Saturday, October 24

travel diary • rome II
Rome, 09.10.'15 
"Ik schrik wakker als onze biologiedocent (in haar gebloemde pyjamabroek) de kamer binnen stapt en per ongeluk de deur met een knal achter zich laat vallen. 'Oh,' Mompelt ze een beetje geschrokken, waarna ze zich echter snel herpakt. 'Het is kwart over zeven - over 45 minuten staat het ontbijt klaar!' Ze draait zich om en verlaat de kamer net zo geruisloos als dat ze haar entree maakte: met wederom een keiharde knal van de deur. 't Zal de tocht wel zijn. Ik zit inmiddels recht overeind in m'n bed en zie slaperige gezichtjes, nog half verscholen onder de dunne dekentjes van het klooster. Ik kleed me vlug aan en pak vast mijn rugzak in voor ik naar de eetzaal vertrek om te ontbijten."
Een wit bolletje met nutella en flauwe oploskoffie. Heel veel meer stelt het ontbijt niet voor. Maar ik ben hongerig en niet heel kieskeurig, dus ik eet mijn bordje braaf leeg (lees: ik prop het broodje in een record-tijd naar binnen). Na de korte maaltijd snel ik de trappen van het klooster op om mijn rugzak en een vestje te halen. Zo'n tien minuten later vertrekken we richting het colosseum.

Rome, 09.10.'15 
"In de verte is het gebouw is al gauw zichtbaar en met iedere stap dichterbij het imposante ding, raak ik meer overspoeld door de realisatie van de duizenden jaren geschiedenis die deze stad met zich mee draagt. Waar ik in eerste instantie nog enigszins moe was - en heel eerlijk gezegd niet ongelofelijk zin had in een lange dag lopen en cultuursnuiven, ben ik nu klaarwakker en gretig naar informatie en achtergrondverhalen."
Tot mijn verbazing lopen we recht langs het colosseum. 'Arjan...' ik kijk onze groepsleider een beetje verbaasd aan. 'Moeten we niet, zegmaar, dáár heen?' vraag ik, terwijl ik naar het enorme bouwsel gebaar. 'Nee,' is Arjans antwoord. 'We gaan eerst een aantal andere dingen bekijken!' Ik kijk een beetje teleurgesteld naar mijn voeten, maar haal vervolgens mijn schouders op en huppel vrolijk achter de groep aan. Dat colosseum zal ten slotte ook niet zomaar weglopen.We zien de Sylvesterkapel en San Clemente waar we duizenden jaren terug in de tijd (en onder de grond) reizen. We dalen een honderdtal traptreden af, zien een eetzaal waar échte Romeinen hebben gegeten en aanschouwen een muurschildering met de allereerste geschreven Italiaanse zin ooit. (Wat die zin precies was weet ik helaas niet meer, maar volgensmij bestond 'ie vooral uit gescheld en gevloek. Die Italianen ook altijd hè #nojoke.) Na nog uitgebreid te hebben rondgekeken verlaten we de kerk en keren we ein-de-lijk terug naar het colosseum.Vanaf mijn eerste stap over de drempel van het enorme theater ben ik me ongelofelijk bewust van de taferelen die zich hier hebben afgespeeld. Gladiatoren, keizers en juichend Romeins volk: ik zie het allemaal haarscherp voor me. De grootsheid van de muren en constructies om me hee en het beeld dat zich heeft vastgezet op mijn netvlies zijn enigszins intimiderend en ik voel me plots heel klein. Verzonken in gedachten verlaten we na een half uurtje het colosseum weer. Ha! Dat bezoekje kan ik nu van mijn bucketlist afvinken.


Vervolgens lunchen we op de Palatijn: de heuvel waar Romulus op zat toen hij het teken van de goden kreeg (iets met overvliegende vogels) dat leidde tot de stichting van Rome! Ik ga op verkenning uit met twee klasgenootjes, geniet van het uitzicht en verorber mijn broodjes.


Na ons bezoekje aan de Palatijn bezoeken we het Forum Romanum: dé plek waar het vroeger allemaal gebeurde. Waar de goden werden aanbeden, waar recht werd gesproken en waar de oorspronkelijke bewoners van Rome samenkwamen voor politieke en sociale doeleinden. Tegenwoordig is het een soort enorme toeristentuin met hier en daar een ruïne van een tempel of een ander enorm bouwsel. Indrukwekkend? Ja. Overweldigend? Ja. Surrealistisch? Ja. Waren we moe en hadden we er eigenlijk niet zo verschrikkelijk veel oog meer voor? Eh, ja. 

Rome, 09.10.'15
"Na een lange en volle dag krijgen alle leerlingen een avondje vrij. Naomi, Keetje en ik besluiten een hapje te eten in een klein restaurantje op een kwartiertje afstand van het klooster. Ik eet een salade met peer, walnoten, brie en balsamico en drink een wit wijntje. Dat laatste mag eigenlijk niet, maar dat trek ik me niet zo aan. Na het eten keren we terug naar het klooster waar we met z'n allen verzamelen voor een avondwandeling. Het regent onwijs hard, maar dat weerhoud de docenten er niet van om gewoon door te zetten. Ik wandel samen met één van mijn groepsbegeleiders onder zijn paraplu en we praten uitgebreid over vanalles en nogwat."

Na de wandeling mogen we onze eigen gang weer gaan en dus besluiten Naomi en ik nog een ijsje te halen (karamel met Himalayaans zout en pistache met agavesiroop - match made in heaven) en koffie te drinken. Daarna lopen we terug naar het klooster waar we na een rustige avond al gauw onze bedden in kruipen.

In bed teken en schrijf ik nog wat. (Een aantal fragmenten uit mijn dagboekje vind je overigens terug in mijn atikeltjes: dat zijn de stukjes in de grijze kolommen!) Wanneer mijn ogen dicht beginnen te vallen leg ik mijn notitieboekje op mijn nachtkastje om vervolgens als een blok in slaap te vallen. Ik heb zin in morgen. Heel erg veel... zzzzzzzzz... (*snurkt*). (Nee grapje ik snurk niet).ZIJN JULLIE WEL EENS IN HET COLOSSEUM GEWEEST? 18 comments:

 1. Ah wat een prachtige foto's weer! Nu wil ik eigenlijk gelijk het vliegtuig pakken naar Rome om alles in real life te zien hihi. X

  ReplyDelete
 2. Ooo zo mooi! Ik ben afgelopen weekend in Italië geweest, maar nog nooit in Rome! Prachtige foto's en mooie verhalen heb je erbij :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aahh ik zou ook zó graag nog meer van Italië willen zien :) Dankjewel! X

   Delete
 3. Prachtige foto's! Rome lijkt me erg interessant en een mooie stad :)

  ReplyDelete
 4. Het ziet er allemaal zo mooi uit, heerlijk om daar rond te dwalen met je camera

  ReplyDelete
 5. Ah dat Colloseum lijkt me zo gaaf om te zien! Indrukwekkend ook inderdaad. Dat ijsje klinkt goed trouwens! ;)
  X Emma

  ReplyDelete
  Replies
  1. Écht het lekkerste ijs dat ik ooit gegeten heb! X

   Delete
 6. Hele mooie foto's weer! En heerlijke tekst :)

  xx Alex

  ReplyDelete
 7. Rome wat een mooie stad! Ik ben er vorig jaar geweest, bij het zien van jouw mooie foto's wil ik weer terug! Sowieso wil ik meer Italië zien, Cinque Terre lijkt mij zooo mooi! Al die gekleurde huisjes!

  ReplyDelete
 8. Super leuke foto's! En ziet er echt heel leuk uit. xx

  http://melisa-demir.blogspot.nl

  ReplyDelete
 9. Wat een prachtige foto's en je schrijfstijl is ook zó fijn!

  ReplyDelete
 10. Ooh superleuk! Ik was van 28 september t/m 5 oktober in Rome, en jouw beschrijving van het klooster komt heel erg overeen met het klooster waar ik zat! Was het adres (ik heb het even voor je opgezocht) instituto dei padri Teatini, piazza Vidoni 6? Dat zou echt toevallig zijn! Xx

  ReplyDelete
 11. ooh lau, rome klinkt echt als een droom ik ben echt stikjaloers !!
  als ik ooit nog naar rome ga eis ik (nee ik zal het netjes vragen) een lijstje met plekken die ik moet zien
  xx ish

  ReplyDelete
 12. Rome is echt zo`n mooie stad. Ik ben er in Havo 5 (dat is voor mij al zo`n 7 jaar geleden) met school heen geweest. De stad en al zijn mooie rijkdommen heeft veel indruk op mij gemaakt, ik ga sowieso weer eens terug. En voor nu ben ik ook al een beetje terug. Je schrijfstijl is zo fijn dat het lijkt alsof ik er zelf weer even ben :).

  ReplyDelete
 13. Jaaaa, ik ga in april met mijn moeder een midweekje naar Rome. Als ik jouw foto's zo zie; CANT WAIT!

  ReplyDelete
 14. Hoe verorber je die broodjes, dat zogenaamde lunchpakket was niet te eten...

  Witte wijn, laat Tommie het maar niet horen

  ReplyDelete

Thanks!