Thursday, June 26

WORLD CUP FRUSTRATIONS


Hoe leuk het aanmoedigen van ons oranje voetbalteam ook is, er blijft voor mij een enorme ergernis rondom het concept 'WK Voetbal' hangen. Elf mannetjes die achter een balletje aan hupsen (in Brazilië notabene) verdienen miljoenen euro's terwijl er in datzelfde land mensen sterven aan ondervoeding.

Voor een stadion zet de regering van Brazilië een fortuin opzij, maar voor alle hulpeloze bewoners van de favela's (sloppenwijken in Brazilië) blijft er nauwelijks een cent over. Afschuwelijk. En ondanks dat ik een spannende wedstrijd op z'n tijd best leuk vind (ja echt), kan ik niet echt meer genieten van het hilarische commentaar en de prachtige doelpunten die worden gescoord. 'Dit gaat over lijken', spookt er alleen maar door m'n hoofd.

Vrijwilligers in Afrika werken zich in de rondte voor niets. Er worden dagelijks prachtige ideeën bedacht, concepten uitgewerkt en plannen opgezet om alle narigheid op de wereld aan te pakken, maar zelden is er geld genoeg om dit allemaal in de praktijk te brengen. Ondertussen blijft Robin van Persie meer dan een miljoen per maand verdienen. Weet je hoe veel keer meer dat is dan het salaris van een levensreddende chirurg?!?!

'Maar die voetballers hebben talent! Het is hun passie en hun leven!' Ja, natuurlijk. Heel leuk en aardig allemaal. Ze zullen vast ook wel eens iets aan een goed doel schenken. Maar als dit een 'passie' is, dan kan een voetballer ook prima genieten van zijn 'passie' als 'ie één miljoen per jaar zou verdienen. Of een half miljoen. Dat is nog steeds belachelijk veel. Stel je eens voor hoe verschrikkelijk veel geld er over zou blijven. Stop al dat geld in een wereldwijde spaarpot en besteed het aan goede doelen. Miljarden euro's extra per jaar kunnen dan naar scholen in Afrika of hongersnood in oorlogsgebieden gaan. 

MILJARDEN. EXTRA. 

Ik krijg er persoonlijk tranen van in mijn ogen. Ik kan er gewoon niet tegen dat er zoveel geld wordt weggegooid aan jochies die een bal in een netje schoppen. Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe arm mensen over de hele wereld zijn. Ik heb met kinderen gespeeld in Bolivia die een biscuitje als het grootste cadeau in de wereld zagen. Ik heb in Brazilië huizen gezien ter grootte van een luxe hondenhok. Ik ben in Angola geweest en ben bevriend geraakt met de meest pure en intens vriendelijke jongeren die ik ooit heb ontmoet. Hun ouders verdienen nog geen dollar per dag. Dáár moet geld heen. Díé mensen verdienen het om wat extra's te krijgen. Die stomme voetballers hebben al vier villa's en twee appartementen inclusief zwembad, gazon en prieeltje. 

Maaruhmja, belangrijker dan dat dit besef mijn WK heeft verpest, heeft het mijn ogen weer wat meer geopend. Er zit een hoop heel erg verkeerd in onze maatschappij. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die door dat commerciële masker heen kunnen kijken. Mensen die misschien een grotere invloed op de mensen om hen heen hebben dan ik. Mensen die een verschil kunnen maken. Verandering. 

En hopelijk komt dat snel, die verandering.

(dan kan ik ook weer een beetje zorgeloos een voetbalwedstrijd kijken in plaats van de hele tijd met een chagrijnig hoofd de andere kant uit staren....)Dit is een 'artikel-artikel' dat ik zomaar geschreven heb. Het gaat niet over fashion of whatever, maar wel over iets dat ik best belangrijk vind. Misschien is het voor sommige bezoekers van mijn website niet heel interessant, maar als je onderwerpen/artikelen rondom ditsoort onderwerpen wél leuk vindt om te lezen, dan zou ik het heel tof vinden om jouw mening ook te horen! 

2 comments:

  1. Wat kan jij dit mooi verwoorden. Ik ben het met je eens. Toen ik op reis was in Afrika heb ik zoveel armoede gezien, dat toen ik thuis kwam walgde van mn laptop, telefoon en volle kledingkast. Inmiddels zie ik het wat meer in perspectief: ten slotte wonen wij (gelukkig) in een rijk land en hoef je je daar ook niet schuldig over te voelen. Maar dat stukje bewustzijn wat jij hebt, heb ik ook. Het is vaak gewoon ontzettend onrechtvaardig geregeld in de wereld en ik hoop dat er meer mensen zijn die dat zien zodat we stukje bij beetje dat kunnen oplossen. Bedankt voor je artikel :) x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ik herken heel erg wat je zegt over je visie ten opzichte van alle luxe waarover wij beschikken vlak nadat je terugkwam uit een gebied waar dat zó abnormaal is. Ik vind het echt heel moeilijk om te accepteren dat onze wereld op deze manier in elkaar zit, wetend dat ik er niet heel veel aan kan doen.. Gelukkig kan ik het wel proberen! Dankjewel voor je uitgebreide antwoord. Liefs. X

      Delete

Thanks!