Tuesday, June 23

FOTOGRAFIE #3 • MANUAL BASICS

In eerdere artikeltjes over fotografie vertelde ik al alles over de apparatuur die ik zelf gebruik en met welke programma's ik mijn foto's bewerk. Ik wilde mijn korte reeks graag afsluiten met wat basic informatie over de handmatige instellingen van DSLR- en/of compactcamera's. Je kunt wanneer je in het bezit bent van een spiegelreflex namelijk naast plaatjes schieten met behulp van de standaard automatische instellingen ook zélf aan de slag gaan en de functies van je camera optimaal aanpassen aan de omstandigheden waarin je fotografeert. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar die laatste optie en na maanden en maanden van oefening denk ik dat ik kan zeggen dat ik de basics enigszins onder de knie heb. Nu draag ik deze kennis graag op jullie over (:

DIAFRAGMA


Diafragma heeft alles te maken met de hoeveelheid licht die door je lens wordt doorgelaten. Het diafragma-getal wordt op je camera aangegeven in de vorm van een F met een getalletje erachter. Hoe groot of klein dit getalletje is hangt o.a. af van de lens die je gebruikt, Ikzelf fotografeer met een 50mm lens die een minimaal diafragma van f/1.8 kan bereiken. 

Voor het diafragma geldt dat hoe kleiner het getalletje is (f/1.2 is vrijwel het laagst mogelijke diafragma en f/32 het hoogste), hoe meer licht er door je lens wordt doorgelaten. Bij een diafragma van f/1.8 wordt er dus véél licht door je lens doorgelaten (en wordt je foto dus ook lichter). Dit is dus ideaal voor een wat donkerdere setting. 

scherpe voorgrond • onscherpe, blurry achtergrond (laag diafragma)
nauwelijks scherptediepte • alle onderdelen van de foto zijn even scherp (hoger diafragma)
Naast invloed op de belichting van je foto, oefent het diafragma ook invloed uit op de scherptediepte in je foto. Scherptediepte houdt in dat een deel van de foto scherp is (bijvoorbeeld een object op de voorgrond) en een ander deel onscherp (de achtergrond). Bij een klein diafragma (f/1.8 bijvoorbeeld) komt dat effect heel sterk naar voren en kun je dus mooie foto's maken waarbij de de voorgrond heel scherp is en de achtergrond onscherp en blurry (bokeh-effect!). 


SLUITERTIJD


De sluitertijd geeft aan hoe lang je diafragma openstaat - en dus licht doorlaat. In deze tijd wordt de foto vastgelegd. Hoe langer het diafragma openstaat, hoe meer licht er wordt doorgelaten en hoe lichter de foto dus ook wordt. In donkere omstandigheden is een langere sluitertijd meestal dus ook erg handig of zelfs nodig.

De sluitertijd wordt aangegeven in seconden. De getallen kunnen variëren van heel klein (1/2000e seconde) tot vrij lang (30 seconden). Hoe kleiner dit getal (1/2000e is erg klein), hoe korter je diafragma openstaat om licht door te laten. 

De sluitertijd heeft ook invloed op hoe beweging wordt vastgelegd door je camera. Fotografeer je met een hele korte sluitertijd, dan zullen bewegende objecten minder snel bewogen zijn in je foto dan wanneer je met een langere sluitertijd fotografeert (best logisch: hoe korter het duurt om de foto te nemen, hoe minder beweging er wordt vastgelegd en dus zichtbaar is). 

Beweging vastleggen in donkere omgevingen is vaak lastiger omdat er minder licht is en je camera dus eigenlijk een langere sluitertijd nodig heeft om genoeg licht door te kunnen laten. Wil je je sluitertijd in zo'n geval dus tóch vrij kort hebben, dan zul je de belichting moeten compenseren door een laag diafragma (= meer licht) te gebruiken of je ISO aan te passen...


ISO


De ISO waarde van je camera bepaalt de lichtgevoeligheid van je sensor. Hoe hoger het getal (100 is laag, 3200 is vrij hoog) hoe lichtgevoeliger je sensor en hoe lichter de foto. Helaas gaat een hoge ISO-waarde vaak gepaard met ruis in je foto. Ik probeer daarom meestal een zo laag mogelijke ISO-waarde aan te houden. Manieren om dit te doen zijn bijvoorbeeld een laag diafragma instellen (= meer licht) of fotograferen met een langere sluitertijd (dit is vanaf ongeveer 1/50 erg moeilijk omdat je je handen onmogelijk volledig stil kunt houden, maar met behulp van een statief is zelfs een nog veel langere sluitertijd best mogelijk). GEBRUIK JIJ OOK LIEVER HANDMATIGE INSTELLINGEN? OF HOUD JE HET TOCH MAAR BIJ AUTOMATISCH?


Disclaimer: ik ben géén professional en heb alles wat ik weet van mezelf (en van het internet) geleerd. Please correct me if I'm wrong ;)

16 comments:

 1. Hier zitten hele fijne tips tussen, thanks!

  ReplyDelete
 2. Goed uitgelegd! Ik snapte al wel wat van de termen, maar speel er eigenlijk te weinig mee. Jouw foto's zijn echt jaloersmakend mooi! Echt een motivatie om mijn camera ook beter te leren kennen.
  xx

  ReplyDelete
 3. Wat een fijne uitleg zeg! Ik rommel meestal maar wat haha en snap ook wel hoe het zit. Alleen de kitlens die ik nu nog heb heeft geen laag diafragma dus dat is in donkere situaties niet zo handig. :) X

  ReplyDelete
 4. Dit is echt super fijn, bedankt voor het delen! xx

  www.melisa-demir.blogspot.nl

  ReplyDelete
 5. Jeee! Dankjewel! :) Ik was al van plan deze zomer een beetje te gaan experimenteren op gebied van fotografie, en daar komen deze tips heel goed bij van pas! Thanx Laura! xx

  ReplyDelete
 6. Ruis is inderdaad echt stom, dat had ik vroeger niet door dus heb ik eens op een vakantie al mijn foto's per ongeluk op een veel te hoge ISO gefotografeerd, spijtig genoeg. Zo'n fout maak ik nooit meer!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Datsoort dingen zijn altijd even balen, maar je leert er wel een hele hoop van (: Zo heb ik 't ook allemaal een beetje onder de knie gekregen hoor, haha. XXX

   Delete
 7. Super fijn dit artikel!! Ik was laatst met mijn moeder er naar aan het kijken hoe dat nou werkt met diafragma en sluitertijd maar we snapten het niet echt. Echt heel erg handig dat je dit artikel hebt geschreven. Je hebt alles ook heel duidelijk verteld, dankjewel!!

  ReplyDelete
 8. Precies wat ik wilde weten, dankje! :)

  ReplyDelete
 9. hele mooie header en leuke post!
  xx
  Megin

  ReplyDelete
 10. Fijne tips Laura! Jij maakt altijd zulke moooie foto's! Fijn dat je je camera al goed kent :) Ik heb meestal nog op de AV stand staan hihi:)

  ReplyDelete

Thanks!