Monday, November 23

ik versierde mijn lichaam - en dit is waarom“I confess I do not know why, but looking at the stars always makes me dream.” - Vincent van Gogh
Écht honderd procent spontaan was het niet. Ik liep al maanden, een jaar misschien zelfs met het idee in mijn achterhoofd. Een soort kriebelend verlangen. Toen ik zo'n twee weken geleden een paar dagen in Zutphen zat besloot ik echter dat nu hét moment was. Nú mochten ze mijn lichaam versieren. Met naaldjes in me prikken. Met inkt. Van die permanente, weet je wel.

HOE HET ALLEMAAL IS VERLOPEN

Dat ik geen betekenisloos tekeningetje op mijn lichaam wilde, dát wist ik zeker. Maar een tattoo met extreem diepe en emotionele achterliggende reden zag ik ook niet helemaal zitten. Zo'n permanent plakplaatje dat me de rest van mijn leven zou herinneren aan hoe kut ik me toevallig (soms) voelde toen ik zeventien was. Nee, dankje. 

Het uiteindelijke idee overviel me heel plotseling. Met het ontwerp eenmaal in mijn hoofd kon ik er eigenlijk niet meer onderuit: dit. moest. gebeuren. En heel snel. Ik tekende het plaatje tien, twintig, misschien wel dertig keer en toen ik eenmaal tevreden was stapte ik dezelfde dag nog een tattooshop binnen.

En toen stond ik daar. In mijn uppie tegenover een hele stoere gozer. Stamelend en trillend deed ik mijn verhaal en liet ik mijn ontwerpje zien. Het voelde bijna een beetje sullig, om zo'n stippellijntje voor te leggen aan iemand met armen vol enorme tatoeages. 'Stel je niet aan, Laura. JIJ bent de klant - en de klant is koning! Niemand hier kent je, je kunt net doen alsof je heel stoer bent, wees dapper. Chuck it in the fuck it bucket!' Sprak ik mezelf bemoedigend toe. 

Drie dagen later stond ik om tien uur 's ochtends weer in de tattooshop (- een hele lichte en heldere ruimte met leuke prints aan de muur en mooie houten tafels. absolúút niet het enge donkere hol dat ik in eerste instantie in gedachten had bij een tattooshop). Een half uur verder stond ik weer buiten. Heel veel verschil zou een buitenstaander niet kunnen zien. Op de brede grijns op mijn gezicht, de glinstering in mijn ogen en de ondeugende kuiltjes in mijn wangen na dan. 

Het klinkt misschien heel stom, maar ik voelde me écht badass. Ik had dit helemaal zelf gedaan. De tattoo was van mij. Dit moment was van mij. En niemand kon dat van me afnemen.


WAT DAT RIJTJE STIPPELTJES NU EIGENLIJK BETEKENT

Dat rijtje stippeltjes is een sterrenbeeld. Of nouja - een deel van een sterrenbeeld. De riem van Orion wordt het drietal sterren over het algemeen genoemd. 

Ik ben altijd al onwijs onder de indruk geweest van ons universum, van de grootsheid van alles daarboven en van de geheimzinnigheid en de ongelofelijke schoonheid van de sterrenhemel. In het laatste jaar van de basisschool en de eerste klas van de middelbare school heb ik het vak sterrenkunde mogen volgen en in die jaren heb ik verschrikkelijk veel geleerd over verschillende sterrenstelsels, planeten, zonnen, supernova's en ga zo maar door. In die periode heb ik ook voor het eerst kennis mogen maken met Orion: mijn favoriete sterrenbeeld. 

Nu, zo'n zes jaar later heb ik besloten een deel van dat sterrenbeeld op mijn lichaam vast te leggen. Als reminder aan alles dat mooi is. Aan de kleine dingen die eigenlijk heel erg groot zijn. Aan de onmetelijkheid van het universum. Als een soort manier om alles in perspectief te blijven zien: er is zó veel meer dan de wereld waarop we leven. Iedere keer dat ik een glimpse opvang van dat tekeningetje op mijn zij word ik er aan herinnerd om even omhoog te kijken. Dan weet ik dat daarboven Orion aan de hemel staat. Of het nu midden op de dag is, pikkedonker, zwaarbewolkt of diep in de nacht. De sterren zijn er altijd. 

***


WAT VIND JIJ VAN MIJN TATTOO/TATOEAGES IN HET ALGEMEEN?


47 comments:

 1. Wat stoer dat je een tattoo hebt durven nemen, ik zou het doodeng vinden. Het resultaat is wel mooi, dus ik snap dat je er blij mee bent!

  ReplyDelete
 2. Ik vind hem echt heel erg mooi. Een mooie betekenis; eentje die doet denken aan een wonder, en schoonheid. En inderdaad niet aan een rottige periode of verdriet. Ik vind het echt heeeel stoer van je en stiekem ben ik wel een beetje jaloers. Maar; ik durf het toch niet echt. Ik ben niet bang voor de pijn, maar ik ben bang dat ik spijt krijg.. Maar, van zoiets moois kun je geloof ik nooit spijt krijgen. Liefs, Stella.

  ReplyDelete
 3. ik heb mijn sterrenbeeld (of de constellatie daarvan) op mijn lichaam ergens waar niemand hem kan zien. Ook puur omdat het universum zó fascinerend is. (Bijna) Niemand weet ik hem heb en het is ook absoluut de mooist gezette op mijn lichaam maar hij is van mij en het is mijn 'dierbaarste.'

  Maar ik vind die van jouw daadwerkelijk prachtig!

  ReplyDelete
 4. Gaaf dat je het gewoon gedaan hebt. Ik vind je tattoo en de betekenis erachter supermooi! Ik wil ook een tattoo, maar ik wacht totdat ik weet wat voor één, er moet wel een betekenis achter zitten inderdaad. Liefs ♥

  ReplyDelete
 5. Wauw zeg, wat mooi! Stoer dat je dat durfde. Tatoeages kunnen er zo tof uitzien! Of ik het zelf zou doen weet ik niet, dus voorlopig hou ik het lekker op naar andermans tatoeages kijken, haha (;

  ReplyDelete
 6. Ik vind het héél mooi. De plek ook! En sowieso stoer dat je het helemaal zelf hebt gedaan!

  ReplyDelete
 7. Ik vind hem echt heel mooi geworden en niet mega opvallend. Ik vind het altijd mooi als iets kleins, zo veel betekenis voor iemand kan hebben!

  ReplyDelete
 8. Het is prachtig en subtiel, en ik kan me voorstellen dat je er onwijs blij mee bent :)

  ReplyDelete
 9. Heel subtiel en mede daarom vind ik 'm ontzettend mooi. Het lijkt me altijd nog gaaf om een kleine tatoeage te laten zetten, maar dan moet je inderdaad heel zeker zijn vind ik :)

  ReplyDelete
 10. echt super mooi! Orion was het eerste sterrenbeeld dat ik kende, toen ik een jaar of 6 was :) Ik vind het een prachtige tattoo <3

  ReplyDelete
 11. Ik vind hem echt prachtig! Wauw! Ik wil ook nog een x zoiets subtiels erbij!

  ReplyDelete
 12. Heel erg mooi :) Ik heb er nu 2, en ik ben juist meteen voor grote gegaan haha. Ik wilde juist erg veel detail enzo, maar op andere vind ik de subtielere juist weer erg mooi!

  ReplyDelete
 13. Oh wauw! Ten eerste: wat een prachtig minimalistische tattoo! En ten tweede: prachtig geschreven stuk! Echt onder de indruk..

  ReplyDelete
 14. Supper tof! Ik vind tattoo’s echt ontzettend gaaf en leuk om te zien bij andere mensen. Nu nog even sparen en ik ga er ook een laten zetten

  ReplyDelete
 15. Heel mooi! Je idee er achter spreekt me aan en het is zo mooi minimalistisch! Deed het pijn trouwens?

  ReplyDelete
 16. Ah ik vind 'm super mooi! Ik hou wel van kleine tattoo's, de plek vind ik ook erg mooi!

  ReplyDelete
 17. Hij is prachtig Laura ! Al zou ik nooit een tatoeage nemen, zeg ik nu, want ik vind het toch wel heftig dat je 'op jezelf tekent voor de rest van je leven' en het is nu eenmaal verslavend, net een beetje als oorbellen. Ik wil dan weer een helix, maar dat is weer een ander verhaal.

  ReplyDelete
 18. Kwam net op je blog terecht via Facebook omdat ik daar foto van je tattoo zag. :-) Wat een prachtige tattoo; heel subtiel en toch sterk. Mooi! Ik loop er ook al jaren mee rond maar heb het nog niet gedaan, wellicht wordt het eens tijd ;-)

  ReplyDelete
 19. Willemijn Johanna23 November 2015 at 17:23

  Wauw. Ik volg je blog al best wel lang, vanaf het begin ongeveer, en wat ik echt mega tof vind is dat jij je zelf zo enorm ontwikkeld hebt met schrijven en fotograferen, van goed naar beter en van beter naar teksten en foto's waar ik echt heel erg van onder de indruk ben, zoals nu. Fijn om zulke blogs om internet tegen te komen! En je tattoo is prachtig :)

  ReplyDelete
 20. Die tattoo is zo mooi! Doet me denken aan de stick en poke tattoos van Miso :) Ken je die? Zeker opzoeken! Ze zijn echt heel erg mooi :)

  ReplyDelete
 21. Ik vind hem heel mooi! Ik ben geen fan van tattoos maar deze vind ik echt heel tof! De manier waarop je schrijft vind ik ook echt geweldig haha, en inderdaad niemand ziet iets anders aan je maar jij voelt je wel heel anders 'badass' :') Ik vind hem in ieder geval geslaagd :D

  ReplyDelete
 22. Ik vind de reden waarom je die tattoo hebt laten zetten en de betekenis die je eraan koppelt zeer mooi! Ik denk dat je doorheen je leven nog zeer veel steun zal putten uit dit kleine versierinkje op je lichaam. Hij is prachtig!

  ReplyDelete
 23. Moooooi Laura, tof dat je het toch echt gedaan hebt. Heb je al kriebels voor een nieuwe? ;-) En over de 'afsluitvraag', je weet hoe tof ik tattoos vind, wiieee :-)

  ReplyDelete
 24. Ik vind hem prachtig! Zoiets spreekt mij ook heel erg aan!
  Ook fijn om dit artikel te lezen omdat ik zelf nooit echt mensen tref die ook op dezelfde manier gefascineerd zijn door het universum en hoe bijzonder het 'allemaal' is!

  ReplyDelete
 25. Wauw ik vind je tattoo zo mooi!

  ReplyDelete
 26. Wauw wat een indrukwekkend verhaal. Tof dat het ook echt een moment van jezelf is geworden. Inspirerend vind ik dat. Je zet me aan het denken. Op eem positieve manier.

  ReplyDelete
 27. Je tattoo vind ik prachtig, net als de gedachte erachter. Wauw wauw wauw. Ik kan zó niet wachten op de dag dat ook mijn lichaam versierd zal zijn met een mooi plaatje (maar waar???! en wat??!!).

  ReplyDelete
 28. Wat een keimooie tattoo, en de betekenis is ook heel speciaal. Wauw. Dit pakt niemand je meer af inderdaad! Xo

  ReplyDelete
 29. Ik vind hem oprecht prachtig. (En dat gebeurt echt niet vaak, want ik en tattoo's is geen goede combinatie, normaal gesproken vind ik ze verschrikkelijk.)
  Vind het ook enorm dapper dat je het gewoon gedaan hebt! (Ik zou ten eerste al doodgaan van de spanning en daarna van de pijn - denk ik.)

  ReplyDelete
 30. Wow heel mooi! Ik vind dit soort kleinere, minimalistischere tattoos echt prachtig. Ik heb er ook een tijdje over gedacht om op die plek een tattoo te laten zetten, maar heb toch besloten het niet te doen. Maar wie weet, ooit nog! Geniet ervan! Liefs, Charelle

  ReplyDelete
 31. Je bent awesome laura, echt prachtig verhaal

  ReplyDelete
 32. Wauw, ik vind je tattoo echt óntzettend mooi Laura! Heel simpel, maar wel tof met al die kleine stipjes. Stoer ook hoor, ik zou het echt wel heel erg spannend vinden :) Gave betekenis ook! Enne, we moeten inderdaad gauw weer eens een koffietje doen. Liefs!

  ReplyDelete
 33. Wauw, ik ben normaal niet zo van de tatoos en de piercings, maar dit vind ik het echt een prachtig figuurtje. Écht iets voor jou!

  ReplyDelete
 34. Ik wist al heel vroeg dat ik graag een sterrenbeeld wilde als tattoo. En om specifiek te zijn, de kleine beer. Ik en mijn broer hebben zo'n dingetje er rond dat we creëerde toen we nog ukie pukies waren. Ik bewonder dus enkel maar jouw tattoo en de moed dat je het hebt laten doen! Hij is echt prachtig! En de betekenis erachter vind ik ook daadwerkelijk mooi! En die foto's.. wauw!!

  ReplyDelete
 35. Hij is echt heel mooi. Zo subtiel, maar toch staat het voor zoveel. Als ik jou was, zou ik er enorm trots op zijn en blijven.

  Liefs,
  Nadeche

  ReplyDelete
 36. Waaauw, heel mooi! Ik vind 'm ook goed bij je passen omdat je zelf ook helemaal niet grof gebouwd bent. En misschien toch fijn dat een eerste tattoo redelijk subtiel is, maar mét mooie betekenis (die gewoon voor je hele leven kan gelden en niet alleen voor deze periode oid inderdaad).

  ReplyDelete
 37. echt prachtig laura ! heel erg mooi en hij is erg netjes gezet!
  xx ish

  ReplyDelete
 38. Your tattoo is beautiful, I like it very much! :)

  ReplyDelete
 39. Ik vind het echt heel stoer van je! En het is ook een prachtige tattoo met een mooie betekenis.

  ReplyDelete
 40. Wat mooi Laura! Over het algemeen ben ik niet zo van de tatoeages, maar ik moet toegeven dat ik deze echt echt heel mooi vind, en de betekenis ook!
  Liefs!

  ReplyDelete
 41. Wat mooi Laura! Over het algemeen ben ik niet zo van de tatoeages, maar ik moet toegeven dat ik deze echt echt heel mooi vind, en de betekenis ook!
  Liefs!

  ReplyDelete
 42. Ik vind het verhaal achter je tattoo echt zo mooi.

  ReplyDelete
 43. Sowieso vond ik je tattoo op het eerste gezicht al erg mooi, maar toen ik het verhaal erachter gelezen had, nog mooier. Waar je tattoo voor staat, dat is precies wat ik belangrijk vind in het leven. Van de week vroeg iemand aan me: 'Wat is je doel in het leven?' En genieten van de kleine dingetjes, was mijn antwoord. Ik zou zeggen: Heel erg genieten van je tattoo en natuurlijk van al die kleine dingetjes en de sterren in de lucht. xo

  ReplyDelete
 44. Ik vind hem héééél erg mooi en hij staat je geweldig mooi :-) wat een prachtige foto's! Doet er mij aan denken dat ik ook eens langs de tattoo shop moet :)

  ReplyDelete
 45. Wat een ontzettend mooie en gave en wauw tattoo en wat een mooie uitleg erbij.

  ReplyDelete

Thanks!