Na een week lang geen suiker, gluten en lactose te hebben gegeten, waren de koekjes, donuts en dadeltaartjes meer dan welkom. Of nouja, eigenlijk viel dat best mee. Ik merk dat ik veel minder behoefte heb aan extreem veel suiker en zoetigheid en dat vind ik best fijn. Chocolade is echter een beetje mijn zwakke punt (valkuil, achillespees: hoe je het ook wil noemen). Gelukkig is pure chocolade helemaal niet zo verschrikkelijk slecht voor je (stiekem zelfs best gezond - ahum, zolang je er met mate van geniet) en kan ik daar zo op z'n tijd van peuzelen (lees: een reep per week. of twee.... mate? mate? zei iemand mate? dat begrip staat niet in mijn woordenboek hoor).
Anyway: omdat ik dus zo dol ben op pure chocolade en een poosje geen lactose at enzo heb ik per toeval een geweldig receptje voor vegan chocolademelk ontdekt. Het is súpersimpel en je kunt er alle kanten mee op. (PAS OP: als je dit eenmaal hebt geproefd verdwijnt het woord 'mate' ook uit jouw woordenboek).
DIT IS WAT JE NODIG HEBT
DIT IS WAT JE MOET DOEN
Ik heb geen hoeveelheden aangegeven omdat dat natuurlijk heel erg van de grootte van je mok af hangt én het daarnaast ook heel erg van je smaak afhangt hoe zoet je je chocolademelk wilt hebben. Ik heb in mijn mok zo'n anderhalve eetlepel cacaopoeder gedaan en daar vervolgens agavesiroop bij gegoten. Na het toevoegen van de agavesiroop is het belangrijk dat je goed roert: het duurt namelijk even voordat de twee substanties mengen. Als het mengsel erg droog is en een soort deegbal vormt doe je er nog wat siroop bij. Dit herhaal je net zolang tot het mengsel de textuur van chocoladeglazuur heeft (net wat dunner dan nutella zegmaar, haha).
Verwarm vervolgens wat amandelmelk (soja-, kokos- of havermelk zal vast ook lekker zijn) in de magnetron (of in een pannetje). Breng het ongeveer tot het kookpunt en giet het dan over je cacaomengsel heen (dit zit al in je mok). Nu heeeeeeel goed roeren tot het cacaomengsel is opgelost en genieten maar (en vergeet het woordje mate alsjeblieft (; )!
3X VARIATIE
1 • MAPLE SYRUP: Vervang de agavesiroop door ahornsiroop om de smaak van de chocolademelk een speciale touch te geven. Ik vind dit persoonlijk érg lekker, maar niet iedereen is zo dol op ahornsiroop als ik....
2 • CINNAMON: Voeg wat kaneel toe aan de cacaopoeder voordat je de agave er doorheen roert. Dit vind ik vooral heel lekker als ik even een opkikker nodig heb. De kaneel geeft het drankje nét wat meer pit :)
3 • PUMPKIN SPICE: Voor de pumpkin spice-fans onder ons - doe hetzelfde als bij de bovenstaande variatie, maar voeg in plaats van kaneel wat pumpkin spices toe aan de cacao. ZO. LEKKER. (klik hier voor mijn pumpkin-spice DIY).
Omg dit ga ik echt echt echt een keer uitproberen! Ik heb zoveel liefde voor chocomelk, maar het is zo ongezond.. dit ik hopelijk een betere oplossing!
ReplyDeleteLiefs, Tessa
Deze chocolademelk is (mits je er dus geen liters van gaat drinken) écht bestwel gezond. Agavesiroop is een plantaardige zoetstof en veel minder slecht dan suiker en amandelmelk en cacaopoeder staan beide bekend als 'superfoods' :)
DeleteOeehh chocolaaa!! Ja, zoiezo ook mijn zwakke punt. Deze week heb ik er ook weer 3 repen van naar binnen gewerkt. Mate is voor mij ook maar een vage uitdrukking. Het lijkt me een erg lekker receptje en ik zal m zeker eens uitproberen. Nog even complimenten voor de foto's, want wat zijn ze PRACHTIG!!! Ik zou ze zo in de een kookboek of AllerHande kunnen plaatsen. ♡
ReplyDeleteHahahaahaha. CHO. CO. LAAAA.
DeleteOh en dankjewel! Ik was zelf ook wel blij met hoe de foto's zijn geworden :) X
Oh wat een goed idee! Lijkt me ook nog een stuk lekkerder dan chocomel uit een pakje :)
ReplyDeleteSuperleuke DIY! Mijn valkuil is denk ik ook chocolade, maar de stroopkoeken van de Plus vind ik ook erg lekker!
ReplyDeleteOooooh stroopkoeken <3
DeleteHeerlijk! Ik ga het meteen proberen, zeker als je die ketting er ook bijkrijgt ;)
ReplyDeleteAaaah lekker! Ik heb thuis alleen geen agavesiroop, verkopen ze dat in de appie toevallig :)?
ReplyDeleteYes! In vrijwel iedere AH hebben ze zo'n 'gezonde/alternatieve voedings-hoek' met glutenvrije crackers en zonnatura snacks enzo: daar staan vaak flesjes van het merk BioFan met onder andere agave- en ahornsiroop! :)
DeleteOehh Lau, wat doe je me aan! Ik krijg meteen helemaal zin hier in! Ga ik zeker een keer proberennn! Liefs
ReplyDeleteHmm, lijkt me lekker!
ReplyDeleteOeh laura, bedankt voor deze heerlijk gevaarlijke tip.
ReplyDeleteHet woord mate wil ik niet eens meer kennen haha, te lekker!
Liefs Lonneke
Ahhh nu wil ik dit ook! Wat een prachtige foto's ook weer, hoe doe je dat toch? Ze komen zo uit een kookboek.
ReplyDeleteAaaaaaaaaaaaah lief, dankjewel <3 X
DeleteOke, dus dit gaan we morgen eten? :)
ReplyDeletemeeeeebie.
DeleteChocolade kan niet met mate haha! En aahh jou chocolademelk lijkt me zo lekker!
ReplyDeleteHet ziet er echt superlekker uit! Moet ik zeker eens proberen! Liefs
ReplyDeleteMjum! Ziet er heerlijk uit. Liefs Sjoukje!
ReplyDeleteWhaaa en stemmetje zegt dat ik hier totaal aan moet beginnen! Mijn buik ook trouwens.... Klinkt zoooo goed! Leuk Laura! Liefs
ReplyDeleteHahahahaha gewoon doen! Het is een soort van gezond :) X
DeleteNomnomnom alleen die foto's al. En dan nog gezonder ook.. Heerlijk! Heb er nu zoooveel zin in<3
ReplyDeleteX Emma
AAAH, ik wil dit. Nu. <3 Oh ik zie net dat je me een appje stuurt, hoe toevallig. Hiehie!
ReplyDelete