Wednesday, November 30

over hoe ik van december geen kutmaand ga maken

November was, zachtjes uitgedrukt, een kutmaand. Zo. Dat is eruit. Of ik nog heel uitgebreid ga vertellen waaróm november zo'n kutmaand was, weet ik niet. Wat ik wél weet is dat ik niet wil dat december net zo kut wordt. (fun drinking game: iedere keer dat ik 'kut' zeg in dit artikel een shotje nemen. veel plezier. oh en NIX18 hè.) Ik wil in december heel graag hard meeblèren met Michael Bublé's kerstalbum, lichtjes kijken, sneeuwvlokjes tellen, met mijn handen diep in mijn zakken gestoken wandelen langs de grachten terwijl ik mopper over de kou, warme chocomel drinken en cadeautjes kopen tot ik blut ben. Niet janken op de bank en voor me uit staren. Maar om dat te doen moet ik het roer wel een beetje omgooien geloof ik. Vandaar dus: een ouderwets doelenlijstje.

clean clean clean

Oude kleren weggooien, bureau schoon schrobben, platenspeler afstoffen, prulletjes wegkieperen, kaarsjes aansteken, nieuw postertje aan de muur et voilà: een leefbare werk/slaapomgeving. Oké, zo simpel gaat het niet worden - de dozen met troep en eindeloze ladingen kleding die over mijn slaapkamervloer verspreid liggen gaan waarschijnlijk best wat bloed, zweet en tranen vereisen, maar hey, it'll probably be worth it. Clean space, clean mind. Ofzo, toch?

run run run

Hardlopen? Met dit weer? Meh. Misschien. Als ik maar af en toe buiten de deur kom. Dat gebeurt de laatste tijd nét iets te weinig. Lange wandelingen door het bos. Of langs de grachten. Iets met hoofd leegmaken enzo. Liefst zonder telefoon.


journal!

Ik heb dus een psycholoog. Ja, echt, een heuse psycholoog (ik weet dat je dit leest, psycholoog, ja, dit gaat over jou - hoi!) en daar praat ik eens in de week mee. Afgelopen week zaten we samen bij een psychiater - ja, óók een psychiater, en die zei iets over een dagboek bijhouden. Dat vond ik eigenlijk wel een heel verstandig idee. Dus dat ga ik doen. Gewoon voor de leuk, maar ook om een beetje meer inzicht te krijgen in mijn gemoedstoestand en haar perikelen. Vind m'n psych waarschijnlijk ook wel fijn. (toch, psych?)

By the way: Therapie is fijn. En voor heel veel mensen gewoon heel erg nodig. Ik vind het zó belangrijk om ditsoort onderwerpen bespreekbaar te maken. Een wekelijks gesprek met een psycholoog - of watvoor therapie dan ook - is een manier om voor jezelf te zorgen, om meer over jezelf te leren en om het leven wat makkelijker te maken voor jezelf en de mensen om je heen. Goed voor jezelf zorgen mag geen taboe zijn - en of die zorg nou in de vorm van therapie, medicatie of iets anders is maakt niet uit. Take care of yo'selves, okay?

drie boeken

Ik heb een griezelig vol hoofd. Als ik niet oppas dan loop ik over - dan tuimelen mijn gedachten over elkaar heen en draait de wereld voor mijn ogen. Lezen is voor mij een manier om mijn hoofd even helemaal leeg te maken en vervolgens te vullen met een verhaal dat niet van mij is. Om even uit mezelf te kruipen. Even rust te nemen. Lezen is zelftherapie. Daar ga ik meer tijd voor maken. Drie boeken per maand lijkt me een mooi streven.


twee blogposts per week

Waar ik aan de ene kant niet teveel van mezelf moet vragen, moet ik mezelf toch ook een beetje pushen om de dingen te doen die me juist energie geven. Ik moet een beetje investeren voor ik terug kan krijgen. Bloggen en schrijven en fotograferen zijn van die dingen waar ik energie van krijg. Dingen die me een goed gevoel geven en waar ik graag ik wil groeien. De afgelopen tijd heb ik daar veel te weinig mee gedaan en dus moet ik 't nu langzaam aan een beetje oppakken. 

alleen maar tweedehands

Winkelen hoort misschien niet helemaal in een self-help (ew, vervelende term vind ik dat) lijstje thuis, maar omdat dit wél een doel is dat ik de laatste maand van 2016 vol wil houden prop ik 'm er toch stiekem even tussen. Ik koop tegenwoordig bijna alleen nog tweedehands kleren en wil de komende maand graag helemaal overstappen. Deze december geen fast-fashion of kinderarbeid voor mij. In 2017 wil ik dit heel graag volhouden. Door tweedehands te kopen steun je geen foute organisaties of goedkope fabrieken in ontwikkelingslanden én houd je als het goed is genoeg geld over om zo af en toe een iets duurdere en duurzamere aankoop te doen bij een verantwoord merk dat op een acceptabele manier mooie kleren fabriceert.

• • •


17 comments:

 1. Mooi artikel en een fijn lijstje voor december! Ik hoop dat je december heel, heel goed gaat worden <3 En van die kleding: helemaal mee eens. Sinds ik in Leipzig woon, heb ik een paar Facebookgroepen ontdekt, waar mensen spullen en eten weggeven. Zo hangen er nu een paar fantastische oude botanische platen bij me aan de muur en heb ik gisteren kopjes opgehaald zodat binnenkort iedereen glühwein bij mij kan komen drinken. Ik ben een groot voorstander van de deeleconomie (maar kunnen we een ander woord bedenken, alsjeblieft) en van ruilen, zodat er niet steeds weer opnieuw spullen moeten worden geproduceerd. Datzelfde geldt voor kleding en ik probeer ook steeds meer tweedehands te kopen. Het is opeens een heel verhaal geworden, jeetje. Fijne december Laura!

  ReplyDelete
 2. Mooi doelenlijstje Laura! En wat tof dat je gewoon zo eerlijk bent over gesprekken met een psych (jup ik heb d'r ook één gehad). Dat is nog zo vaak een taboe en dat is helemaal nergens voor nodig. Wat een goed streven btw van die kleding! Ik keek pas die docu op netflix (the true cost, heb je vast wel gezien) en ik ben me nu zo bewust hoe verschrikkelijk het allemaal is in de fast-fashion industrie. Supergoed dat je helemaal overstapt op tweedehands, geen idee of ik het zou kunnen. Lang verhaal, kern: heel veel succes met je doelen! Luvv

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Ah Laura, wat vervelend dat november helemaal niet leuk was :(. Zo'n doelenlijstje kan inderdaad goed helpen om je wat beter te voelen en meer structuur te geven. Eigenlijk wilde ik ook zo'n lijstje maken (aangezien mijn november ook niet super geweldig was), maar nu jij dit heb geschreven kan ik dit wel uitprinten en boven mijn bed hangen. Hopelijk sluit je 2016 met een mooie maand af!

  ReplyDelete
 5. Hoi, ik reageer eigenlijk nooit, maar ik dacht, why not.
  Leuk dat je 3 boeken gaat lezen! Ik heb een boekentip voor je ^^ Ik heb het boek nét 10 minuten geleden uitgelezen. En echt, mijn hoofd is nog helemaal in die andere wereld. Het was echt een fantastisch boek! Zo eentje waarbij je hoofd nog een tijdje in de roes van het verhaal blijft en het onwennig voelt om opeens weer op planeet Aarde te zijn. Heel speciaal, mooi, ontroerend, maar toch makkelijk te lezen. Hij heet 'De stem van Tamar', geschreven door David Grossman. Echt, grooote aanrader.
  Oh en ik had nog een vraagje, naar welke tweedehandswinkeltjes ga je meestal? Ik woon in Groningen en als ik eens naar Amsterdam ga is het best lastig om de leuke adresjes te vinden.
  En een fijne december! (Ik hoop stiekem heel erg dat er sneeuw ligt voor een sneeuwballengevechten deze kerst.)
  xx Anne

  ReplyDelete
 6. Hè, ik las over je dagboek en moest gelijk aan een advies denken dat ik heel vaak heb gekregen namelijk; een witboek bijhouden.
  Elke dag iets opschrijven waar je dankbaar voor bent en iets waar je trots over bent op jezelf. Zo kun je misschien een beetje leren de positieve dingen meer ruimte in te laten nemen in je hoofd. Mij heeft het geholpen maar ik vond het wel super moeilijk om elke dag weer iets te bedenken. Maar je kan het gewoon proberen.

  Liefs Isa

  ReplyDelete
 7. Kom ik je misschien tegen daar ergens langs de grachten want dat is toevallig ook mijn doel hehe. En dat dagboek - ik heb vroeger ook altijd een dagboek bij moeten houden vanuit therapie en doe dat eigenlijk ook nog steeds en vind het chill. Ik geef elke dag ook een cijfer en soms is dat kut (shot!!) om terug te lezen maar ook fijn wanneer je merkt dat er écht betere dagen zijn :-)

  ReplyDelete
 8. Oké ik ben een van de stille lezers, maar wilde toch even een reactie posten omdat ik het echt heel goed vind dat je therapie e.d. bespreekbaar maakt. Zelf ben ik nog niet zo ver, wat dat betreft heb ik nog veel te leren, maar het voelt prettig om van meerdere mensen te horen dat therapie niets is om je voor te schamen of wat dan ook. Verder: kut voelen mag (heb ik ook moeten leren), maar liefst niet alléén maar, want dan vergeet je inderdaad de dingen te doen waar je blij van wordt. Liefs!

  ReplyDelete
 9. Wat een mooi artikel. Normaliter vind ik to do lijstjes op blogs niet zo boeiend, maar jouw artikel is echt fijn om te lezen. Ik hoop dus ook van harte dat december geen kutmaand voor je wordt en dat je veel van je to do lijstje waar kan maken. Leuk om te lezen dat we hetzelfde goede voornemen voor 2017 hebben trouwens: geen fast fashion meer!!! :)

  ReplyDelete
 10. Aan de reacties is altijd wel te merken dat wanneer je een tijdje niets post, iedereen super enthousiast wordt als Laura daar weer is! :) In het vorige huis haalde ik iedere maand één keer de grote schoonmaak erdoorheen, heerlijk gevoel was dat. Wat ik de vorige maand niet weg wilde doen, pleurde ik dan wel weg! En als er iets je hoofd leeg kan maken dan is dat opruimen :) Twee blogposts per week en dat pushen klinkt ook hele bekend, ik heb al tijden niet aan mijn verhaal geschreven en ik moet mijzelf 'gewoon even' over die streep duwen! We got this, Lau, you got this <3

  ReplyDelete
 11. Wat een mooi lijstje! Zitten heel wat puntjes waar ik me ook graag op zou focussen de komende maand.

  Zo raar dat 2016 al bijna achter ons ligt, de maand die nu nog voor ons ligt staat voor mij in het teken van genieten :)


  Liefs!

  ReplyDelete
 12. Ik hoop dat december heel fijn wordt voor je Laura! <3
  En ik hoop dat je ons gaat overladen met je prachtige foto's en tweedehands aankopen, want ik hou echt zoveel van je foto's! Knuffel :)

  ReplyDelete
 13. We gaan December vast door komen, ook tof dat je gaat proberen een dagboekje bij te houden dat kan echt heel fijn zijn.

  ReplyDelete
 14. Mooie doelen Laura! November was ook niet helemaal mijn maand en eigenlijk vind ik december ook een vervelende maand, omdat het voor zoveel onrust zorgt met die donkere, korte feestdagen. Maar een paar doelen opstellen om het alsnog leuker te maken, is altijd goed! Bij alle doelen die je noemt, denk ik: JA, doen! En vooral die laatste vind ik wel heel cool. Iets waar ik zelf ook wel over na ga denken, want waarom moet ik altijd nieuwe spullen...??

  ReplyDelete
 15. Mooie doelen heb je voor december, hopelijk wordt deze maand veel fijner voor je ♥ Ik denk ook wel eens dat ik therapie wel fijn zou vinden, misschien dat ik het echt maar eens moet gaan doen. Zo stom dat zulke onderwerpen altijd zo zwaar gevonden worden en inderdaad 'taboe' zijn, ik denk dat uiteindelijk heel veel mensen wel iets zouden hebben aan therapie.
  Ohja- ik weet niet of je een mailtje hebt gekregen met mijn reactie op jouw reactie op mijn blog (lekker duidelijke zin weer) maarrr als je eens in Zutphen bent en tijd/zin hebt om wat af te spreken, stuur je dan even een appje? (we kunnen altijd nog samen gaan hardlopen door Zutphen. haha.) ♥

  ReplyDelete
 16. In mijn ervaring zijn alle therapeuten en psychologen fan van alles wat met schrijven te maken heeft. Dagboeken, notities, elke dag een cijfer geven op papier, het maakt blijkbaar allemaal deel uit van het beter worden proces. Het helpt niet altijd, maar het is ook gewoon fijn om dingen uit je hoofd te krijgen en soms terug te lezen:)

  ReplyDelete
 17. echt zo mooi!
  ik was zo blij verrast over je laatste doel omdat ik dat ook aan het doen ben!
  het is zo leuk om geen mishandeling te steunen en tweedehands winkelen is nog superleuk ook!
  je hebt er een nieuwe volger bij :)
  xxx Charlotte

  ReplyDelete

Thanks!