Tuesday, February 14

over liefde, bloemen water geven en opnieuw beginnen


Vanochtend schrok ik wakker van de deurbel. Ik sprong uit bed, wierp een vluchtige blik in de spiegel, kwam er achter dat mijn lakens een prachtig, rood vouwpatroon in mijn linkerwang hadden achtergelaten, realiseerde me dat ik met kleren en al in slaap was gevallen en smeerde de zwarte vegen onder mijn ogen uit in een poging mezelf iets toonbaarder te maken. Twee minuten later stond ik in de deuropening en werd me een enorme doos in handen gedrukt. Het was een langwerpig gevaarte bedrukt met hartjes en lieve woordjes. Ik staarde verrukt naar het pakketje en bedankte de postbode. 'Voor nummer 19,' was het enige wat hij zei. 'Ze zijn niet thuis.' Ik staarde eventjes beduusd voor me uit. 'Oh, oké.' Ik glimlachte. 'Ik zal 'm apart zetten.' Met een knipoog draaide de postbode zich om en verdween in het witte busje dat midden op de weg stond. Ik grijnsde even. Wat dacht je nou Lau, dat 'ie voor jou was? Jij wil toch helemaal geen roze doos met hartjes en suffe woordjes? Nee. Nee, dat wil ik niet. Met mijn hiel duwde ik de deur achter me in het slot.Ik heb nooit heel veel waarde aan Valentijnsdag gehecht. Een commerciële onzinsdag vond ik het vooral. En nog steeds eigenlijk. Ik ben van mening dat je iedere dag aan elkaar kunt laten zien hoeveel je van elkaar houdt. Dat neemt natuurlijk niet weg dat af en toe een speciale dag organiseren of meer aandacht aan elkaar besteden heel leuk is. Samen ontbijten, lieve kaartjes tekenen en schrijven, voor elkaar koken, wijn drinken, spelletjes spelen, naar de film, wandelen door het bos of over de veluwe, grote dozen met hartjes erop laten bezorgen: het is allemaal onwijs leuk. Maar het kan iedere dag. Er zouden geen enorme advertenties en posters en acties voor nodig moeten zijn om je te motiveren zoiets te doen. En het feit dat grote bedrijven zo bizar veel geld verdienen aan chocolade bonbons in de vorm van hartjes of kaartjes met roze printjes die opeens vijf keer zoveel kosten maakt me een beetje misselijk. Daar doe ik dus ook niet aan mee. 

Ik ben daar natuurlijk een beetje extreem in: ik eet niet voor niets veganistisch en koop haast nooit nieuwe kleren. Ik probeer bedrijven die op verkeerde manieren te werk gaan zo min mogelijk te steunen en draag iedere dag mijn steentje bij aan het verbeteren van de wereld. Dat is natuurlijk een langzaam proces en ik heb nog een heeeeleboel te leren, maar ik doe mijn best. Ook dit heeft te maken met liefde. Liefde voor de wereld, voor mijn medemens, voor mijzelf. Ik voed mijzelf, de aarde en de mensen om me heen met zoveel mogelijk positiviteit en liefde en probeer op die manier door te groeien in iets beters en nieuws. Iets moois dat wordt gefundeerd door liefde.


Sinds ik meer bezig ben met boeddhisme, mindfulness en meditatie heb ik een hoop nieuwe dingen geleerd. Over mezelf en over de wereld. Ik heb veel mooie mensen ontmoet en ben ik aanraking gekomen met prachtige initiatieven. Gisteren werd ik bijvoorbeeld uitgenodigd voor een project rondom Valentijnsdag: Flower Watering. Het idee achter het project komt van 'Beginning Anew', een Mindfulness Practice die bestaat uit een paar stappen. Flower Watering is de eerste stap. Het biedt je de kans om je waardering voor anderen en de wereld te laten zien, om andermans goede eigenschappen of mooie daden te belichten, complimentjes te geven of iets liefs voor iemand te doen. Het komt heel simpel gezegd neer op het verspreiden van positiviteit. Lief zijn. Koekjes meenemen naar kantoor, de man die tegenover je zit in de trein complimenteren op zijn mooie jas of tas, bloemen kopen voor je beste vriendin, een boek achterlaten in de metro met een briefje erop waar 'lees mij' op staat. Zoiets. Geef je eigen en andermans letterlijke en figuurlijke bloemen water. 

Het project duurt 14 dagen, tot en met 28 februari. Probeer er iedere dag bewust mee bezig te zijn en voel je vrij het na de twee weken gewoon voort te zetten. Ik vind het een onwijs mooi initiatief en een stuk leuker dan hartvormige bonbons of veel te dure rode rozen. Iets goeds doen is een cadeautje aan jezelf én een ander. Iedere dag is een dag om je liefde te laten blijken. Voor je moeder, vriendje, oma, buurvrouw of jezelf. Positiviteit genereert positiviteit. Liefde is nooit verkeerd. 


Je kunt het Flower Watering Facebook event hier vinden
wat vind jij van valentijnsdag?
p.s. vergeet niet eerst en vooral van jezelf te houden. 
5 comments:

 1. Dat project vindt ik echt goed bedacht! Ik ga je een beetje proberen te helpen en ga het ook (zo goed mogelijk) proberen.

  ReplyDelete
 2. i couldn't agree more with your thoughts about valentine's day. in Catalonia we celebrate love the 23th of april (st george) and it's a tradition to buy your loved one a rose or a book. the streets fill with stalls of roses and all the bookshops sell their books outside. it's one of my favorite days in the whole year, and although it also implies "buying" I feel like it's not as superficial as st. valentine's has become we celebrate love and literature with i think is a great combination. but I do agree that we should celebrate love every day! :)

  ReplyDelete
 3. Wat een foto! En ben het met je eens. Love is all

  ReplyDelete
 4. Wat een mooi initiatief.

  ReplyDelete
 5. Jemig die foto's, wat kan ik er van genieten!!

  ReplyDelete

Thanks!