Sunday, May 8

vijf keer lief zijn, iedere dag


Ik kan me nog heel goed herinneren hoe mijn broertje en ik vroeger nog voor de eerste zonnestralen door de gordijnen schenen ons bed uit kropen om met Moederdag een ontbijtje voor mama klaar te maken. Dan smeerden we broodjes met jam en zetten we thee en koffie. We versierden de boterhammen met een hartje van chocopasta, poedersuiker of hagelslag en tilden samen alles naar boven waar we mama verrasten op bed. Het eten bevond meer op onze handen en gezichten dan op de bordjes, maar dat deed er niet toe. We zaten in een driehoek op bed en aten onze broodjes, de lakens veranderden in een (hagel-)slagveld en op dat moment was er niets dan dat. Puur zorgeloos geluk. De volgende ochtend stonden we vroeg weer naast mama's bed. Met ondeugend sprankelende oogjes én ontbijt. Zo'n fijne ochtend moest niet maar eens per jaar. Het liefst zelfs iedere dag.  

En dat is blijven hangen. Tegenwoordig vieren we Moederdag niet écht meer. Oké, goed, ik heb een klein cadeautje voor m'n madre gekocht. Gewoon, daarom. Maar ik vind niet dat het op prijs stellen van iemand of iets beperkt moet worden tot een dag in het jaar. Ik weet ook heus dat dat niet helemaal is hoe het werkt, maar 'feest'dagen als moederdag en valentijnsdag zijn in mijn ogen een beetje vervelende commerciële uitbuiting en ik laat veel liever zo vaak mogelijk blijken hoe veel ik van mijn mama (of dier of geliefde of vader) houd. En dan niet met een doos bonbons in de vorm van een hartje waar 'i love you mama' op staat (want, kots, beetje cliché nietwaar?), maar met iets (kleins) dat veel zegt zonder persé heel veel te zijn. 

Dit zijn vijf dingen die je het hele jaar door voor je moeder kunt doen:1. Een grote schoonmaak


In mijn geval is dit een beetje een win-win situatie, want ik ben dol op schoonmaken. Soms moet ik me er een beetje toe zetten, maar als ik eenmaal bezig ben kan ik heel erg genieten van het steeds schoner wordende huis én kan ik m'n hoofd een beetje leegmaken. Maargoed: er is toch niet veel fijner dan thuiskomen in een opgeruimd en schoon huis? Zet een fijne playlist op, haal een bezem en/of dweil door de woonkamer, doe de afwas en ruim alle troepjes die hier en daar zijn opgehoopt (dat gebeurt bij ons in ieder geval altijd) weg. Een verse bos bloemen op tafel zou het helemaal perfect afmaken :)

2. Een ontbijtje op bed


Wie zegt dat ontbijtjes op bed alleen voor moederdag bestemd zijn? Je kunt het zo uitgebreid of simpel maken als je zelf wilt: een toastje met jam, verse croissantjes of een stack pancakes met een kop thee of koffie - het is allemaal goed. En vergeet niet alles samen op te eten en te lachen (en laat je telefoon lekker in de keuken liggen, dit is QUALITY FAMILY TIME).


3. Een uitgebreid home-cooked diner


Het komt de laatste tijd heel vaak voor dat ik zeg: 'Hey mam, ik kook vanavond.' Dan doe ik boodschappen en sta ik een middagje of avondje in de keuken en kan zij nog wat langer doorwerken (livin' the freelance life) of juist een beetje relaxen na een lange dag. Ondertussen geniet ik van het koken en hoef ik niet af te wassen (dat doet zhe bro dan). Win-win, ha!

4. Een spa-avondje


"Mam, vanavond doe je niets. Behalve je gezicht besmeren met avocado-prut dan." En een voetenbadje met Lush-bruistablet, uitgebreide manicure (wat een afschuwelijk woord - manicure) en home-made healthy snacks (bananen-haver koekjes! dadels met pindakaas! nicecream!) kunnen natuurlijk ook niet ontbreken. Leggooo.


5. Hugs and snuggles


Al bovenstaande dingen zijn natuurlijk leuk en fijn en speciaal, maar er gaat echt helemaal niets boven een knuffel en een 'mam, you're the best.' Echt - alles dat nodig is om te laten zien dat je om iemand geeft zijn een paar oprechte woorden. En een avondje op de bank of een middagje op een terrasje, gewoon samen is genoeg. Liefde heeft geen cadeaus en onzin nodig. Geen commerciële stunts, peperdure parfums of bodylotions. Liefde is. Dus laat het zijn :)vier jij moederdag? of ben ook meer een iedere-dag-moederdag kind of gal? ;)

7 comments:

 1. Ik geef je helemaal gelijk. Geef je moeder gewoon het ganse jaar door liefde en niet op één stom commerciël dagje.

  ReplyDelete
 2. Je hebt echt helemaal gelijk, elke dag is het toch een beetje moeder/vader dag niet waar?

  ReplyDelete
 3. allemaal heel fijn of leuk.
  het is altijd goed om lief te zijn voor je ouders,
  ongeacht welke dag het is :)

  ReplyDelete
 4. Ah, vet lief dit allemaal. ♥︎ Moederdag is inderdaad leuk, maar het is nog veel leuker om er vaker dan alleen dan aan te denken. Moms are the best.

  ReplyDelete
 5. Je hebt zó gelijk! Hele leuke, lieve dingetjes in dit artikeltje, ik weet zeker dat ook mijn moeder die dingen geweldig vindt!

  ReplyDelete
 6. Wat een superlieve post zeg! Ouders mogen best wat meer geapprecieerd worden inderdaad :)

  ReplyDelete
 7. Ik ben het met je eens. Je kunt onze geliefde niet vaak genoeg laten weten hoe blij we zien dat we ze in ons leven zijn. Dit maakt niet alleen de ander blij, maar het geeft jezelf ook een fijn gevoel.

  ReplyDelete

Thanks!