Thursday, January 5

what made you happy today?
Het is kwart over vier 's nachts. Mijn ogen zijn rood en gezwollen en prikken een beetje. Vandaag, of gisteren - het is maar net hoe je ernaar kijkt, ik vind dat het voor je geslapen hebt nog vandaag is, maargoed - was zo'n dag die je maar in één woord kunt omschrijven: kutdag. Sorry. Moest even. Het begon met dat ik me versliep. Daarna at ik een gemiddeld ontbijt dat me eigenlijk niet smaakte en haastte ik me naar een afspraak bij een psycholoog die me niet begreep en vage vragen stelde die ik helemaal niet wilde beantwoorden. Ze misinterpreteerde wat ik zei en het was frustrerend. Onderweg naar huis viel mijn telefoon uit. Ik moest huilen in de tram en ik pulkte een velletje van mijn bovenlip waardoor ik uiteindelijk bloed over mijn hele gezicht veegde zonder dat ik het doorhad. Eenmaal thuis had ik honger, maar was er niets te eten. Het was stil, de katten keken me boos aan, buiten regende het en de kamer voelde klein. Ik was alleen. Heel alleen. Eenmaal boven trok ik de deur van mijn kamer met een ruk achter me dicht en liet ik me hopeloos en met een heel dramatische zucht op mijn matras vallen. Sinds dat moment heb ik me eigenlijk niet meer bewogen. Tot net. Ik draaide me op mijn zij en stond op het punt weer in huilen uit te barsten toen het notitieboekje dat open naast mijn bed lag mijn blik ving. 'WHAT MADE YOU HAPPY TODAY?' De tranen die al in mijn ogen stonden biggelden stilletjes over mijn wangen. Ik glimlachte.

Verwoed zoekend naar een pen vond ik een tube acrylverf. Ook goed. Ik scheurde een kartonnen doos in stukken en maakte - met mijn vingers en de verf - een lijstje: 1. De vreemde jongen met de dreadlocks die me een zelfgevlochten polsbandje gaf. 2. De zon die 's ochtends in mijn gezicht scheen - die het even stralen deed regenen in plaats van druppels. 3. Deze Leonard Cohen cover van The Cat Empire. 4. Lezen. Zesenzeventig pagina's stilte in mijn hoofd. 

Nu zit ik op mijn bed met gele vingers, een stuk karton met een lijstje en een bijna lege tube acrylverf. Ik lach nog steeds, mijn mondhoeken doen pijn. Voelen is een raar iets, je kunt het sturen, maar je moet maar net grip weten te krijgen op je eigen innerste. Soms kom je iemand of iets tegen dat je binnenstebuiten keert of andersom - dan ben je al je grip opeens kwijt, of vind je het terug. 

Ik hoop misschien voor iemand nu het iets te zijn dat grip teruggeeft. Als vandaag zo'n dag is die maar met één woord te beschrijven is - kutdag - dan wil ik je graag deze vraag stellen:


WHAT MADE YOU HAPPY TODAY?


Voor mij waren vier kleine dingen in grote gele letters (en vijf gele vingers) genoeg om mijn dag om te draaien. Het is tien voor vijf, 's nachts, en vandaag was geen kutdag. 

Nu ga ik slapen. Joe.

12 comments:

 1. Zo mooi geschreven Laura! Het maakt me spontaan vrolijk om dit te lezen, zelfs al gaat het over een minder fijn onderwerp. Maar hé, het is goedgekomen, allemaal dankzij je goeie mindset :) Voor mij is er nog niet veel gebeurd, ik ben dan ook nog maar net wakker, maar ik ben er zeker van dat ik ga focussen op de mooie dingen vandaag. liefs!

  ReplyDelete
 2. Knap dat je door een 'simpel' lijstje te maken je gevoelens weer op de rit weet te krijgen. Door bezig te zijn met de kleine positieve dingetjes die we vaak snel weer vergeten, merk ik ook dat een dag al snel wat mooier wordt. Daarom schrijf ik elke dag een geluksmomentje op aan het einde van de dag, zodat ik met een tevreden gevoel kan gaan slapen! :) Hopelijk heb je vandaag een betere dag. Liefs, Lauriëtte

  ReplyDelete
 3. Wat een mooi artikel zeg Laura! Ook zo frustrerend als de psycholoog je niet begrijpt en alles zo kut is op een dag. Ik werd gisteren heel blij van winnen met sjoelen, haha :') Malou x

  ReplyDelete
 4. Nog een happy-puntje voor jou: dat je met je schrijfsels mensen kan raken. Wat je schrijft is herkenbaar, maar het geeft ook inspiratie. Als is het alleen maar dat het niet erg is als je een kutdag hebt, als je ook maar de fijne dingen kan zien. Wijze les enzo ^^ xx Maaike

  ReplyDelete
 5. I ABSOLUTELY love this. Veel liefde voor jou xxx

  ReplyDelete
 6. wauw wat mooi geschreven! Ook een beetje herkenbaar, dat maakt de positieve gele twist nog mooier. Laat 2017 een jaar worden van meer erkende happymomentjes <3

  ReplyDelete
 7. Wat mooi geschreven! Ik gebruik zelf een happiness planner, waarbij het de bedoeling is dat je aan het eind van de dag de dingen opschrijft die je blij hebben gemaakt die dag. En het maakt altijd weer blij om dat soort dingen op te schrijven en het terug te lezen. Echt mooi zoiets kleins toch zoveel kan veranderen.

  ReplyDelete
 8. Wauw, Laura, dit is vanaf nu mijn lievelingsartikel van je. Zo goed geschreven. <3

  ReplyDelete
 9. Mooi <3 Ik vind het heel knap hoe je op zo'n k*tdag toch de kleine positieve dingetjes weet op te schrijven. Zou ik eigenlijk ook moeten doen, zulke lijstjes maken, want juist die kleine dingetjes maken het leven wat fijner.
  Liefs!

  ReplyDelete
 10. Laura, groot compliment voor je schrijven en voor je oplossingsgerichte denkwijze. Je mag trots zijn op jezelf en ik vind je inspirerend!

  ReplyDelete
 11. Een hele fijne post die ik even nodig had, dankjewel.

  ReplyDelete
 12. <33 (Je schrijft zo mooi hè, en dit artikeltje is gewoon zo relatable, we kunnen er niks aan doen en er niet omheen draaien: iedereen heeft wel eens een kutdag. Toch? De lichtpuntjes op een dag zijn inderdaad heel belangrijk om je mood even te laten switchen <3)

  ReplyDelete

Thanks!