Tuesday, May 19

FOTOGRAFIE #2 • HOE BEWERK IK MIJN FOTO'S?


Naast aandacht steken in het nemen van mooie foto's, het uitzoeken van een juiste setting en het hele plaatje stylen met toepasselijke props (cactusjes bijvoorbeeld) is de nabewerking van foto's voor mij heel belangrijk (en ook hetgeen waar ik de meeste vragen over krijg). Hoe en met welke programma's iemand zijn/haar foto's bewerkt is heel persoonlijk en kan heel erg verschillen: de één houdt alles het liefst lekker naturel, waar de ander gaat voor een vintage vibe en tienduizend filters gebruikt. Ik heb door de tijd heen een vaste 'bewerkings-routine' ontwikkeld en zal jullie vandaag laten zien hoe ik mijn foto's over het algemeen bewerk.


INLADEN, AANPASSEN EN EXPORTEREN

Nadat ik mijn foto's heb genomen laad ik ze in op mijn computer en bewerk ik ze in Windows Photo Gallery. Dit is het standaard foto-bewerkingsprogramma van mijn laptop en werkt prima voor het aanpassen van licht, contrast en kleur. Deze aanpassingen houd ik het liefst zo minimaal mogelijk: perfect licht creëer ik het liefst al tijdens het fotograferen met de handmatige instellingen van mijn camera. De foto's die tóch wat onder/overbelicht of dof zijn geef ik een kleine touch-up en zet ik vervolgens over naar mijn telefoon (ja echt!).


APP: VSCO CAM

Geloof het of niet: de rest van de bewerking doe ik met VSCO Cam. VSCO is een soort van holy-grail voor instagrammers (lol): je kunt er je foto's mee bijsnijden en bewerken en daarnaast beschikt de app over een enorme hoeveelheid fijne presets (filters) die je foto een perfecte tumblr-vibe geven zonder over the top te lijken. Ik gebruik bijna altijd dezelfde preset (HB1), maar wijk een enkele keer ook wel af naar soortgelijke varianten (HB2, A5 of A6 - net wat het beste bij de foto aansluit).


COMPRIMEREN EN PUBLICEREN

Door het overzetten van de foto's naar mijn telefoon worden mijn foto's automatisch gecomprimeerd: dit hoef ik dus niet meer handmatig te doen. Helaas gaat het af en toe een beetje ten koste van de kwaliteit, maar ik vind het niet storend. Daarnaast zou het geheugen van mijn blog extreem snel vol raken als ik mijn foto's in volledige grootte zou publiceren: dat is dus echt een no-go. 

Wanneer ik een tekstje op mijn foto's wil hebben gebruik ik PicMonkey en fonts die ik zelf heb gedownload. Daarna zet ik de foto's in mijn berichten en ben ik helemaal klaar :)


ik hoop dat je weer iets aan mijn artikeltje hebt gehad! hoe bewerk jij je foto's?


22 comments:

 1. Heel interessant om te lezen, vind je foto's altijd prachtig! Ik ben zelf ook fan van VSCOcam, super mooie filters :D.

  ReplyDelete
 2. Interessant om te lezen! Liefs

  ReplyDelete
 3. Leuk om te zien! Je foto's zijn altijd zo mooi Lau! <3

  ReplyDelete
 4. Ik zet ze ook regelmatig op mijn telefoon om VSCO filters te gebruiken, die zien er altijd goed uit!

  Liefs,
  Pauline

  ReplyDelete
 5. Heel leuk om te lezen, hoog tijd dat ik die app eens installeer :)

  ReplyDelete
 6. Wat grappig om te lezen dat je je telefoon gebruikt om te bewerken haha. Dat had ik nou nooit verwacht. Je foto's zijn trouwens al heel mooi. Er hoeft bijna geen bewerking aan te pas te komen.

  ReplyDelete
 7. Aah ik was altijd al zo benieuwd hiernaar! Echt een leuke post, ik gebruik voor mn blog foto's ook heeel vaak VSCO hihi :)

  ReplyDelete
 8. VSCO Cam is echt een hele fijne app! Die gebruik ik ook altijd :)

  ReplyDelete
 9. Leuk! Ik vind de hb filters echt de fijnste filters!

  ReplyDelete
 10. Leuk om te lezen, zelf ben ik ook een groot fan van VSCOCAM. Daarnaast gebruik ik adobe Lightroom. Ook een aanrader!
  Liefs Iep

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik gebruik inderdaad ook af en toe Lightroom. M'n computer kan het programma alleen niet helemaal aan en loop dan steeds 24/7 vast :') X

   Delete
 11. Wow, ik word helemaal gelukkig van het feit dat je ook VSCO-cam gebruikt! Ik dacht namelijk altijd dat je een of ander fancy en duur programma gebruikte, want je foto's zijn zo ongelooflijk mooi. Zelf gebruik ik ook altijd vsco-cam, maar via dit artikel heb ik weer wat meer bijgeleerd, echt bedankt daarvoor! Ik gebruik wel de Nikon D3000, een prima toestel, maar in de toekomst zou ik wel graag voor een andere lens gaan ofzo. Jij hebt een 50mm lens hé?♥

  ReplyDelete
 12. De HB filters kan ik niet zien op mijn app, en er is geen upgrade mogelijk. Misschien ligt dat aan mijn iphone 4? ik ga eens zoeken. ik bewerk mijn foto's met photoshop en anders aviary

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik heb de HB-presets "gekocht" in de store van VSCO, maar ze zijn gewoon gratis :) Daar al gekeken? X

   Delete
 13. wat grappig dat jij ook gewoon vsco gebruikt! Ik gebruik vscocam ook altijd, en dan met name het filter (of de preset, zoals je het heel fancy noemt :)) HB2 :) Pas je ook nog de "intensiteit" van het filter aan? Ik doe dat namelijk wel altijd, maar vind de foto's soms alsnog een beetje overbewerkt lijken -- dat vind ik bij jou juist helemaal niet! x

  ReplyDelete
 14. Ik vroeg me al af hoe je foto's zo perfect maakt! Thanks voor de tips! :)

  ReplyDelete
 15. Haha, ik dacht dat ik de enige was die z´n camera foto´s op m´n telefoon zet voor VSCO, nee dus!

  ReplyDelete
 16. Ah zo fijn deze post! Ik dacht eigenlijk al dat je foto's met VSCO cam bewerkte maar ik wist niet hoe omdat je dit alleen op je telefoon kunt downloaden haha... Ik krijg bijna een nieuwe telefoon (ik moet alleen nog de simkaart kopen) en dan zijn de foto's pp m'n blog niet meer zo groot én leuk bewerkt haha! :)
  X Emma

  ReplyDelete
 17. Goede tips! Je foto's zijn altijd prachtig!

  ReplyDelete
 18. Altijd leuk om zulke blogjes te zien, altijd leerzaam!

  ReplyDelete
 19. Vsco is een geweldige app! Gebruik hem ook veel!

  ReplyDelete
 20. VSCO cam is een geweldig app, ik gebruik hem ook altijd :-)

  ReplyDelete

Thanks!