Monday, October 26

herfst in amsterdam

Een beetje beduusd en slaapdronken graai ik onhandig onder mijn kussen, op zoek naar mijn telefoon. Ik bedenk me voor de zoveelste keer dat ik vergeten ben het ding op vliegtuigmodus te zetten en neem me (ook voor de zoveelste keer) voor dat vannacht wel te doen. Na een vlugge blik op het kapotte schermpje van mijn Samsung weet ik genoeg: het is zondagochtend en al veel te laat. Ik sleep mezelf mijn bed uit, probeer mijn bonzende hoofd te negeren (heel fris en fruitig voel ik me niet na vier uur slaap) en schiet in mijn jeans en een warme trui. Met drie treden tegelijkertijd snel ik vervolgens de trap af. Ik gris een banaan mee van de fruitschaal en werp een vluchtige blik in de spiegel. Dat had ik niet moeten doen - mijn slaaphoofd (inclusief spleetoogjes en een mooie afdruk van m'n laken) is real. 'Niet aan denken Laura,' denk ik. 'Gewoon gáán.' Ik gooi de achterdeur open, adem de frisse herfstlucht in en stap naar buiten. Onder mijn voeten knisperen blaadjes in minstens twintig verschillende tinten rood, geel en oranje en een fris briesje speelt met de losse plukjes die uit mijn slordige knot springen. Eventjes sluit ik mijn ogen om de geur van de herfst in me op te nemen en te luisteren naar het geruis van de bomen en de neerdwarrelende blaadjes. Oh, wat is de herfst toch fijn...

Amsterdam in de herfst is een feestje. Van de bomen die met hun bordeauxrode, okergele en vurig oranje bladeren haar grachten sieren, tot de sfeervolle lampjes die her en der als flonkerende edelstenen een magisch licht verspreiden: alles is betoverend mooi. 

Een paar dagen terug dronk ik koffie met Tristan. We wandelden we eindeloos langs de grachten, kletsten en keken om ons heen, heel veel foto's hebben we eigenlijk niet genomen. Soms is dat best fijn. Gewoon kijken en genieten. 'Ik denk dat ik Amsterdam zo het mooiste vind.' Vertelde ik Tristan. En ik meende het. 

Gisteren besloot ik weer de stad in te trekken. In mijn eentje dit keer. Met mijn camera als enige gezelschap slenterde ik door Amsterdam, ik nam de schoonheid van alles om me heen in me op, maar wilde het deze keer óók vastleggen. Ik schoot het ene plaatje na de ander en bedacht me hoe bijzonder het eigenlijk is dat we al deze pracht en praal zomaar gratis en voor niets van de natuur cadeau krijgen. 'Schoonheid in haar puurste gedaante.' Schreef ik onder een tekeningetje dat ik maakte, terwijl ik op een bankje over de prinsengracht uitkeek. Duizenden, of misschien wel miljoenen, unieke blaadjes met scheurtjes, vlekjes en gaatjes - maar samen zo'n ongelofelijk mooi geheel. kan jij (ondanks de regen, miezerige kou en de soms grauwe luchten) ook zo genieten van de herfst?
26 comments:

 1. Ja, ik kan ook ongelofelijk genieten van de herfst! Wauw, prachtige foto's Laura! Ik was er afgelopen week ook, nu weer aan de bak met school...

  ReplyDelete
 2. Omg Lau, niet normaal wat een mooie foto's, jezus!!! Heel mooi geschreven ook weer, liefde voor je bloggie <3

  ReplyDelete
 3. De herfst is zo ontzettend mooi met alle verschillende kleuren! Je hebt echt heerlijk geschreven

  ReplyDelete
 4. Als het maar niet te hard regent, geniet ik wel van de herfst (: Al die kleuren blijven zo prachtig. Super mooie foto's heb je gemaakt!

  ReplyDelete
 5. Ah wat een onwijs mooie plaatjes heb je geschoten! De herfst is zo fotogeniek, en zolang ik maar niet door de regen hoef te fietsen vind ik het helemaal goed!
  X Emma

  ReplyDelete
 6. Je hebt hele mooie foto's gemaakt!

  ReplyDelete
 7. mooie foto's weer!! en ja, ik geniet met volle teugen van de herfst;)

  ReplyDelete
 8. Laura, wat schrijf je toch mooi <3 En mooie foto's ook weer! :)

  xx Alex

  ReplyDelete
 9. Hopelijk was je Tristandate Tristastic. En mooie plaatjes lau :) X

  ReplyDelete
 10. Mooie foto's Laura! De herfst is zo heerlijk. Al die mooie kleuren. Ondanks de regen vind ik de herfst echt super. Nouja en regen is soms best gezellig :)

  x

  ReplyDelete
 11. Hersft is SO PRETTY. Ik wordt helemaal blij van de kleuren in deze foto, love the aestetic. Het voorstukje is ook lekker herkenbaar. Love it, love it.

  Have a nice day!
  x I

  BLOG: http://www.isabeldot.blogspot.com/

  ReplyDelete
 12. Wauw Laura, wat een geweldige foto's! Ik hou ook onwijs van de herfst :)

  ReplyDelete
 13. Mooie foto's! Ik neem donderdag, als ik naar Amsterdam ga, denk ik ook maar mijn camera mee!

  ReplyDelete
 14. Geen originele reactie, maar je foto's zijn echt prachtig, en het stukje erbij ook! ;)
  De herfst is inderdaad een geweldig seizoen!

  ReplyDelete
 15. Waauw de herfst ziet er zoooo mooi uit door jouw camera laura! Die foto van de mannen met lange jassen is echt heel gaaf :) Liefs, Nina

  ReplyDelete
 16. Aaaah super leuke foto's, echt heel mooi!! xx

  http://melisa-demir.blogspot.nl

  ReplyDelete
 17. Alle steden zijn zo prachtig in de herfst!

  ReplyDelete
 18. Ja zo ontzettend fijn dit jaargetijde!! Brugge en Gent waren ook zo mooi vorige week.

  ReplyDelete
 19. Wauw! Als ik deze foto's zie, zou ik het liefst zo snel mogelijk een trein naar Amsterdam pakken. De stad ziet er zo betoverend uit met haar oranje blaadjes. Ik kan zo gelukkig worden, door dan gewoon om me heen te kijken en alles op te nemen. Ik ben dol op de herfst! xo

  ReplyDelete
 20. Heel leuk tekstje en wat een mooie foto's! Ik krijg weer helemaal zin in de herfst en het is pas lente...
  xxx

  ReplyDelete

Thanks!