Sunday, May 15

travel diary • rome vii (pompeii + vesuvius)

Rome, 14.10.'15

'Om kwart voor zeven waakt een vrolijke melodie vanonder mijn kussen me. Ik wrijf even in mijn ogen en rol naar de rand van mijn bed waar ik gapend overeind kom. Dan weet ik weer welke dag het is. Ik werp de dekens die nog half over mijn schoot liggen gedrapeerd naar het voeteneinde en spring overeind. Vandaag gaan we naar Pompeii. Vandaag beklimmen we de Vesuvius. Het vooruitzicht brengt een golf enthousiasme met zich mee die zich als een warme gloed door mijn hele lichaam verspreidt. Het eerste zonlicht piept voorzichtig door de spijlen voor ons slaapkamerraam, het is fris, maar de lucht voorspelt een mooie dag.'

We ontbijten die ochtend om half acht - dertig minuten later zitten we met z'n allen in de bus richting Pompeii. De busreis duurt lang en verloopt enigszins tergend. Ik probeer wat te slapen, maar dat lukt niet. Halverwege stoppen we bij een tankstation. Ik koop een veel te dure paraplu - het regent namelijk en in Pompeii zijn tassen niet toegestaan. Met de veiligheid van mijn camera in mijn achterhoofd lijkt het me een prima investering. 

Het laatste stukje van de busreis is erg mooi. In de verte doemt de Vesuvius imposant op uit het landschap en wie nog niet enthousiast was voor de beklimming die 's middags gepland staat kan niet anders dan nu toch de kriebels krijgen. We gaan naar de top! Wanneer we eenmaal in Pomepii aankomen wordt het duidelijk dat mijn paraplu overbodige luxe is. De temperatuur is tot 28 graden Celsius gestegen en zodra ik uit de bus stap valt er een warme deken over me heen. 'Nouja,' denk ik. 'Dan beschouwen we de paraplu maar als souvenir.'

Rome, 14.10.'15

De twee uur die we in Pompeii doorbrengen zijn heet (echt. heet.), gehaast, indrukwekkend en surrealistisch. We zien onder anderen een café, een badhuis, een theater, een enorme hoeveelheid versteende lichamen en verschillende huisjes. Het idee dat alles duizenden jaren geleden écht in gebruik is geweest door mensen die op zo'n ongelofelijk andere manier leefden, communiceerden en dachten overrompelt me. Ik hang aan de lippen van onze begeleiders en snak naar meer informatie. Ik wil de stad voor mijn ogen tot leven zien komen. 'Hoe zou het écht geweest zijn?' Vraag ik me af.


Na het vluchtige bezoek zoeken we de bus weer op en rijden we de bergen in. De rit is een langgerekte slingerende stijging (en een absolute ramp voor iedereen die last heeft van wagenziekte). Met mijn gezicht haast tegen de ruit geplakt staar ik naar de steeds kleiner wordende stad onder ons en neem ik het adembenemende uitzicht in me op. Een kwartier later stappen we uit en vervolgen we de klim te voet. Het is stijl, maar de wandeling is makkelijk te doen.

Rome, 14.10.'15

Het uitzicht is sprookjesachtig - en wordt met iedere stap omhoog mooier. Boven aangekomen adem ik de frisse berglucht in. Even knijp ik mezelf in mijn arm. Nee, ik droom niet. 
de foto's waar ik op sta zijn door Naomi gemaakt
www.littlekeystohappiness.com


24 comments:

 1. IK WIL TERUG. IK MIS DIT. IK HOU VAN ROME EN VAN JE FOTO'S EN VAN ALLES EN IK WIL WEER SAMEN OP DE VESUVIUS HUPPELEN. IK WIL MIJN FOTO'S TERUG OM BIJ TE ZWIJMELEN EN IK WIL DAT WE MORGEN EEN VLUCHT BOEKEN NAAR ROME. zo. ik heb nog steeds elke dag rome heimwee :(

  ReplyDelete
 2. IK WIL TERUG. IK MIS DIT. IK HOU VAN ROME EN VAN JE FOTO'S EN VAN ALLES EN IK WIL WEER SAMEN OP DE VESUVIUS HUPPELEN. IK WIL MIJN FOTO'S TERUG OM BIJ TE ZWIJMELEN EN IK WIL DAT WE MORGEN EEN VLUCHT BOEKEN NAAR ROME. zo. ik heb nog steeds elke dag rome heimwee :(

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Jeetje, zoveel moois in 1 blogpost!

  ReplyDelete
 5. Hoe mooi is het uitzicht daar?! Wow. (Oh en ligt het aan mij of is het normaal dat ik bij het lezen van Pompeii meteen aan Bastille moet denken?) Prachtige foto's!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahaha, nee, dat ligt niet aan jou. Sinds ik ben begonnen met het schrijven van deze blogpost galmt 'eoh eoh, eoh eoh, eoh eoh, BUT IF YOU CLOSE YOUR EEEEEEEYES' door mijn hoofd. Dusseh - i feel ya ;)

   Dankjewel, trouwens! X

   Delete
 6. Wauw, echt prachtige foto's heb je gemaakt. Jeetje. ♥

  ReplyDelete
 7. Mijn god wat een prachtige foto's! En ik ben superjaloers, want als ancient history student ben ik NOG NOOIT IN POMPEII GEWEEST. Schaamte, grote schaamte. Dus ja, staat hoog op mijn verlanglijstje. En dan nemen we de Vesuvius ook maar meteen even mee, want dit wil ik ook met eigen ogen zien! (Ook al heeft dat verrekte ding die hele stad van de kaart gevaagd, maar oke.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aaah wat een toffe opleiding volg je dan! (En even serieus: boek je ticket want Pompeii is een soort Walhalla voor mensen als jij, haha). En ja. De Vesuvius. Dat moet gewoon. Ondanks z'n ietwat vijandige geschiedenis met Pompeii ;)

   HEEL VEEL PLEZIER ALVAST HÈ.
   Want je gaat. Dat moet.

   Delete
  2. Ah Merel ZO HERKENBAAR! Hier een afgestudeerde historicus en ik ben ook nog nooit in Pompeii geweest :O Asociaal. Vorig jaar trouwens pas voor het eerst in Rome en ik HOU van die stad. Ha.

   Delete
 8. Heerlijke foto's zeg! Was ik maar met jullie meegegaan hier was ik zo graag bij geweest.

  ReplyDelete
 9. wow TWINNING! En man je foto's zijn prachtig! Ik wil ook graag nog een keer rondlopen daar want het is zo veel en zo tof :-)

  ReplyDelete
 10. Ik vind je Rome diaries altijd zo leuk om te lezen. :) Vooral omdat ik van de zomer ook naar Rome ben geweest met de klas en dat haalt ook mijn eigen herinneringen een beetje op. Zelf was ik niet naar Pompeii geweest, maar naar ostia. Dat is ook een oude Romeinse stad. Ik snap je liefde voor de oudheid heel goed. Wij hadden een oud leraar mee die nu in Italië woont. Die man kon bij alles wat je aanwees een verhaal vertellen. Zo bijzonder! Ik hing echt aan zijn lippen. Al die nieuwe informatie over dingen die 'echt' interessant zijn, was echt heerlijk. Rome heeft een heel mooi plekje in mijn hart gekregen. Een stad die bruist van de energie en van het zomergevoel, maar die tegelijkertijd een verhaal heeft, een geschiedenis, die je overal in de stad voelt.

  Dus: Dankjewel voor de mooie foto's die een sprankje Rome gevoel bij me naar boven halen.

  xxxx

  ReplyDelete
 11. super gaaf dat je daar heen bent geweest!
  bus reizen zijn ook niet echt mijn ding, het is altijd
  moeilijk om zolang te zitten en al helemaal als het
  niet lukt om even te slapen.
  Achja het was zeker de moeite waard, toch?!

  liefs joelle

  ReplyDelete
 12. Je foto's zijn zo mooi god
  Pompeii is echt iets indrukwekkends. Deze staat zeker op mijn bucketlist!

  ReplyDelete
 13. Love de sfeer van deze foto's!

  ReplyDelete
 14. Hmm toevallig, ik vroeg gisteren nog of er een volgende Rome diary kwam... Coincidence, I think not. My prayers have been heard ;) Dankjewel :)

  ReplyDelete
 15. Wow! Supermooie foto's! Deze plaats komt nu ook op m'n lijstje. ;)

  ReplyDelete
 16. Wauw, echt indrukwekkend! Ik zou zelf ook zoooo ontzettend graag naar Rome willen reizen! En ik zweer het je, jou foto's zijn magnifiek! Zou ik dan ook nog eens mogen vragen welke lens jij gebruikt? Je zou me zooo dankbaar zijn <3

  ReplyDelete

Thanks!