Monday, April 18

berlin • a city guide (on a budget)


Eind maart stapte ik spontaan op een bus naar Duitsland. De vier dagen die daarop volgden bracht ik door in wereldstad Berlijn: een voor mij compleet onbekende en nieuwe omgeving. Het was een avontuur en een ontdekkingstocht, maar ik denk dat ik genoeg van de stad heb kunnen zien om een klein beetje van de kennis die ik heb vergaard met jullie te delen. Inclusief (arme-scholier-proof) pro-tips (nee grapje, ik deed ook maar wat) over de reis, je verblijf en de tofste hotspots :)





reis + openbaar vervoer

Ik ben eindeloos op zoek geweest naar betaalbare treinkaartjes, maar heb dat op een gegeven moment opgegeven. Vooral last-minute zijn die bijna niet te krijgen. Als je lang van tevoren een kaartje reserveert zal 't vast te doen zijn, maar écht cheap ga je ze niet krijgen. Niet zo cheap als een buskaartje in ieder geval. Ik kocht twee uur voor mijn vertrek een kaartje bij FlixBus en betaalde €30. Dat betaalde ik overigens ook voor de terugreis: prima te doen, lijkt mij. Als je er op tijd bij bent kun je volgens mij zelfs een ticket voor €10 bemachtigen. 

Een andere optie waar ik naar heb gekeken is Bla Bla Car: over dit concept heb ik een poosje terug wat gelezen op de blog van de Groene Meisjes. Bla Bla Car is een platform waarop particulieren ritten kunnen aanbieden die jij dan weer kunt boeken. Dan rijd je mee naar bijvoorbeeld Berlijn of Parijs tegen een hele degelijke prijs én help je tegelijkertijd een beetje met het verminderen van milieuvervuiling enzo. De ritten kunnen echter wel vrij last-minute gecanceled worden en je weet niet altijd bij wie je in de auto beland. Dat vind ik zelf niet zo'n ramp (hiep hoi voor avontuur), maar ik snap het best als je dat geen chill idee vindt.

In Berlijn zelf raad ik je aan gewoon iedere dag een dagkaartje te kopen. Voor een langer verblijf zijn er volgens mij ook nog voordeligere aanbiedingen, daar kun je wat research naar doen. Wees in ieder geval niet té nonchalant (dat is best makkelijk - er wordt niet heel veel gecontroleerd namelijk). Ik moest er op de pijnlijke manier achter komen dat dat niet handig is: ik deed #rebels en #lauradicaal en dat resulteerde in een boete van 60 euro omdat ik geen kaartje had. AU. Lesson learned.



verblijf

Via (bijvoorbeeld) Hostel World heb je heel makkelijk overzicht op alle verschillende hostels in Berlijn. Je kunt je budget (in mijn geval: zo cheap mogelijk) aangeven en boeken. Een AirBNB is natuurlijk ook altijd een optie - dat was last-minute echter wat minder makkelijk. Ik heb uiteindelijk overnacht in een onwijs cheap hostel op een gedeelde kamer en betaalde €10 per nacht. Niet persé super comfi of luxe (alles behalve, lol), maar prima te doen én gewoon lekker budget-proof.


hotspots

Ha! This is where the fun begins. Berlijn is een vreemde stad. Vind ik. Misschien is dat mijn eerste newbie-experience en zie ik de volgende keer een hele andere kant van de stad - géén idee. Ondanks de gemengde gevoelens die ik ervaarde en de ietwat sombere en mysterieuze sfeer die hier en daar hing, heb ik ook een heleboel toffe plekjes en hotspots ontdekt en ook absoluut een hele fijne tijd gehad. Berlijn is een soort vegan walhalla (ja echt) en een vintage paradijsje, dus mocht je naar één van die twee dingen (of naar allebei) op zoek zijn (of naar kunst, dat is er ook veel) - dan ben je hier op de juiste plek ;)



hamburger bahnhof museum, museumsinsel, das jüdisches museum etc.

Oké, niet iedereen is fan van musea. Dat snap ik. Maar Berlijn bezoeken en niet mínstens één museum bezoeken is haast onmogelijk. Volgens mij. In die vier dagen die ik in de stad vertoefde heb ik vijf of zes musea bezocht, ofzo. Het Hamburger Bahnhof was denk ik mijn favoriet: een beetje modern, een beetje apart. Fijne sfeer, veel ruimte. Lahf it.


east side gallery

Mocht je écht geen zin hebben in een museum, maar wel een beetje van street art of graffiti houden, dan kan ik je aanraden een bezoekje aan East Side Gallery te brengen. East Side Gallery is een stuk van de Berlijnse Muur dat na de friedliche Revolution (de DDR verandert van communistische dictatuur in parlementaire democratie) door 118 kunstenaars werd beschilderd. De kunstwerken gaan over politieke en sociale onderwerpen en zijn onwijs indrukwekkend.


friedrichshain

Als je op zoek bent naar toffe barretjes, lekker eten, vintage winkeltjes en een fijne sfeer, dan zit je in Friedrichshain op de juiste plek. Dit is by far mijn favoriete buurt in Berlijn. Ik ontdekte er de allerfijnste tweedehands winkeltjes, dronk er een bizarre hoeveelheid koffie en heb minstens twee uur in een cafétje gezeten en de mensen die langs het raam voorbij trokken geobserveerd.


arleo:

Aan Arleo in Charlottenburg (wat meer naar het westen) heb ik al een heel artikeltje geweid. Dit tentje is vegan-proof, serveert goed en gezond voedsel en is daarnaast gewoon heerlijk knus. (Probeer de bircher müsli en de chili chai - echt, zó goed). 

Leonhardtstraße 24


shakespeare & son

Als ik érgens enthousiast over ben dan is het Shakespeare & Son. Ik weet niet precies hoe het zit, maar dit is een boekwinkeltje in Friedrichshain dat zich in een filiaal van Fine Bagels heeft gevestigd. Een boekwinkel in een bagel-café. Ik bedoel: lezen met koffie en bagels (en taartjes). HALLO?! Is dit de hemel? (De muren waren allemaal gevuld met boeken. De winkel was basically een boekenkast. Met allemaal ENGELSE KLASSIEKERS ENZO). (Ok, mijn rage is over, maar, GA HIER HEEN!!!)

Warschauer Straße 74



tante emma

Tante Emma zit niet ver bij Friedrichshain vandaan tegenover metrostation Schlesisches Tor. Je kunt hier genieten van ONWIJS lekkere taart en ander heerlijk voedsel en het interieur is echt BIZAR tof. Helemaal vintage, súper cute en knus. Heel knus. Oh: en het personeel is heel vriendelijk. Ik mocht door de zaak huppelen en overal foto's van nemen. Laura was blij. 

Köpernicker Straße 1


café Vux

Dit is het enige café waar ik zelf niet ben geweest maar waar ik wel heel erg veel goeds over heb gehoord. Wederom een tentje met tof interieur, vegan voedsel (zelfs vegan cheesecake!!!) en goeie koffie. 

Wipperstaße 14


blank vintage & humana

Berlijn zit tjokvol vintage en tweedehandswinkeltjes. Die loop je echt overal tegen het lijf. Mijn persoonlijke favorieten zijn echter Blank Vintage (Warschauer Straße - wederom in Friedrichshain - hele toffe en súperbetaalbare kleding) en HUMANA. Van deze laatste keten zitten meerdere filialen door Berlijn verspreid. In Friedrichshain zit een énorm filiaal, maar ik vond de kleine filialen persoonlijk fijner en overzichtelijker. 



Goed. Dat was het. Laat 't me weten als je wat aan m'n gidsje gehad hebt in Berlijn, mocht je de stad binnenkort bezoeken ofzo. Vind ik leuk om te horen :)



21 comments:

  1. Hier zou ik zo graag nog eens naar toe willen gaan!

    ReplyDelete
  2. I love Berlin! Wat een leuke post! Die vintage winkel ziet er cool uit!

    ReplyDelete
  3. Oh, ik wil echt graag naar Berlijn nu... (Hiervoor ook al, maar eigenlijk alleen voor de fotohokjes die nog analoog fotostrips ontwikkelen) Ken je de vlogs van Hilesleyann? Zij woont in Berlijn op dit moment, en ze doet daar echt onwijs leuke dingen! Goed om inspiratie uit te halen hihi :)

    ReplyDelete
  4. Geweldig Laura! Ik ga aanstaande zomer naar Berlijn en ik ga deze tips zeker gebruiken! Oftewel, ik wil overal heen ;)

    ReplyDelete
  5. Berlijn is een hele fijne stad! Ik denk dat de sombere sferen ook een beetje komen door het druilerige weer misschien? Reizen met de metro in Berlijn kan af en toe een beetje vreemd zijn, er lopen heel veel mannetje dagelijks rond door de metro's die azen op touristen die het systeem niet helemaal snappen. Ze krijgen betaald per persoon die geen kaartje bij zich heeft, dus ze maken je soms wijs dat je kaartje helemaal niet geldig is en dat soort rare praktijken.. maar voor de rest is Berlijn super!

    ReplyDelete
  6. berlijn is zo onwijs tof! Ik wil er echt graag nog eens heen.
    en ik vond het hamburger bahnhoff museum echt heel tof.

    ReplyDelete
  7. Mooie foto's! Leuke post!!
    www.faraloo.com

    ReplyDelete
  8. Prachtige foto's zeg, wauw... Ik ben nog nooit naar Berlijn geweest, maar je hebt me wel enthousiast gemaakt!

    ReplyDelete
  9. Wow, weer zulke mooie foto's heb je gemaakt! Die lepeltjes wat zijn dei grappig zeg ontzettend leuk.

    ReplyDelete
  10. #lauradicaal, geweldig. Wat een heerlijke post, Shakespeare & son lijkt me echt heaven en Tante Emma klinkt gewoon heel grappig. (duh) Oh en je foto's zijn zo mooi!! X

    ReplyDelete
  11. Wat een prachtige foto's! Berlijn lijkt me fantastisch!

    ReplyDelete
  12. Wat een leuke tips en prachtige foto's <3

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Stoer zeg, dat je helemaal alleen naar Berlijn bent afgereisd. Het zijn super mooie foto's geworden..! Wanneer ik Berlijn eens bezoek zal ik dit handige gidsje vast kunnen gebruiken.
    Iep x

    ReplyDelete
  15. Ooh, Shakespeare & Son klinkt leuk! Cafeetjes met boeken zijn gewoon de beste plekken om wat te drinken en te ontspannen :)

    ReplyDelete
  16. Ik ga morgenochtend heeeel vroeg met de bus naar Berlijn en ik ben heel erg blij dat je dit artikeltje nog even online hebt gezet! Als ik in de buurt ben ga ik zeker even langs bij deze plekken! (die allemaal enorm fijn klinken!)
    Dankjewel voor dit heerlijke overzicht!
    Liefs, een andere Laura.

    ReplyDelete
  17. Ik ben één keer met school naar Berlijn geweest. Een mysterieuze stad, vond ik. Btw, het regende wel heel hard en we moesten de hele tijd achter onze docenten aanlopen en hadden weinig vrije tijd...
    Ik had graag wat 'interessante' museums bezocht en wat toffe hotspots!

    ReplyDelete
  18. Wauw, wauw, wauw! Dankjewel voor al deze hartstikke leuk tips. Ik heb plannen om komende herfstvakantie (ik weet het.. nog heel ver weg) een paar dagen in mijn eentje naar Berlijn te gaan. Gewoon om even alleen te zijn. In je eentje kan alles opeens op z'n plek vallen en kun je echt even doen wat je zelf wilt. Het zou vooral zijn als inspiratiebron en om mezelf een beetje te ontwikkelen. Heerlijk lijkt me dat. Wel erg spannend, want het zou de eerste keer zijn dat ik alleen op reis ga. Ik ga je tips dan in ieder geval wel gebruiken. Het lijkt me ook heel erg leuk als je eens zo'n lijstje met tips zou schrijven voor Amsterdam. xoxxo

    ReplyDelete
  19. Ik ben nog nooit Berlijn in geweest, maar ik zou er wel onwijs graag naartoe willen. Vooral East Side Gallery lijkt me gaaf om te zien. En alle leuke (vegan) tentjes met taart/koffie natuurlijk

    ReplyDelete
  20. Superpost Laura! Ik heb hem opgeslagen voor de volgende keer dat ik naar mijn favo artsy stad ga :)

    ReplyDelete
  21. Heel erg leuk! Ik ben zelf vorig jaar in Berlijn geweest, maar ik moet zeker nog terug, ik heb nog veel dingen gemist zie ik nu!

    ReplyDelete

Thanks!