Thursday, September 24

een fijne (regenachtige) middag in rotterdam

Voorzichtig streel ik met mijn vingertoppen langs de ruggen van de enorme hoeveelheid antieke boeken en encyclopedieën in de kast die voor mijn neus de hoogte in torent. Ik sta midden in een klein winkeltje dat de benedenverdieping van een schattig Rotterdams rijtjeshuis in beslag neemt. Vol bewondering glijden mijn ogen langs de titels van de boeken. Ik besef me plots wat een schat aan informatie en geschiedenis zich in dit kleine kamertje bevindt. Mijn vingers stuiten op een klein boekje met een beeldschone cover. Ik wip het voorzichtig tussen de andere boeken uit en bedenk me dat het boekje minstens honderd jaar oud zou moeten zijn. Wanneer ik de kaft opensla en zie dat ik een atlasje vasthoud ontglipt een verwonderd geluidje mijn keel. Na een aantal regels te hebben gelezen ontdek ik dat de atlas - gevuld met adembenemend mooie kaartjes en overzichten - al ruim anderhalve eeuw oud is. De historische waarde van het boekje blijkt wanneer ik de prijs bekijk: 35 euro. Dat vind ik te duur. Teleurgesteld zet ik het boekje terug in de kast en loop naar de andere kant van het winkeltje, waar Fleur met een prachtig prentenboek in haar handen staat. Zij heeft meer geluk: voor vier euro is de verzameling illustraties en handgeschreven teksten voor haar. 

BERTMANS


Toen Fleur een paar weken terug vertelde over haar bezoekje aan Bertmans in Rotterdam riep ik enthousiast uit dat ik daar al ongelofelijk lang héél erg graag eens heel wilde gaan. Ze vertelde me dat het koffietentje absoluut de moeite waard was en dus spraken we af samen een bezoekje te brengen aan Rotterdam. We spraken af op het station en begaven ons vervolgens naar het zaakje. We dronken koffie (soja-cappuccino - as always) en Fleur at wentelteefjes met verse aardbeien terwijl ik een vegan gebakje (snickers-smaak) van SUE verorberde. We genoten van onze warme drankjes terwijl de regen tegen de ramen tikte en hadden een heerlijke middag. Bertmans overtrof mijn verwachtingen (en die waren hoog - dus dat zegt wat) en ik kan niet wachten tot ik weer eens een bezoekje kan brengen aan Rotterdam (ik vind Rotterdam overigens niet zo'n geweldige stad, maargoed, soms moet je wat overhebben voor geweldige plekjes als Bertmans).


VINTAGE, ANTIQUARIAAT & ELLE AIME


Na uitgebreid bij Bertmans te hebben gezeten besluiten we op te stappen en de buurt een beetje te verkennen. We bezoeken meerdere tweedehands winkeltjes, waaronder het antiquariaat dat ik in de inleiding van dit artikeltje beschreef. Fleur koopt hier een prachtig prentenboekje - ik verlaat de winkel met lege handen. Vervolgens stappen we Elle Aime binnen. Ik ben helemaal weg van het winkeltje en kijk mijn ogen uit. 

"Elle Aime is zo'n winkel waar je wel tien rondjes kunt lopen voordat je alles hebt gezien. De winkel ligt vol met handgemaakte hebbedingen en accessoires; van mooie prints voor aan de muur tot gezeefdrukte tasjes. De producten zijn gemaakt door ontwerpers van over de hele wereld. Ook worden er DIY kits en materialen verkocht om zelf aan de slag te gaan."
 bron: www.elleaime.nl
Fleur en ik kopen allebei wat voor we het winkeltje weer verlaten: ik de zebra-sticker (ja echt - een sticker) en zij een kettinkje met paddenstoelenhanger (verrrrry autumnal) dat de moeder van de verkoopster (waar Fleur een praatje mee aanknoopt terwijl ik plaatjes schiet van de winkel) zelf heeft gemaakt. AVONDETEN IN EEN OUDE TREINWAGON


Op aanraden van de eigenaresse van Elle Aime besluiten Fleur en ik een stukje te wandelen naar Gare du Nord: een restaurantje in Rotterdam dat zich heeft gevestigd in een oude treinwagon. Dit restaurantje kookt 100% plantaardig (vegan dus) en 100% biologisch. Het interieur van het bistro-tentje is nog helemaal in oude staat: toen de wagon ook nog écht als wagon diende. Niet superfancy, maar wél heel origineel. Fleur en ik eten patatas bravas: krokant gebakken aardappeltjes met een lekker sausje. Mét peterselieblaadje voor een contrasterend kleuraccent. Ofzo. (Stond wel leuk op de foto, maar verder had 't niet heel veel nut, haha). Ook drink ik een met agavesiroop gezoete cranberry-limonade (die was heel lekker) (de jongen die ons bediende merkte op dat ik 'm op had voordat hij 'm überhaupt voor te op tafel had gezet) (dat was een grapje) (maar wel ongemakkelijk) (ik had dorst) (hij was knap). AL MET AL WAS 'T EEN ONGELOFELIJK FIJNE MIDDAG. KOM JIJ WEL EENS IN ROTTERDAM?


foto's door mij en fleur

17 comments:

 1. Ik ben echt verlieft op alle foto's die je maakt. Ze zijn zo simpel en ik vind het bokeh effect prachtig!

  ReplyDelete
 2. Jaaa, ElleAime! ♥︎ Ik hoop dat ik, later als ik groot ben, mijn illustraties daar ook mag gaan verkopen. Bertens staat nog steeds op mijn to-go-to-lijstje, en zo te zien moet ik er snél eens langs gaan.

  ReplyDelete
 3. Klinkt superleuk! Hoe heb je altijd zoveel tijd om al die leuke plekjes te bezoeken, ik ben jaloers hahaa. En Rotterdam geen leuke stad? Ik vind het juist zo'n fijne stad, en anders dan heel veel andere steden:)

  ReplyDelete
 4. Jaa Rotterdam leuke stad met veel creativiteit. Wel eens in de Zwaanshals geweest (Oude Noorden) zitten ook veel leuke creatieve winkeltjes (:

  Nog even een ander vraagje. Welke camera en lens gebruik je? Je maakt mooie foto's!

  ReplyDelete
 5. Je foto's zijn echt zo mooi! Het is zo lek om af en toe een nieuwe stad te ontdekken en eten in een oude wagon lijkt me echt een gave ervaring, gelukkig was het eten ook nog lekker.

  ReplyDelete
 6. Leuk om te lezen! Ik geniet altijd van je foto's. Liefs, Klaske

  ReplyDelete
 7. Ik woon in Rotterdam! Ik ben verliefd op mijn stad en er zijn zoveel leuke plekjes. Elle Aime en Bertmans zijn fantastisch. Fijn dat je het zo leuk vond! :)

  ReplyDelete
 8. Wat een gave plekjes heb je genoemd! Die inleiding is perfect beschreven trouwens<3
  X Emma

  ReplyDelete
 9. Je schrijft super leuk en je maakt echt prachtige foto's!

  ReplyDelete
 10. Wat zien die plekjes er leuk uit! Kom eigenlijk nooit in Rotterdam, toch maar eens heen gaan :)

  ReplyDelete
 11. Je maakt echt prachtige foto's en beschrijft het zo leuk!

  ReplyDelete
 12. Ik weet niet hoe vaak ik het kan zeggen, maar je foto's zijn zo prachtig!
  Hele leuke post! 💜

  ReplyDelete
 13. Wat een prachtige foto's weer. En nee, ik ben pas een keer in mijn leven in Rotterdam geweest geloof ik! Het staat ook nog op mijn to-visit lijst. Liefs!

  ReplyDelete
 14. Mooie foto's! De eerste keer dat ik in Rotterdam was, vond ik het niet zo geweldig. Maar volgens mij heb ik gewoon alle mooie plekjes gemist :')

  ReplyDelete

Thanks!