Friday, March 3

5 ways to take a step back and rechargeSoms lijkt de wereld even een alles verzwelgende vloedgolf aan indrukken en verplichtingen en prikkels. Een vernietigende windvlaag, recht in mijn gezicht. Stormende oceaan, wervelende watermassa's. Longen vol water, geen ruimte om te ademen. Verstikkend, vijandig. Als de wereld zo lijkt en voelt en me zo agressief in mijn gezicht slaat dan weet ik dat ik op zoek moet naar een pauzeknop. Ik moet de wind temmen, de golven bedwingen en mijn voeten even stevig in de aarde planten. Terug naar mezelf, terug naar rust, stilte, kalme briesjes en lentebloesem. 

Als introvert en hypersensitief persoon is dit iets dat me misschien vaker en heftiger overkomt dan een gemiddeld persoon, maar ik denk dat het voor iedereen wel een beetje herkenbaar is. Als alles plots zo zwaar voelt en teveel lijkt, het geluid van kletterend servies je in elkaar doet krimpen, je hoofd doet gonzen. Dat is wanneer je een stapje terug moet doen.Het begint allemaal bij het herkénnen van je vermoeidheid. Ik ben zelf lang geleden het contact met mijn lichaam een beetje verloren. Ik wist niet waarom ik altijd moe was, dingen anders, heftiger ervoer dan gemiddeld en ik wist niet wanneer ik rust moest nemen. Ik voelde niet dat ik teveel van mezelf vroeg en putte mezelf uit. Over de afgelopen maanden heb ik geprobeerd heel goed naar mezelf te luisteren. Steeds even stil staan en finetunen: 'wat voel ik nu?' 'wat heb ik net gedaan?' 'wat heb ik gisteren gedaan?' 'waarom voel ik dit?' Ik ben gaan letten op patronen die vaker voorkwamen. en langzaamaan leerde ik mezelf kennen. Ik begreep wat ik voelde, waar het vandaan kwam en kwam er stukje bij beetje achter wat wel en niet voor me werkte. Drukke ruimtes, omringd zijn door veel mensen, veel praten en sociaal contact: het putte me allemaal uit en ik moest op zoek naar een balans. 

Ik ben me plots heel bewust van het effect dat simpele dingen en activiteiten op me hebben. Na een avondje uit (ha, slecht voorbeeld, ik ga nooit uit, lol) etentje met vrienden heb ik minstens twee dagen nodig om uit te rusten en bij te komen. Niet omdat ik niet genoeg geslapen heb of een wijntje teveel drink (doe ik niet), maar omdat de enorme hoeveelheid prikkels die op zo'n avond op me af komen een enorme tol eisen van mijn lichaam. Ik vind het soms moeilijk om te accepteren. Om me erbij neer te leggen dat ik niet iedere dag leuke dingen kan doen met vrienden zonder mezelf compleet uit te putten. Dat ik niet, zoals mijn broer, ieder weekend uit kan, kan dansen en lol kan hebben. 

Aan de andere kant heeft het me enorm veel opgeleverd dat ik mezelf zo goed heb leren kennen. Ik ben nu zélf in controle over mijn energielevels, ik kan het aanvoelen als ik alleen moet zijn en tijd voor mezelf nodig heb en ik kan aan anderen uitleggen dat het niet aan hén ligt. Ik ben productiever en over het algemeen gelukkiger dan voorheen. En ik heb andere manieren gevonden om lol te maken, dingen die beter voor me zijn en me energie geven in plaats van me leegzuigen.


5 ways to take a step back and recharge


Hoewel niet iedereen zo overgevoelig is voor prikkels als ik en vast niet altijd behoefte heeft aan complete isolatie denk ik dat de meeste mensen af en toe wat me-time en rust kunnen gebruiken. En dan bedoel ik niet een netflix-avondje maar écht prikkelvrije tijd om helemaal op te laden. Zonder laptop of telefoon. Social media put je misschien niet fysiek uit, mentaal doet het dat dus écht wel. Ál die prikkels eisen onbewust zo veel van je energie op, daar mag je af en toe ook best een pauze van nemen. Ik heb een lijstje gemaakt met mijn favoriete manieren om dat te doen. 

Omdat ik vaak een heel vol hoofd heb vind ik het het allerfijnste om zachtjes naar wat klassieke muziek te luisteren terwijl ik de onderstaande activiteiten doe. Op die manier kan ik mijn gedachten uitzetten en me op een mindfulle manier focussen op wat ik aan het doen ben. Watvoor muziek ik luister verschilt een beetje per activiteit. Klassiek tijdens het lezen, matra's tijdens meditatie en mijn favoriete soundtracks tijdens een wandeling (al doen de fluitende vogeltjes in het bos het vaak ook wel goed). Recentelijk heb ik een hele mooie, draadloze koptelefoon van Sudio mogen ontvangen en die staat nu eigenlijk iedere dag op mijn hoofd. Het is een fijn model en zodra ik 'm opzet krijg ik bijna niets meer mee van wat er om me heen gebeurt. Dat ik er dan ook nog eens best leuk uitzie is een fijne bijkomstigheid.

Je kunt de code 'lauresque' gebruiken voor 15% korting op een hoofdtelefoon naar keuze. Dit zijn de dingen die ik het liefste doe om op te laden:


• yoga •


Ja hoor, daar ga ik weer met m'n yoga. Ik weet dat ik het er vaak over heb en ik wil jullie absoluut niets opdringen, maar ik heb er zelf zó veel baat bij dat ik het er gewoon niet niet over kan hebben. Ik ben zelfs voor een poosje gestopt met intensief sporten omdat ik mijn lichaam wat rust wil geven en voel dat ik meer positieve energie haal uit deze manier van bewegen. Aan het begin van iedere sessie neem ik me voor zo bewust en liefdevol mogelijk te zijn. Soms zie ik er een beetje tegenop, omdat ik heel onrustig of gestressed ben en niet het gevoel heb dat ik dat van me af kan zetten, maar dan sta ik 20 minuten later opeens in een rare yoga-houding en bedenk ik me dat ik al die tijd helemaal nergens aan heb gedacht behalve aan ademhalen en het optillen van mijn linker of rechterbeen. Zó fijn!

• mediteren •


Misschien een beetje zweverig, misschien niet voor iedereen, maar wel héél behulpzaam en heel erg rustgevend. Meditatie hoeft overigens niet te betekenen dat je met gekruiste benen, in een cirkel van honderd stokjes wierook, op een matje zit en 'ohm' zegt. Je kunt ook gewoon op de bank gaan zitten en tien minuten op je ademhaling focussen. Of wat ik zelf heel fijn vind: je ogen sluiten en iets visualiseren. Een bos bijvoorbeeld. Of een waterval. Een wandeling door de Sahara. Alles kan en op deze manier is het veel makkelijker om piekergedachten buiten te sluiten en je gedachten te controleren. Dit werkt overigens ook heel goed in momenten van paniek of als je je een beetje overweldigd voelt door externe prikkels!


• tekenen/een andere (creatieve) bezigheid •


Vind een hobby! Zo simpel is het. Zet je koptelefoon op of zet een plaatje op en ga aan tafel zitten. Stal al je gereedschap voor je uit en teken, schrijf of schilder er op los. Kleurboeken zijn tegenwoordig niet voor niets een ding. Lekker kliederen. En wees vooral niet te perfectionistisch. Het gaat om ontspannen, ja, niet om het maken van een meesterwerk ;)

• wandelen •


Ah, niets  zo fijn als een wandeling door het bos. Fluitende vogeltjes of een rustig muziekje, handen diep weggestoken in je zakken, de geur van aarde en mos. Dansende lichtvlekjes die door de takken schemeren en geritsel van blaadjes in de wind. Niets anders.

Soms laat ik me even gaan en spring ik in plassen of sprint ik tussen de bomen door. Alsof niemand me kan zien. Stiekem is dat het allerleukste. Modderige voeten en ondeugend omhoog krullende mondhoeken. 

Misschien kom je wat sneeuwklokjes of dappere eerste bloesems tegen. Neem er een paar mee, snijd ze schuin af en zet ze in flesjes en vaasjes door je hele huis. Glimlach, iedere keer dat je ze ziet. 

• lezen •


Kruip op de bank of in bed en verdwijn in een verhaal. In een sprookje of een spannende thriller. Laat je meesleuren, hecht je aan de karakters, drink thee of warme chocolademelk (ja, dat kan het hele jaar door), huil, lach hardop (vooral leuk als je in de trein zit) - knor misschien een beetje, nu je toch bezig bent en kom er vervolgens achter dat er twee uur zijn verstreken en dat je de tijd even helemaal kwijt bent geraakt. Je thee is koud. Je hoofd is leeg. 

wat vind jij een fijne manier om te ontstressen en op te laden?
10 comments:

 1. Fijn, dit kan ik ook wel eventjes gebruiken! En wat goed hoe je vertelt dat je jezelf steeds beter hebt leren kennen, dat vergt volgens mij best veel aandacht en discipline. Ik zou ook wel wat meer aandacht willen hebben voor die dingen. Af en toe social media uit is trouwens echt een goed plan. Ik wil mijn kleurboek er nu spontaan weer bij gaan pakken!

  ReplyDelete
 2. Heerlijke post! Knap van je dat je jezelf zo goed kent, zoals je zei is dat heel belangrijk. Aangezien ik midden in de puberteit zit, ben ik druk bezig met mezelf ontdekken. Ik ben altijd bezig met school, social media of vrienden. En die dingen verwerk ik 's avonds altijd voordat ik ga slapen zodat ik de volgende dag weer vers kan beginnen. Ik kan alles doen wat ik wil, maar het is wel veel.. Het zou goed voor me zijn als ik af en toe een pauze neem. Bedankt voor de tips! x Tess

  ReplyDelete
 3. Ik herken me zo in je verhaal. Kan echt erg belachelijk klinken, maar echt zonder zever, nadat ik gewoon simpel een schooldag heb gehad ben ik al helemaal opgelucht dat het gedaan is. Dat ik kan rusten, want het put ZO uit. Om maar te zwijgen over avondjes uit, man, ik kan er een hele dag ziek van zijn. En ik stak het vaak op dat ene biertje dat ik dronk over de hele avond, maar misschien ligt het ook gewoon aan die hoeveelheid prikkels die je binnenkrijgt. Want dat zijn er veel op één avond. Goed dat je jezelf hebt leren kennen en dat je je grenzen kent! Ik hoop deze ooit ook te kennen, want het is niet fijn, dat uitgeputte gevoel.

  ReplyDelete
 4. Het liefst loop ik per week veertig minuten buiten met een vriendin rond het dorp, alleen door drie dagen stage per week en het koude weer is dit er gewoon bij ingeschoten en dat is jammer. Nu je het weer over yoga hebt, ik las dat het ook heel goed is voor SAD en ik ben bang dat ik daar steeds wat meer last van krijg (een rustige vorm dan) en ik wil dat zeker wel eens gaan uitproberen! En thanks voor de herinnering dat er bij oma nog een kleurboek van me ligt hihi (:

  ReplyDelete
 5. Fijne lijst <3. Wandelen doet mij ook altijd echt heel, heel, heel veel goeds. Even verstand op nul, genieten van de omgeving en een frisse neus halen. Kan ik zo van genieten! En yoga, daar ben ik dus nog nooit aan begonnen. En ik heb zomaar het idee dat daar eens verandering in moet komen. Ik hoor er zoveel goeds over. Fijn dat het je zoveel verder brengt <3.

  ReplyDelete
 6. Echt heel herkenbaar... Ik vind het erg moeilijk om op de 'pauzeknop' te drukken, maar dat is inderdaad echt nodig af en toe. Heb jij niet veel last van de druk om nieuwe foto's te plaatsen? En dat die in je feed moeten passen? Hoe ga je hiermee om? Liefs xxx

  ReplyDelete
 7. Mooi artikel en zelf heb ik er ook nogal snel last van. Je wilt even rustig aan doen en pakt je mobiel erbij om door Instagram te scrollen alleen wordt het juist allemaal veel drukker in je hoofd. De laatste tijd pak ik er dan ook snel een boek bij zodat ik mij nog maar op 1 ding hoef te concentreren.

  ReplyDelete
 8. Dit artikel was dus echt even opladen na een drukke werkdag<3 En oh wat is het herkenbaar, als ik een dagje weg ben geweest en sociaal heb gedaan heb ik gewoon twee dagen nodig om weer op te laden, haha. Ik zou zó moe worden van een sociaal bezet leven als sommige mensen hebben.. Maar die halen daar juist weer energie uit. Anyway, love dit artikeltje en jouw prittie face :)

  ReplyDelete
 9. Ik moet zeggen dat ik na het lezen van dit artikel helemaal 'ontstresst' ben, heerlijk om zo mijn vrij studie uur af te sluiten!

  Bovenstaande dingen vind ik net als jij ook ongelooflijk fijn, ik zou het gewoon (veel) meer tijd voor moeten vrijmaken...
  Oh, en je zelfportretten zijn ZO mooi :D

  Liefs!

  ReplyDelete
 10. Top artikel! Alles is prettig om te doen. Het liefst begin ik de dag met meditatie.

  ReplyDelete

Thanks!