Monday, November 21

kortetermijnsgeluk

Toen ik afgelopen zomer een week lang een meditatie-retraite bijwoonde op een idyllische boerderij in het oosten van Nederland vertelde sister Annabel, een boeddhistische monnik die vanuit Plum Village naar Nederland was gekomen om ons te begeleiden, me iets dat me voor altijd bij zal blijven. Ze vertelde dat spullen of succes of geliefd zijn of geld of watvoor bezit dan ook geen mens gelukkig maakt of kan maken. Geluk is compleet onafhankelijk van bezit of externe factoren. Geluk gaat om je lichaam en je geest en rust en balans. Ik wist natuurlijk allang dat geld of een nieuw t-shirt of een stuk chocoladetaart me niet écht gelukkig zouden maken, en ik geef al maanden eindeloze hoeveelheden spullen weg die ik niet (meer) nodig heb - minimalisme is altijd wel iets dat me aangetrokken heeft. Toen sister Annabel over de simpliciteit van geluk vertelde begon ik echter pas echt te begrijpen hoe het werkt. Het was een soort eureka-moment: opeens was alles een stuk helderder. Geluk is nu. En door heel bewust te zijn van nu, door bijvoorbeeld te mediteren of mindfulness te beoefenen kun je dat geluk groter en stabieler maken. Een gelukkig mens heeft niet veel nodig, geen luxe of spullen - tevreden zijn met nu is veel meer waard dan wat dan ook op de wereld. En dat geluk delen, vriendelijk zijn voor de mensen om je heen, wat goeds uitstralen naar de wereld: dát is wat geluk in stand houdt. 

Een stuk chocoladetaart, een nieuwe broek of een heel fijn boek - dat zijn korte-termijn geluksmomentjes. Ze doen je even heel veel goed, maar kunnen geen basis bieden voor een gelukkig leven. Niet in mijn ogen in ieder geval. Dat maakt echter niet dat ze er niet toe doen! Soms is er niets fijner dan heel erg genieten van die kleine extra's. Het is alleen belangrijk dat je er niet afhankelijk van bent. Op dit moment is dat in mijn geval (helaas) wel een beetje zo. Mijn hoofd is vol chaos en alles wankelt een beetje, kan zomaar in één keer omvallen. 

Dat gebeurt soms. En dat is niet erg. Het is menselijk en gaat ook weer over. Soms duurt het heel lang, soms maar een weekje. Voor nu moet ik maar gewoon focussen op de positieve dingen - en dat die nu even materieel zijn, tsja, dat is dan maar zo.


De e-polette is overigens wel een extra vermelding waard: ik heb 'm inmiddels al een poosje en ben er onwijs blij mee. Het is niet alleen een mooie bril (ik heb er zoveel complimentjes over gehad - zelfs mensen die zich in clubs door dansende massas mensen wrongen om mij te vertellen dat ik een 'heerlijk' brilletje op m'n neus had staan, serieus!), maar vooral ook heel functioneel voor iemand zoals ik: ik spendeer natuurlijk best wat tijd achter mijn laptop voor mijn opleiding en blog en mijn ogen worden dus eindeloos blootgesteld aan fel, blauw computerlicht. En laat me je wat vertellen: daar krijg je op den duur bestwel koppijn van. De glazen van een e-polette filteren een deel van dat blauwe licht waardoor het een stuk minder schadelijk en vervelend is voor je ogen. En dat is dus bestwel heel, heel fijn. 

straight legged cigarette jeans • e-polette • canon AE-1 program • dr martens • books8 comments:

 1. Ah wat een onwijs vette camera! Zo eentje heeft mijn paps ook nog, maar helaas durft hij daar nog geen afstand van te doen. En over dat blauwe licht trouwens, you might want to try f.lux (écht een geweldig programma die de hoeveelheid licht filtert van je computerscherm) <3

  ReplyDelete
 2. Hele toffe en mooie foto's Laura! En heel mooi geschreven, ik ben het helemaal met jou/jullie ( ;) ) eens wat betreft geluk; veel dingen en momenten dragen bij aan geluk, maar uiteindelijk komt een deel ook uit jezelf en uit hoe je naar dingen kijkt..

  Enne, tof brilletje, staat je goed! :)

  xx Alex

  ReplyDelete
 3. Ik heb laatst voor het eerst gelezen over minimalisme en het trekt me erg aan moet ik zeggen. En die bril staat je erg leuk! Fijn dat hij ook nog eens zorgt voor minder koppijn :)

  ReplyDelete
 4. Ja, ik ben ook helemaal weg van dat 'heerlijke' brilletje van je!

  ReplyDelete
 5. Minimalisme is echt 'the key to happiness' als je het mij vraagt. De kleine dingen blijven toch nog altijd het mooiste vind ik (:

  ReplyDelete
 6. wat mooie bril, laura! ik ben eens met de andere mensen, het pas je heel leuk.


  ReplyDelete
 7. Zo mooi geschreven. Ik zit de laatste paar weken niet zo heel erg lekker in mijn vel en merk dan dat ik gauw neig naar een stukje chocolade. Maar gelukkig weet ik ook dat je daar niet gelukkig van wordt. Spulletjes kunnen me gestolen worden dus in mijn huis vind je ook niet zo heel erg veel 'zooi'. Nu maar even zoeken naar die juiste balans zodat ik niet weer afhankelijk word van zooi :)

  Oh en nu je het over Polette hebt.. ga jij toevallig naar de opening van de store in Utrecht? :)

  ReplyDelete

Thanks!