Saturday, May 14

bloemen drogen en breekbare stilteDe haast breekbare stilte van de vroege morgen leek me te omhullen als een zijden japon toen ik over de drempel stapte. Mijn blote voeten vonden de nog warme tegels van het terras en met een paar vlugge passen stond ik aan de andere kant van de tuin. Ik sloop tussen de twee bomen, die ons toegangspoortje vormden, door en vond mijn weg naar de grote weg. De zachte stof van mijn rok danste vrolijk rond mijn enkels en het geluid van mijn blote voeten op het asfalt was het enige dat de stilte doorbrak. Aan de horizon verraadde een gouden randje de opmars van de zon - het zou niet lang meer duren voor de dag aan zou breken en de wereld zou baden in het gouden licht. Op een drafje haastte ik een blokje om. Ik had mijn grote slaapt-shirt aan boven mijn lange rok en keek een beetje schuchter om me heen. De wereld sliep nog. Ik haalde even diep adem, rook de geur van dauw en aarde en voelde een opgelucht gevoel in me opborrelen. Een aangenaam gloeiend gevoel. De stilte en die geur van de vroege ochtend prikkelden herinneringen van zorgeloze jeugd en even leek het of er niets veranderd was.
Niet veel later vond ik de struik die ik zocht. Het was een enorm ding met heldergroene bladeren en honderden paarse en witte bloemen. Ik verzamelde een aantal exemplaren die niet heel lang meer te leven leken te hebben en bundelde ze samen terwijl ik me langzaam terug naar huis begaf. Een aantal van de bloemblaadjes dwarrelden naar de grond en ik dacht aan Hans en Grietje. Nu leidden de bloemblaadjes me echter niet naar huis, maar naar de struik. De struik vol wonderschone bloemen. 

Thuis stalde ik de bloemen voor me uit. Ik ontdeed ze van hun stengels en streek heel zachtjes hun tere blaadjes glad. Verwonderd bedacht ik me dat er over de wereld verspreid miljoenen bloemsoorten groeien - ieder uniek en prachtig op een eigen manier. Ik betrapte mezelf op een glimlach. Een beetje cliché klonk het ook wel, vooral omdat ik het niet laten kon de bloemen te vergelijken met ons eigen ras. Zeven miljard mensen op onze aardbol - ieder uniek en prachtig... Nu lachte ik hardop. 'Niet erg origineel, Lau' dacht ik, terwijl ik een blauw bloemetje dat van de tafel was gevallen van mijn rok plukte. 'Maar wel waar.'


flower pressing


De bloemen die ik plukte die morgen heb ik natuurlijk niet voor niets zomaar uit hun natuurlijke habitat gerukt. Ik wilde al heel lang eens proberen wat bloemen te drogen en vond laatst eindelijk de tijd  om dat projectje realiteit te maken. Omdat het proces eigenlijk heel simpel is leek het me leuk om hier te delen. Het is een onwijs rustgevend karweitje en perfect voor bijvoorbeeld een ontspannen zondagmiddag, of gewoon, zomaar een keer om je hoofd leeg te maken.


dit is wat je nodig hebt


Bloemen, boeken en (bak)papier. That's it. 
 

dit is wat je moet doen


Je ontdoet de bloemen van hun stengels en groene bladeren, plaatst ze op het bakpapier en drukt ze zo nodig enigszins plat (bij bloemen met krullende bladeren etc. is dit handig om vantevoren al even te doen). Daarna schuif je het papier met de bloemen tussen de pagina's van een dik boek. Voor je het dicht doet dek je ze af met een tweede velletje bakpapier en vervolgens berg je het boek weg op een donkere, droge plek. Leg nog een stapel boeken, tijdschriften of andere zware voorwerpen bovenop het boek voor gegarandeerd succes. 

Daarna moet je wachten. Een hele maand, daarna kun je genieten van al het moois dat nu voorgoed bewaard kan blijven. Met een laagje transparante (nagel)lak kun je de gedroogde bloemen omtoveren tot heuse meesterwerkjes en voor vanalles gebruiken.

de how-to voor flower pressing vond ik op Lace & Lilacs


11 comments:

 1. Wat mooi zeg, die gedroogde bloemen! Ik wil ze eigenlijk wel in een fotolijstje ofzo. Het lijkt me een heel rustgevend karweitje :)

  ReplyDelete
 2. Gedroogde bloemen ik vind ontzettend tof vooral tussen glas heeft het een heel gaaf effect.

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Gaaaf, wist niet dat dit ook zo af gaf op het papier! Ik droog ook regelmatig bloemen om vervolgens tussen glas te leggen :)

  ReplyDelete
 5. Ahh zo leuk! Dit staat ook al zo lang op mijn dit-moet-ik-echt-eens-gaan-doen-lijstje :) Ze mét steeltje drogen lijkt me ook wel tof! Prachtige foto's trouwens, ze hebben zo'n fijne sfeer!

  ReplyDelete
 6. Prachtig om jouw foto's te zien. Nu wil ik eigenlijk ook wel weer wat bloemetjes gaan drogen...

  ReplyDelete
 7. Laura, wil je alsjeblieft een boek gaan schrijven? Ik word ZO blij en ontspannen van jou verhaaltjes, echt tof! De gedroogde bloemen zijn ook echt mooi geworden. Je herinnert me eraan dat ik het zelf ook vlug weer eens moet gaan doen. Nu kan het weer, met alle opkomende bloemetjes!

  ReplyDelete
 8. Je foto's zijn zoals altijd weer prachtig! Ik wil ook al een poosje bloemen drogen maar ik kom er steeds niet aan toe.. Nu bloeien de mooiste bloemen nog dus ik moet maar gauw aan de slag!

  ReplyDelete
 9. Heel erg toevallig, zonder dit te lezen heb ik het vandaag al gedaan :))

  ReplyDelete
 10. Dit lijkt me zó leuk en rustgevend om te doen! Dit wil ik ooit wel eens uitproberen.

  ReplyDelete

Thanks!