Thursday, May 14

IK MAAKTE EEN HEEL SPECIAAL GEBAKJE...

...en het ging niet mis (of nouja, niet helemaal)! Ik wilde graag iets nieuws proberen, begon spontaan aan het bereiden van een recept. Ik had gemiddeld drie paniekaanvallen per minuut, was compleet vergeten ook maar iets voor te bereiden, liet mijn custard bijna aanbranden en splitste eieren met de snelheid van het licht. Uiteindelijk was ik gehuld in een laagje meel, suiker, eiwit en custard, was de keuken een slagveld en stonden er twaalf kleine taartjes in de oven. Zo'n veertien minuten later stonden ze dampend op tafel en een halve dag later waren ze allemaal op (en we hadden niet eens visite).



Pastel de Nata is een Portugese specialiteit. Ik proefde de kleine gebakjes voor het eerst toen ik, zo'n twee jaar terug, op vakantie was in Brazilië. Sindsdien ben ik opzoek naar een enigszins betaalbare variant in Nederland. Helaas heb ik die nog niet gevonden (behalve in speciaalzaakjes dan, maar die zijn niet betaalbaar).  Gelukkig bestaat er zoiets als het internet en geweldige foodblogs en was het zoeken naar een receptje geen moeilijke opgave. Op whatshouldieatforbreakfasttoday vond ik een redelijk simpel-lijkend recept (uiteindelijk was het echter toch wel een uitdaging, maar dat ligt dus meer aan mij) en dus leek het me de moeite waard om een gokje te wagen en deze lekkernij zelf te maken.


Na alle stress, paniek en chaos bleek het recept een absoluut succes en dus kon ik niet anders dan wat plaatjes schieten en mijn creaties delen met het wereldwijde web. Een Pastel de Nata is een klein taartje van bladerdeeg, gevuld met custard. De gebakjes worden soms geserveerd met wat kaneel en suiker, maar vaak ook zonder (vind ik het lekkerst!). Opzich is het bereidingsproces niet súperingewikkeld (zeker wanneer je je gewoon een beetje voorbereid en éérst het recept leest voor je begint #notetoself) en zou ik iedereen (alle zoetekauwen in ieder geval) aanraden het eens uit te proberen.

DIT IS WAT JE NODIG HEBT (voor ongeveer 17 stuks)


• bladerdeeg (ik heb één heel pakje gebruikt)
• 460 ml melk
• 63 gram poedersuiker
• 230 ml water
• 63 gram bloem
• 200 gram suiker
• de geraspte schil van één citroen
• 7 eigelen

DIT IS WAT JE MOET DOEN


1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. 2. Bekleed een cupcakebakblik met het bladerdeeg. Ik heb in eerste instantie gewoon hele vellen bladerdeeg in de vormpjes gedrukt en het overgebleven deeg afgesneden. Uiteindelijk had ik een héleboel restjes bladerdeeg over (ongeveer de helft van de originele hoeveelheid) en die heb ik samengekneed tot een bal, die ik vervolgens heb uitgerold om nog meer vormpjes mee te bekleden. Je hoeft de vormpjes niet in te vetten. 3. Doe alle ingrediënten (behalve het bladerdeeg) in een (steel)pannetje en breng het mengsel aan de kook. Zorg dat je goed blijft roeren, zodat er geen klontjes ontstaan (een klein klontje hier en daar is niet heel erg, dat had ik ook). Pas wel op dat het verwarmen niet te snel gaat: het eigeel moet geen roerei worden! Als het mengsel dik en lobbig is mag het vuur uit. 4. Giet het mengsel in de met bladerdeeg beklede muffinvormpjes (bijna helemaal vol). Ik heb de gebakjes zelf in twee keer gebakken, want ik had maar twee cupcakebakblikken (waar 6 vormpjes in zaten) en verder ook geen losse, metalen muffinvormpjes ofzo. 5. Bak de gebakjes in 11-14 minuten in het midden van de oven gaar. Het kan heel goed dat er zwarte/bruine vlekken op de custard ontstaan: dit is helemaal niet erg en juist heel erg karakteristiek voor Pastel de Nata! 6. Laat de gebakjes ietsjes afkoelen en serveer ze vervolgens met kaneel, suiker en espresso (allemaal optioneel). Enjoy! 

WARNING

Na één Pastel de Nata volgt vrijwel zeker een tweede (en misschien derde - of vierde). Stoppen is vrijwel onmogelijk. Tot je misselijk bent. Dan lukt het wel. 

18 comments:

  1. Oehhh looks so good! Het klinkt ook echt zo lekker! En natuurlijk weer die prachtige foto's, super mooi Lau! Liefs

    ReplyDelete
  2. Oooo noms die zien er lekker uit. X!

    ReplyDelete
  3. Het ziet er echt heerlijk uit!

    ReplyDelete
  4. Dit ziet er té lekker uit! Komt misschien ook door je prachtige foto's!

    ReplyDelete
  5. Wauw, Lonneke tipte je op mijn blog. Je foto's zijn inderdaad prachtig!

    ReplyDelete
  6. Lijkt me erg lekker! De foto's zijn ook prachtig!

    ReplyDelete
  7. O hemel! Pastel de Nata! Mijn oom en tante wonen in Portugal en als we daar zijn krijg ik geen genoeg van deze heerlijke gebakjes. Er is een bakkerij in het dorp die echt de aller aller aller lekkerste maakt. Ik heb ze eens geprobeerd zelf te maken maar dat was helaas niet zo'n succes. Misschien nog maar eens proberen met jouw recept. X

    ReplyDelete
  8. Ziet er echt lekker uit, yum! Lijkt me erg lekker!

    ReplyDelete
  9. Mmm, lekker! Prachtige foto's ook weer :).

    Liefs,
    Pauline

    ReplyDelete
  10. Oh ik vind dit zooo lekker! Ik wil het ook eens maken.

    ReplyDelete
  11. Wat zien ze er lekker uit! Ik ben echt heeel benieuwd hoe die smaken hihi :)

    ReplyDelete
  12. Aaah, dit at ik altijd in Portugal. <3 Deze zijn ZO LEKKER. Dit ga ik sowieso een keer proberen.

    ReplyDelete
  13. Oh my, ze zien er zooo lekker uit! Ik moet ze echt een keer maken, want ik ben erg benieuwd. Liefs

    ReplyDelete
  14. Hi Laura! Super leuk om te lezen dat je pasteis de natas hebt gemaakt. Het is zo ongeveer het recept waar vele Portugezen zich niet aan wagen. Je hebt me wel overtuigd om het zelf ook eens te proberen (ik ben immers half Portugees). Als je trouwens betaalbare Pasteis de natas wil kopen ben je in de Portugese winkels in Den Haag aan het goede adres ;)

    ReplyDelete

Thanks!