Wednesday, July 19

minimalism • where to start

[ suis-moi • camille ]

Gisteravond zag ik voor het eerst de verfilming van Le Petit Prince; je weet wel, dat lieve, mooie, Franse kinderboek met de tekeningen van de olifant in de boa constrictor en het prinsje op de kleine planeet. Mocht dit alles totaal geen belletje doen rinkelen dan raad ik je aan het toch nog te lezen - het boek zit bomvol eindeloos mooie en inspirerende citaten en levenslessen en is in mijn ogen in veel opzichten leerzamer dan de meeste zelfhulpboeken die momenteel overal in de winkels liggen. Nu ben ik een ongelofelijke huilebalk als het gaat om films en muziek en kunst etc. en kon het haast niet anders dan dat ik meerdere keren in tranen uit zou barsten tijdens het zien van Le Petit Prince - daar had ik me dus ook op voorbereid. Halverwege de film geeft de vos een afscheidscadeau aan de kleine prins. 'On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux.' Zegt hij. 'Alleen met het hart kun je echt zien. Al wat ertoe doet is onzichtbaar voor de ogen.' Dat was zo'n moment van rijkelijk vloeiende tranen. Gewoon omdat het zo mooi was en omdat het me even herinnerde aan 'l'importance des petit choses'.



Minimalisme is iets waar ik het afgelopen jaar best intensief mee bezig ben geweest. Ik zag documentaires, deed bergen met spullen weg, probeerde bewuster te zijn over de dingen die ik kocht en consumeerde en las eindeloze hoeveelheden artikelen. Mezelf een echte minimalist noemen durf ik nog niet helemaal, maar ik ben al een eind op weg en leer iedere dag nieuwe dingen, kom iedere dag tot nieuwe inzichten en heb along the way een heleboel interessante en inspirerende mensen ontmoet. Omdraaien en ophouden is in ieder geval geen optie meer. Niet dat ik dat überhaupt nog zou overwegen - dit avontuur en heeft me meer gebracht dan wat dan ook. Ik probeer geluk te vinden in mezelf en anderen, beter te zorgen voor de wereld en de mensen om me heen en laat steeds meer materiële dingen los omdat ik ze gewoonweg niet nodig heb. En het wordt iedere dag makkelijker. Voor alles dat ik loslaat vind ik iets meer ruimte in mijn hoofd - hoe zweverig dat ook klinkt. 

Het is echt zo dat door minder spullen en troep te hebben en bezitten je meer ruimte creëert voor de dingen die er echt toe doen. Voor jezelf en je gedachten en vrienden en de wereld. Voor zelfontwikkeling en -ontdekking. Dat is soms best confronterend, maar vooral ook heel mooi. 

Oh en voor ik begin over de eerste stappen naar minimalisme wil ik even wat fabels de wereld uit helpen: minimalisme kent geen regels of grenzen. Je hoeft geen huis zonder meubels met witte muren en tegels en plafonds te hebben. Je hoeft niet al je spullen weg te doen. Je hoeft niet persé veganistisch te eten. Je kunt het helemaal zelf invullen en je begint waar je bent. Of je nu al je sokken met gaten wegdoet en dat als je eerste stap ziet of meteen rigoureus je halve inboedel op straat zet of doneert maakt niet uit. Niets is goed of fout. Je hoeft geen stukje van jezelf op te offeren. 

Goed, dan nu: waar begin je? Minimalisme klinkt soms heel intimiderend en ergens een eerste stap zetten klinkt makkelijker dan het is. Daarom heb ik een aantal suggesties. Dit zijn dingen die je kunt doen om je leven en je hoofd en misschien je huis een beetje op te ruimen. Niets extreems, kleine stapjes.



puinruimen

Begin met dingen waar je niets aan hebt, kapotte sokken, boeken die je al vijf jaar niet aan hebt geraakt, keukengereedschap dat je nooit gebruikt (ik bedoel: heb je die kersenontpitter écht nodig?). Kapotte dingen kun je recyclen, spullen die nog in goede staat zijn kun je weggeven of doneren - ding! - extra karmapunten. Vraag je bij alle spullen die je hebt af of ze iets toevoegen aan je leven, probeer niet té sentimenteel te zijn. Hyperconsumentisme controleert onze maatschappij, we kopen eindeloos spullen die goedkoop zijn en niet nuttig. Overal zie je schreeuwende advertenties en worden je producten aangesmeerd die je niet nodig hebt en je leven onnodig ingewikkelder, chaotischer en rommeliger maken (terwijl ze claimen het tegenovergestelde te doen). Door een beetje puin te ruimen en te focussen op functionaliteit, kwaliteit en dingen die je écht (niet op de korte termijn) gelukkig maken (dus niet dat jurkje voor vijf euro in de sale die eigenlijk niet echt goed past maar wél superhip en on trend is) wordt alles simpeler en rustiger. Al die spullen die je eigenlijk niet gebruikt en in huis of in je kast rondslingeren nemen ruimte in (ook in je hoofd!) die je veel beter zou kunnen gebruiken. Begin hiermee:

- spullen die kapot zijn
- kleren die je al een jaar niet aan hebt gehad
- spullen die je dubbel hebt
- boeken die je al vijf jaar niet hebt aangeraakt
- kleding die niet goed past
- oude electronica
- keukengereedschap dat je niet gebruikt
- CD's of DVD's die je eigenlijk nooit beluistert of bekijkt
- oude tijdschriften 
 



bewuster consumeren

Naast dingen wegdoen is het aanpassen van je koopgedrag ook essentieel. Het klinkt misschien een beetje eng of beperkend, maar als je het goed aanpakt komt het er op neer dat alles wat je hebt functioneel is, dat je geld en ruimte bespaart, dat je 's ochtends minder lang hoeft te twijfelen over wat je aantrekt omdat je spullen bij elkaar passen, van hoge kwaliteit zijn én omdat je niet overal belachelijke hopen kleding hebt rondslingeren. Dit geldt echter niet alleen voor kleding, maar ook voor andere spullen. Ik koop bijvoorbeeld zelden tijdschriften omdat ik die na één keer lezen nooit meer aanraak. Boeken leen ik liever in de bibliotheek dan dat ik ze koop om dezelfde reden. Films kijk ik via Netflix en ik koop zelden snacks in portieverpakkingen omdat ze duur zijn en er onnodig veel plastic aan wordt verspild. In veel situaties (lees: alle) is het beter om wat meer geld te investeren in spullen van hoge kwaliteit die op een duurzame en eerlijke manier zijn geproduceerd dan om meerdere goedkope dingen te kopen die na een half jaar uit elkaar vallen. Je support op deze manier een eerlijkere, mooiere, gezondere planeet én hebt zelf spullen die langer meegaan en veel functioneler zijn. Oh en, last but not least: doe geen boodschappen als je honger hebt en ga niet winkelen als je verdrietig bent. ;)

lijstjesmeisje

Tot slot kun je een lijstje maken met dingen die je weg hebt gedaan. Je zult vanzelf zien dat je vrijwel nooit spijt hebt en alleen maar meer ruimte creëert. Je kunt ook lijstjes maken met spullen die je nodig hebt of dingen die je niet meer wilt kopen. Lijstjes met manieren om te sparen voor wat duurdere producten waar je vervolgens in kunt investeren. Hier op mijn website zal ik ook nog een heleboel handige lijstjes delen met tips en trucs en informatie. 


Hoe sta jij tegenover minimalisme? En wil je er graag meer over lezen? Let me know!




10 comments:

  1. Inspirerend artikel weer lieve Laura! Kan alleen maar heel veel respect hebben voor de manier waarop jij leeft en met de wereld omgaat. Ik vind het zeker leuk om er meer over te lezen.
    Liefs ♡

    ReplyDelete
  2. Wat een ontzettend fijn artikel.

    ReplyDelete
  3. Interessante blogpost! :) Ik probeer ook om steeds meer op te ruimen, maar ik weet nooit goed wat ik ermee moet. Alles weggooien voelt ook niet goed... Breng jij het naar de kringloop of gooi je het wel gewoon weg?

    ReplyDelete
  4. Ik vind minimalisme zo goed! Een tijdje geleden las ik erover in een tijdschrift en dacht ik hé, dit is écht iets goeds. Toen vergat ik het weer een beetje, maar nu niet meer! Vooral het genoeg hebben en niet altijd méér willen spreekt me aan. En ook het in iets goeds investeren in plaats van drie dingen in de sale kopen! Ik heb laatst een grote opruiming gehouden, maar nu ik dit zo lees kan dat puinruimen kan bij nog wel wat beter bij mij :)

    ReplyDelete
  5. Super inspirerend! Ik ben heel geïnteresseerd in meer artikeltjes over minimalisme! Ook was ik van plan wat goede docu's erover te kijken en eens een flinke opruiming te houden, want let's be real, ik ben zeker nog géén minimalist :)

    ReplyDelete
  6. Heel goed dat je bewust bezig bent met wat je hebt en wat je koopt. Vooral dat laatste vind ik regelmatig lastig, waar koop ik kleren die duurzaam geproduceerd zijn en van goede kwaliteit, en hoe herken je goede kwaliteit in een kledingstuk. Mocht je daarover inzichten hebben, hoor ik ze heel, heel, heel graag!

    ReplyDelete
  7. Ik ben hier zelf al zó lang mee bezig, maar dan onbewust. Die hele marie kondo (geloof ik?) trend heb ik vaag toegepast en ik merkte dat ik allang voortdurend spullen weggooi. Het ding is ook dat je vaak dingen terugvind waarvan je hun bestaan al was vergeten. (Want serieus, hoe goed voelt het om een cleane kleerkast te hebben met kleren die je voortdurend draagt?) Ik merk ook dat ik véél doelbewuster consumeer, ik heb kleren in mijn kast hangen die ik al 4 jaar draag (omdat ik ze gewoon zo leuk en fijn vind). En dat voelt goed. (:

    ReplyDelete
  8. (oja, ik wil hier dus ook graag meer over lezen, wie weet weet je dingen die ik nog niet toepas, haha) (oh een leuke, capsule wardrobe)

    ReplyDelete
  9. Fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die minimalistisch (proberen te) leven. Alleen spullen in je huis hebben die er écht toe doen zorgt voor rust, vrede en orde in je hoofd. Zo fijn! Ik kan het weten...
    'k Vind het soms nog wel lastig om spulletjes weg te doen waar ik niks aan heb, maar die vanwege de herinneringen nog waardevol zijn, pff. Ik zorg dan altijd voor een hoekje 'houden', 'weg' en een hoekje 'twijfel'. Dat werkt wel...

    ReplyDelete
  10. Fijn artikel! Ik noem mezelf geen minimalist, maar hecht wel veel waarde aan een grote opruimdag op z'n tijd - een legere kamer is bij mij ook een leger hoofd!

    ReplyDelete

Thanks!