Monday, September 21

EEN MIDDAGJE IN GRONINGEN

'Máááááááám, ik kan niet kiezen!' Een beetje sip kijk ik mijn moeder vragend aan terwijl ik twee opbergdoosjes met marmerprint voor me houd. Het is zondagmiddag - drie uur - en we staan midden in de Søstrene Grene in Groningen. Zaterdagavond bedachten mijn moeder en ik spontaan dat het leuk zou zijn om een keertje een onbekende stad te bezoeken. Onze keus viel op Groningen - en laat het nu net zo zijn dat deze stad al máánden en maanden bovenaan mijn 'must visit'-lijstje staat. Ik was meteen razendenthousiast. Zondagochtend verliep helaas wat moeizaam, waardoor we onze eerste trein misten, maar rond 2 uur stonden we toch echt op het station van Groningen: klaar om de stad te gaan verkennen!





SØSTRENE GRENE

Oké, heel eerlijk? De grootste reden dat ik Groningen wilde bezoeken was Søstrene Grene. Toen we in de hoofdstad van de gelijknamige provincie aankwamen zijn we dan ook in een rechte lijn (ja écht recht: we hebben 't gewoon in één keer gevonden) naar de winkel toe gelopen. Eenmaal binnen heb ik me érg in moeten houden om niet de hele winkel leeg te kopen. Dat is uiteindelijk best goed gelukt: mijn buit bestond uit slechts vijf items: twee schoteltjes, twee fijne aquarelkwasten en een opbergdoosje met marmerprint. Mijn moeder kocht vier supertoffe keramieken kopjes die perfect matchen bij mijn nieuwe schoteltjes. Die zullen de komende tijd heel erg veel gebruikt worden (voor instagramwaardige foto's - hehe).


KOFFIE BIJ BAGELS & BEANS

Na ons bezoekje aan Søstrene Grene besloten het moederfiguur en ik op zoek te gaan naar een leuk plekje om een bakkie koffie te doen. Helaas bleek dat wij niet de enigen waren met dit idee en dus eindigden we uiteindelijk bij de Bagels & Beans waar we na lang zoeken tóch een plekje op het terras vonden. Niet echt bijzonder, authentiek of typisch Gronings, maargoed - wel lekker. Ik dronk er een cappuccino met speltmelk. Die had ik nog nooit geprobeerd maar beviel ongelofelijk goed. Voor herhaling vatbaar!


DILLE & KAMILLE

Na onze pauze bij Bagels & Beans besloten we even langs Dille & Kamille te gaan (die zat aan 't einde van de straat waar we op 't terras zaten). Hier zijn we vervolgens haast een heel uur blijven plakken. We proefden thee, kwijlden over de leuke schriftjes, schaaltjes en mokken en ik nam heel veel foto's. Ik werd verliefd op een pakje herfstthee, maar vond vier euro uiteindelijk toch iets te duur. Misschien ga ik ergens deze week terug om 'm toch maar te kopen...


HOLTBAR + OUDE KIJK IN 'T JATSTRAAT

Uitgesnuffeld bij Dille & Kamille besloten mams en ik op te splitsen. Het moederfiguur ging de stad verkennen en ik ging terug naar een straatje dat we eerder waren tegengekomen en waar ik halsoverkop verliefd was geworden op Holtbar: de meest geweldige conceptstore van heel Groningen. Eenmaal terug bij Holtbar bleek echter dat het zaakje zou sluiten en dus kroop ik op een bankje met Max Havelaar: het boek dat ik van thuis mee had genomen voor in de trein.


DUTCH WEED BURGER BIJ LAND VAN KOKANJE

Rond half zes ontmoetten mams en ik elkaar weer (lees: ik botste bijna tegen m'n moeder op omdat ik lopend aan het lezen was) en gingen we opzoek naar een leuk restaurantje om wat avond te eten. Dat moest een beetje op tijd gebeuren zodat we tijdig weer in Amsterdam zouden arriveren. Ik had eerder 't Land van Kokanje gespot: een hip uitziend tentje dat heerlijke vegetarische gerechtjes serveert. Eenmaal binnen zochten we een tafeltje uit en bekeken we de kaart. Toen ik zag dat het restaurantje de Dutch Weed Burger op haar menu had staan viel ik bijna van mijn stoel en ontglipte een klein gilletje mijn keelgat. 'MAM, ZE HEBBEN HIER DE DUTCH WEED BURGER!!! DIE MOET IK HEBBEN!!!' Fluisterde ik mijn moeder met overslaande stem toe. 

We bestelden ons eten en sjongejonge wat heb ik van mijn burger genoten. De Dutch Weed Burger is een 100% plantaardige (vegan dus) burger met zeewier als smaakmaker. Ik moet zeggen dat ik het zeewier niet héél duidelijk proefde, maar lekker was 't zeker. Zowel het broodje (dat trouwens groen is) als de burger waren beide uitzonderlijk smakelijk. Alles klopte gewoon. En daarnaast is het echt jaren geleden dat ik een burger met friet heb gegeten: dat maakte 't nét dat kleine beetje specialer :)

Rond half zeven betaalden we de rekening en gingen we op stap naar het station van Groningen. De reis naar huis was lang en vermoeiend, maar dat kon de pret niet drukken. Om 10 uur kwamen we uitgeput maar voldaan weer aan in Amsterdam en een half uurtje later zaten we thuis op de bank met een heerlijke kop thee (van Sostrene Grenes). We kletsten nog wat en doken vervolgens vroeg ons bed in. 't Was een heerlijke dag geweest.



BEN JIJ WEL EENS IN GRONINGEN GEWEEST?


28 comments:

  1. Ziet er zo leuk uit! Ik ben al een paar keer in groningen geweest want ik woon er dicht bij!

    ReplyDelete
  2. Wat lijkt het daar leuk!! En de kopjes en schaaltjes zijn zo ontzettend mooi!

    ReplyDelete
  3. Wat een leuke spontane actie! :) Het klinkt alsof jullie het heel gezellig gehad hebben :)

    ReplyDelete
  4. Oh, wat ziet dit er allemaal fijn uit! Ik ben pas één keer in Groningen geweest, maar ik zie hier al weer genoeg redenen om terug te gaan. :)

    ReplyDelete
  5. Aaah Groningen. Toen ik in groep acht zat en de Cito toets overleefd had, kwam mijn moeder met het 'cadeau' dat we samen een weekendje naar Groningen gingen. Het was zo enorm leuk en gezellig, en zo'n lief cadeau van mijn moeder natuurlijk. (We hebben toen we aankwamen gewoon de hele middag in een kralenwinkeltje besteed, totdat hij dicht ging en we toch echt op zoek moesten naar een restaurant om iets te eten.)
    Ik vind het trouwens heel grappig hoe je je moeder beschrijft ('moederfiguur') hihi. Volgens mij hebben jullie het heel gezellig gehad!

    Moet snel weer eens een keertje terug denk ik, je hebt echt prachtige foto's gemaakt! (as always)

    ReplyDelete
  6. Wat een prachtige schoteltjes en doosjes van Sostrene Grene, wauw! Het klinkt als een supergezellige dag, Groningen lijkt me zo'n leuke stad! Maar ben je nu trouwens echt vegan of niet? :)
    X Emma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik ben vegetariër :) Opzich zou ik best graag willen overstappen naar veganist, maar dat gaat nu helaas nog niet lukken (ik won natuurlijk gewoon thuis, dus ik kan niet altijd zelf bepalen wat er gekookt wordt etc. en ik moet wel genoeg voedingstoffen binnen krijgen enzo). X

      Delete
  7. Wat een fijne sfeer. En mooie foto's zoals altijd. :)

    ReplyDelete
  8. Wat een heerlijke foto's! Zelf zou ik niet zo snel naar Groningen, maar na deze foto's gezien te hebben zou ik er zeker een keertje naar toe willen

    ReplyDelete
  9. Zo leeeeeeuk! Ik ben daar ook geweest! Ik heb je trouwens getagd voor de 10 tot 1 tag, zou leuk zijn als je hem overneemt! Liefs :D

    ReplyDelete
  10. Wat een mooie foto's! Ziet er prachtig uit!

    ReplyDelete
  11. Ah ik krijg honger van de burger! Mooie foto's heb je gemaakt!

    ReplyDelete
  12. Oh mjin god, die burger ziet er heerlijk uit. Nu heb ik hongerrrrr :)

    ReplyDelete
  13. Ahh wat ziet het er allemaal leuk uit! Ik ben er nog nooit geweest, maar wil er zeker heen gaan!

    ReplyDelete
  14. Ik ben nog nooit in Groningen geweest, en aangezien ik in Zeeland woon is dat ook nogal een wereldreis, maar Sostrene Grene lijkt me zooo leuk, ik hou ook zo van Dille & Kamille! Prachtige foto's heb je trouwens weer gemaakt!

    ReplyDelete
  15. Wat een prachtige foto's :) En Groningen is zo'n fijne stad, moet er gauw weer een keertje naar toe!

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Ik woon in Groningen! Of naja, erbij. Binnen een kwartiertje fiets ik de binnenstad in :) De Dille & Kamille moet ik dan ook maar eens écht een keertje gaan bezoeken, en de Sostrene Grene, die is inderdaad echt slecht voor je portemonnee! Ik wist niet dat je de dutch weed burger hier ook ergens kon halen, dus zo ontdek ik ook nog eens wat. Misschien moet ik maar eens een dagje Groningen opnieuw verkennen..

    ReplyDelete
  18. Mooie foto's! Groningen klinkt als een fijne stad om te winkelen met familie. Ik heb het ook wel eens gedaan, maar alweer veel te lang geleden!

    ReplyDelete
  19. Zo grappig om iemand te horen over een stad waar ik zo thuis ben :) Toch ben ik niet bij alle plekjes geweest die je beschrijft. Dus bedankt voor de nieuwe inspiratie, en ga vooral nog een keer! Er zijn nog genoeg leuke plekjes, Groningen is zo gezellig!

    ReplyDelete
  20. Klinkt als een super leuke dag (: Ik ben nog nooit in Groningen geweest, maar die winkeltjes zien er wel echt gaaf uit!

    ReplyDelete
  21. Fijn dat je zo'n geslaagde dag hebt gehad. Ik woon in Groningen dus ik kom regelmatig in de stad.. Gisteren nog even met een vriendin door de SØSTRENE GRENE gewandeld en ze kwam met tassen vol de winkel uit =)

    ReplyDelete
  22. Ziet er uit als een gezellige dag! Ik wil ook nog een keer naar Groningen (maar ook pas na dit artikeltje, hihi)

    ReplyDelete
  23. Wat een heerlijke dag! Ik vind het zo enorm fijn om een nieuwe stad te ontdekken. Een van de leukste dingen om te doen! Nu ben ik wel een beetje benieuwd naar die groene hamburger in kleur, haha!

    ReplyDelete
  24. Je hebt alweer zulke mooie foto's gemaakt! En nu wil ik ook echt een keer naar groningen toe :) hihi

    ReplyDelete
  25. Ohhh, wat een mooie foto's weer! Heb nu al zin in zondag, hihi! :)

    xx

    ReplyDelete
  26. Super leuk om te lezen! En je fotos zijn weeeer prachtig!

    ReplyDelete
  27. Super mooie foto's! En ja Groningen staat ook bij mij bovenaan mijn wishlist to visit!

    ReplyDelete

Thanks!