Monday, June 6

lijstje • mijn favoriete podcasts



Ongeveer een jaar geleden vertelde Estée wat over Filler Podcast in één van haar video's. Daar moet het ongeveer begonnen zijn: mijn eindeloze liefde voor het geweldige fenomeen van de 'podcast'. Vanaf dat moment werd alles anders. Of nouja, 'alles' is misschien ietwat overdreven (maar hey, je kent me, overdrijven is zegmaar echt mijn ding) - de podcast, of 'audioblog' zoals wij Nederlanders ze ook wel noemen, heeft in ieder geval absoluut een plekje in mijn hart - en daarmee mijn dagelijkse routine veroverd. 

Zo luister ik nu bijvoorbeeld vrijwel altijd naar podcasts als ik boodschappen doe. Of op de fiets. Of tijdens wandelingen langs de grachten. Of 's avonds in bed. Ik vind het heerlijk om de stem van iemand tot me door te laten dringen en een beetje weg te dromen bij verhalen of juist allerlei nieuwe dingen op te steken. De momenten die mijn hoofd over het algemeen aangrijpt om te gaan piekeren of stressen kan ik nu opvullen met iets nuttigs dat óók nog eens heel rustgevend werkt. 

Daarnaast valt het opzich ook prima te combineren met andere bezigheden (al zou ik dit niet persé aanraden - iets met mindful zijn en niet te veel multitasken enzo) én er komt geen schermpje aan te pas (en dat is best fijn als je een beetje probeert af te kicken van die lichtgevende prikkelbommetjes). Maargoed - laat ik nu ophouden met ratelen en beginnen met vertellen over mijn favoriete podcasts. Wie weet raken jullie net zo verslaafd als ik ;)



1. Filler Podcast


Filler Podcasts is een 'Creative Industries Podcast'. Met hun dromerige Britse accent intervieuwe Harry en Matt allerlei individuen die in de creatieve sector werken. Zo komen er bijvoorbeeld een hoop YouTubers voorbij, maar ook fotografen, filmmakers en schrijvers - etc. etc. etc. - hebben een plekje in de podcast. De interviews zijn leerzaam (vooral voor iemand als ik die een baan in de creatieve industrie zoekt) maar ook gewoon vermakelijk om naar te luisteren (want Brits accent + Britse humor + interessante mensen = leuk). Een absolute aanrader!

Ondanks de ietwat houterige manier waarop James Taylor zijn verhaal soms doet is The Creative Life de podcast waar ik de afgelopen tijd het meeste naar luister. James vertelt in de verschillende afleveringen over allerlei aspecten van werken in de creatieve sector: van problemen waar je tegenaan kunt lopen, tot zijn persoonlijke ochtendritueel en tips voor het bedenken van originele ideeën. The Creative Life is een soort van selfhelp luisterboek voor creatievelingen. Oh, en wederom: fijn accent!!!




Ladies Who Lunch gives you a seat at the table with YouTubers Ingrid Nilsen and Cat Valdes while they explore topics often left out of polite conversation. Write in to join their dialogue about sex, relationships, social phobias and more, as they approach life's dilemmas with compassion and a sense of humor. New episodes every week.
bron: www.ladieswholunchshow.com
Waarom zou ik iets uitleggen als de perfecte beschrijving gewoon op de website staat? Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden (dat is op zich best logisch, het is immer niet mijn podcast). Ingrid Nilsen is geweldig - Cat kende ik nog niet voor ik de podcast ontdekte - de onderwerpen die aan bod komen zijn heerlijk herkenbaar en de show heeft een over-all feministisch tintje. And I'm all about feminism. Dus. Ja. I like.

4. Ctrl Alt Delete

Here you will find conversations with brilliant interesting guests who all have very unique stories to tell. [...] At the heart of every conversation will be how the Internet and social media has changed our lives forever - and the lessons we’ve learned along the way. Plug yourself in and listen to some inspiring conversations about friendship, feminism, #girlbosses, life, blogging, writing, books and more.
bron: www.acast.com/ctrlaltdelete 

5. Serial

Serial is a podcast from the creators of This American Life, hosted by Sarah Koenig. Serial tells one story—a true story—over the course of a season. Each season, we follow a plot and characters wherever they take us. We won’t know what happens at the end until we get there, not long before you get there with us. Each week we bring you the next chapter in the story, so it's important to listen to the episodes in order.
bron: www.serialpodcast.org
Serial is spannend om naar te luisteren. Het verhaal van Bergdahl (seizoen twee) slokt je op en is intrigerend, vooral in de wetenschap dat alles waargebeurd is. Mocht je veel aan je hoofd hebben en mentaal even in een heel andere wereld willen rondzweven? Dan is dit jouw podcast!

6. Phototypes


Fotografieliefhebbers: this podcast is for you! In de episodes van 'Phototypes' worden verschillende fotograferen geïnterviewd over alle aspecten van het fotograaf-zijn. Van belichting en portretten tot het vastleggen van Kim K en Kanye's bruiloft (and much more besides). Juist ja, luisteren maar!



luister jij podcasts? en zoja: heb je nog leuke tips? must-listens? 





18 comments:

  1. Ik wist niet eens dat dit bestond, dus thanks voor de tip Laura! Ik ga zeker even rondkijken naar leuke podcasts!

    ReplyDelete
  2. Jaaa leuk! Ik ben net begonnen aan mijn ontdekkingstocht in de wereld van podcasts hihi :) Ik ga zeker ctrl alt delete eens proberen (en sowieso nog eens komen kijken naar jouw tips) X

    ReplyDelete
  3. ik moet zeggen dat ik nooit echt podcasts luister, maar wil dit nu wel echt gaan doen! thanks voor de tips :)

    ReplyDelete
  4. Ohhh ik houd van Podcasts! Ik luister er altijd naar tijdens het hardlopen en wandelen. Vooral Serial en Ladies Who Lunch lijken me tof. Zelf luister ik graag naar Stuff Mom Never Told You, The World of Words en The Sporkful. :)

    ReplyDelete
  5. Oh ik ken dit helemaal nog niet! liefs

    ReplyDelete
  6. Wat cool! Ik heb alleen nog maar een keer een podcast van DeGroeneMeisjes geluisterd, maar dit is wel erg leuk om op de achtergrond aan te hebben staan, ik heb er misschien een nieuwe verslaving bij! Thanks!

    ReplyDelete
  7. Ja, podcasts zijn fantastisch! Het is zo intiem, bijna alsof je met de host gewoon aan tafel zit, haha. Goed artikel! Serial kende ik al (fantastisch), maar de anderen klinken zeker ook leuk! Zelf luister ik dikwijls 99 percent invisible, Welcome to Nightvale en The Moth.

    ReplyDelete
  8. je hoort er wel vaker van podcasts maar ik wist nooit hoe ik nou zo´n leuke podcast kon vinden misschien dat hier wat leuke bij zitten.

    ReplyDelete
  9. Heerlijk, ik was net op zoek naar een aantal leuke podcasts, en alles met een Brits accent is geweldig<3

    ReplyDelete
  10. Ik heb nog nooit naar een podcast geluisterd. Ik hoor de laatste tijd wel vaker dat mensen er naar luisteren.

    ReplyDelete
  11. Het is zo lang geleden dat ik nog podcasts (potkasten hihi) heb beluisterd, maar nu heb ik er weer zo'n zin in!! Hoe geweldig zou het trouwens zijn als je zelf zoiets kon maken? Mijn eigen podcast maken komt op de bucketlist...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaah ik doe mee hoor! Lijkt mij ook heel tof (al weet ik niet hoeveel interessants ik te vertellen zou hebben). Een 'breakfast-show' lijkt me ook heel leuk eigenlijk, haha.

      Delete
  12. Echt heel erg bedankt voor dit artikeltje. Ik wilde al heel lang podcast luisteren, maar wist echt niet waar ik moest beginnen. Dit is precies waar ik naar zocht! :)

    ReplyDelete
  13. Serial is heel fijn om te luisteren! Maar mijn ultieme favoriete podcast, waar ik echt elke week naar uitkijk, is Dear Hank and John. De broers John en Hank Green (ze hebben samen een heel bekend youtubekanaal, The Vlogbrothers) beantwoorden vragen en geven 'dubious advice', zoals ze het zelf zeggen. Echt een aanrader om naar te luisteren! :)

    ReplyDelete
  14. Fijn artikel! Ken je Happier with Gretchen Rubin al?

    ReplyDelete
  15. Ik heb eigenlijk nog nooit naar een podcast geluisterd, maar je maakt me wel enthousiast! Ga dit artikeltje sowieso even onthouden :)

    ReplyDelete
  16. Ik weet niet hoe het mogelijk is, maar ik ben pas sinds een paar maanden op de podcast-trein gesprongen en je tips hierboven komen goed van pas! Ik ga mij alvast abonneren op een paar.

    ReplyDelete

Thanks!