Tuesday, August 30

50 days of summer have passedBijna twee maanden geleden, op vrijdag 1 juli, besloot ik dat ik alles anders wilde doen. Ik was net terug uit Italië, voelde me een beetje raar en onrustig en wilde iets nieuws. Ik wilde verandering en vooruitgang. En dus bedacht ik een projectje, een uitdaging voor mezelf. Twee weken later besloot ik het project ook hier op mijn blog te delen. Toen werd het écht serieus. Ik werd gebeld voor een interview en kreeg een heleboel berichtjes van jullie met enthousiaste aanmoedigingen. Sommige van jullie besloten zelfs aan te haken. Ondertussen vertrok ik naar Frankrijk en de 50 dagen verstreken langzaam. Nu is het inmiddels al weer een week geleden dat ik de laatste dag van mijn zomerkalender streepte en mijn eerste kop koffie aan mijn mond zette, snakkend naar een druppel caffeïne. 50 dagen zonder koffie, vol yoga, meditatie en creativiteit. Hoe is dat afgelopen?no coffee

Vijftig dagen geen koffie. Het leek zo makkelijk. Dat was het dus niet. Ochtenden aan de ontbijttafel werden een helse opgave, met de geur van mijn moeders koffie recht onder mijn neus. Het aroma van vers gezette espresso danste door ieder koffiezaakje dat ik binnen stapte en de schuimende cappuccino's van vrienden leken me om de oren te vliegen. Ondertussen nipte ik van mijn chai latte, groene thee of fruitsapje, mijn blik verlangend op de eindeloze hoeveelheid kopjes koffie die me omringde. Het was zwaar. Oneindig zwaar. Haast niet te doen. De ontbijtjes in Frankrijk, verse baguettes met confiture verloren hun glansrijke luxe. Croissants met thee deden me niet heel veel. 

MAAR. Ik hield het vol. Ik sliep niet persé beter, had niet minder paniek- of angstaanvallen, had niet minder of meer energie, maar ik hield wel vol. Ondanks het gebrek aan resultaat. Mijn eerste kopje koffie was spectaculair en miniscuul. Mijn tweede minder fijn: het resulteerde in een hartslag van miljoen slagen per minuut, stress en onrustige ledematen. Ik heb in de afgelopen week slechts een handvol kopjes koffie gedronken en dat is aanzienlijk minder dan voorheen. 

DUS: missie geslaagd? Ja! Ik ben niet voor altijd van mijn koffieverslaving af, maar mijn caffeïne inname is in tienvoud verminderd en ik heb het 50 dagen uitgehouden zonder een slok van mijn persoonlijke felix fortunatis (harry potter reference, anyone?)

sport till u drop

Ik sportte eigenlijk al best veel, en dat heb ik best prima volgehouden. Tijdens mijn verblijf in Frankrijk lag ik iedere ochtend om 8 uur in het plaatselijke meer voor wat baantjes heen en weer en ik heb een aantal aanzienlijke wandeltochten gemaakt. En laten we mijn yoga-sessies en workouts ook niet vergeten :)

rise early, sleep early

Goed slapen is gewoon niet voor mij weggelegd. Laten we het daar maar op houden...

create

Ik heb gefilmd, getekend, gefotografeerd, geschreven en geschilderd tot ik er bij neerviel. Het was een ramp, niets lukte en ik was nergens tevreden mee, maar ik merkte dat het doen me wel in een soort workflow hield en dat was fijn.


musea

Volgens mij was mijn doel om zo'n 7 musea te bezoeken en dat nummer heb ik volgens mij wel gehaald. Alleen al in Frankrijk heb ik zo'n 4 à 5 musea gezien en hier in Nederland ben ik langs mijn geliefde Van Gogh geweest, het Willet-Holthuysen museum en een expo waarvan ik de naam niet meer weet.

chinees

Ik begon een cursus Chinese taal & cultuur. En die heb ik ook afgemaakt. Ik heb al van jongs af aan een bepaalde fascinatie voor Azië en China en het voelde heel goed om wat nuttigs met mijn tijd te doen en tegelijkertijd te leren over iets dat me interesseert. Ik kan iedereen de online cursussen van Open2Study aanraden :)

eat sleep read repeat

10 boeken wilde ik lezen. Toen ik echter begon aan de Wildwood trilogie en Eat, Pray, Love besefte ik me dat ik geen rekening had gehouden met mijn liefde voor extreem  dikke boeken. Ik denk dat ik in totaal zo'n 2500 pagina's heb gelezen, geen tien boeken, maar toch best een aanzienlijke hoeveelheid letters, haha ;)

money money money

Ik wilde een baantje. En sparen enzo. EN WEETJE???? IK HEB EEN BAAN. HOERA! En niet zomaar een baan, maar gewoon een onwijs toffe baan. Bij DILLE & KAMILLE!!! JA. ECHT. 

yoga + meditatie

Last but not least nam ik me voor helemaal zen te worden. En dat heb ik geprobeerd. Dat probeer ik nogsteeds. In Frankrijk deed ik 's ochtends na het zwemmen yoga en thuis sta ik 's ochtends en 's avonds zo af en toe op mijn mat. Ik doe ademhalingsoefeningen en mediteer voor het slapen gaan. Het is fijn, en rustgevend, maar écht zen, nee, dat ben ik niet. 

Al met al ben ik heel blij dat ik dit project begonnen ben. Het is absoluut niet vlekkeloos verlopen en ik heb heus hier en daar een foutje gemaakt, iets niet gedaan of juist wel (een hapje koffieijs bijvoorbeeld...), maar laten we dat gewoon maar categoriseren als menselijkheid. Ik moet nog een heeeeeleboel verbeteren en leren tot ik een beetje een gestructureerd leven heb en volgens een patroon leef dat me rust en voldoening geeft, maar deze zomer heb ik wel voor het eerst het gevoel gehad dat ik in de buurt kwam. Ik heb een glimpse opgevangen van mijn uiteindelijke doel en ik ben alleen maar meer gemotiveerd geraakt. En dat was eigenlijk precies wat ik wilde bereiken met dit projectje. Ik ben een perfectionist en streef altijd voor perfectie, maar ik leer steeds meer om te focussen op hoe dichtbij ik kom, in plaats van hoeveel afstand er nog zit tussen mijn werkelijke resultaten en de resultaten die ik zou willen behalen. 13 comments:

 1. Wauw wat ontzettend leuk dat je bij Dille & Kamille mag werken, dat is zo tof!

  ReplyDelete
 2. Ooh, wat een zalige baan heb je kunnen krijgen! Je hebt je project echt heel goed volgehouden, wees maar trots op jezelf :D Van zo vaak te sporten kan ik enkel maar dromen, hihi. Liefs!

  ReplyDelete
 3. Ah tof om dit te lezen Laura!
  Wat gaaf dat je bij Dille&Kamille gaat werken. Have fun!
  Liefs Lonneke

  ReplyDelete
 4. Wat vond ik dit leuk om te lezen! En wat mag je trots zijn op jezelf!! :) Vooral die challenge van geen koffie drinken, nice! X

  ReplyDelete
 5. Ontzettend tof om dit te lezen! Yay character development, super goed gedaan! Altijd als ik dit soort dingen lees krijg ik zoveel motivatie om ook zoiets te doen. Maybe time to make some goals of my own... x I

  ReplyDelete
 6. Wat ben ik blij voor je dat je hebt doorgezet! Ik word zelf ook heel blij van deze blogpost, ik ben nu helemaal gemotiveerd om de flow die ik krijg van het lezen door te trekken naar het nieuwe schooljaar.


  Liefs!

  ReplyDelete
 7. HARRY POTTER en DILLE & KAMILLE (ieee wat leuk! gefeliciteerd!) xxx

  ReplyDelete
 8. Oh wat gaaf dat Chinees je interesseert, dat vind ik heel tof haha! Er zijn eerder veel mensen die een grapje daarover maken. Ik kan zelf ook niet super goed Chinees maar zo tof hihi!

  ReplyDelete
 9. GEFELICITEERD! Ik ben trots op je dat je zoveel doelen hebt gehaald :) Waar haal je die motivatie toch vandaan, haha... Ik ben zelf echt niet goed in dat soort challenges, maar ik ga wel meedoen met de vegan maand dit jaar. Eén maand vegan eten, moet lukken toch? (Lijkt me in ieder geval makkelijker dan én sporten én mediteren én een nieuwe taal leren)

  ReplyDelete
 10. Wat goed dat je zoveel doelen voor jezelf bereikt hebt! Ze zeggen dat je 40 dagen nodig hebt om te wennen aan een nieuwe gewoonte. Misschien wil je helemaal koffie-loos door het leven? Haha, zo te lezen niet!

  ReplyDelete
 11. Wat gaaf dat je een baan hebt bij Dille&Kamille, je elke week kunnen onderdompelen in die heerlijke geurtjes lijkt me echt.. wauw!!

  ReplyDelete
 12. wauw wat een gaaf project! En echt knap dat je het zolang hebt volgehouden! ( de foto's die erbij zaten vond ik ook heel mooi! )

  ReplyDelete
 13. Wat leuk dat het zo goed gegaan is! Ik doe sinds een tijdje ook yoga, heel fijn! Ik wordt er gewoon helemaal ontspannen van! En de dille&kamille, wat gaaf! (#dreamjob) en yaayy voor de HP referentie :)

  ReplyDelete

Thanks!