, er ook veel positieve dingen aan zijn. Ook ben ik de laatste tijd wel steeds meer gaan nadenken over hoe ik beter kan leven. Vroeger kocht ik alles altijd zo goedkoop mogelijk zonder er uberhaupt echt over na te denken of dat ook echt wel het beste voor de wereld was. En nu probeer ik daar beter over na te denken bij de keuzes die ik maak.

    ReplyDelete

Thanks!