Tuesday, September 20

how to stay zen during the (work)week

Dus. Het is net weekend geweest en op maandagochtend gaat je wekker. Je hebt net een nieuwe ringtone ingesteld omdat je dacht dat "een vrolijker melodietje vast zou helpen met wakker worden" Nog geen zeven milliseconden nadat je je beseft dat dat onbewoonde eiland en die azuurblauwe oceaan een droom waren wil je je telefoon én "walkin on sunshine" (tip: níét als wekker instellen) echter heel hard tegen de muur smijten. En nooit meer terug zien. Of horen. Drie koppen koffie en een hele chagrijnige ochtend later zit je op de fiets en trap je je benen uit je lijf omdat je te laat van huis bent gegaan. De rest van de dag (de hele week trouwens) heb je het gevoel dat je de bus van kwart voor twee moet halen terwijl het eigenlijk al half drie is. I FEEL YOU. Of nee: I felt you. Tot ik de strijd aan ging met stress en er achter kwam dat stress best makkelijk te verslaan is. Stress is zwak. En jij bent sterk. Oh én: ik heb het recept voor een mindfulle (werk)week. En jij nu ook. You're welcome.make mindless tasks mindful

Ik weet dat ik heel veel en heel vaak vanalles roep over mindfulness, maar écht, het is zo zo zo belangrijk. Controle hebben over je gedachten en je hoofd even helemaal leeg kunnen maken kan enorm veel impact hebben op je over-all mentale staat. Al is het maar voor een half uurtje per dag. Nu ik 32 uur in de week werk heb ik een stukje minder tijd om echt voor meditatie of mindfulness te gaan zitten, maar ik heb wel manieren gevonden om het in mijn werkdagen te integreren: door kleine, gedachtenloze taakjes heel bewust uit te voeren. Bijna als een soort meditatie.

Bij Dille & Kamille moeten er wekelijks honderden producten geprijsd en gestickerd worden. Dat neemt onwijs veel tijd in beslag en gedurende die tijd is het heel makkelijk om te piekeren en na te denken. Ik probeer dat niet te doen. In plaats daarvan maak ik mijn hoofd leeg en doe ik mijn werk zo bewust en secuur mogelijk. Je kunt dit ook toepassen op ander handwerk, het vervangen van printpapier, het opruimen van je bureau, het slijpen van je potlood (just brainstorming here, haha) of watvoor ander werkje dat geen (of minimale) hersenactiviteit vereist. Ik zou het niet proberen tijdens het beantwoorden van mailtjes. Of tijdens een gesprek met je baas of manager. Dan krijg je een beetje vreemde berichtjes of ongemakkelijke stiltes ;)


spend your breaks wisely


Probeer goed gebruik te maken van je pauzes! Je kunt zo ver gaan dat je tien minuutjes mediteert, maar je kunt ook een blokje om wandelen, een gesprek voeren met een collega of medestudent, iets lezen of een lekkere lunch eten. Laat je telefoon in ieder geval maar links liggen - met facebook en instagram kan je pauze zomaar in een zucht voorbij zijn...


go slow on the coffee


Hoe fijn (en nodig!) die sloot koffie die je iedere dag consumeert ook lijkt: koffie verhoogt stresslevels en draagt bij aan anxiety en onrustigheid. Plus het verpest je slaapritme en je metabolisme. Niet echt ideaal dus. Je hoeft koffie niet af te zweren, maar beperk je inname met een kopje - of een paar kopjes als je heel veel drinkt. Wie weet merk je een heleboel verschil!

wake up a bit earlier


Sta vroeg op en, misschien nog wel belangrijker, bereid je 's avonds goed voor. Door alvast wat kleren klaar te leggen of een ontbijtje in de koelkast te zetten bespaar je zoveel tijd en gestress. En geloof me: hoe je ochtend verloopt bepaalt de rest van je dag. Ik neem 's ochtends uitgebreid de tijd voor mijn ontbijt en lees soms wat of wandel een blokje om. En guess what: voor het eerst in mijn leven ben ik al-tijd op tijd. (ja echt) (wie had dat verwacht) (bizar hè? laura die op tijd komt)

meal prep!


Zorg thuis dat je een voedzame en lekkere lunch klaar heb liggen en mee neemt. Goed eten is zo zo zo belangrijk en een broodje smeren of een wrap oprollen kost écht niet meer dan vijf minuten. It's worth it - trust me. 

(Vegan) lunch ideas:

- een bruin broodje met een halve avocado en een appel/banaan
- een wrap met hummus en groente of falafel
- een salade met nootjes en linzen
- restjes van het avondeten :))
- banana bread met tahini
- roggebrood met pindakaas en banaan


don't multitask 


Want multitasken maakt je hoofd troebel. Echt.


[ik vond 'how to stay cool @ school" een veel leukere titel, maar die is niet helemaal op mij van toepassing...] 

14 comments:

 1. Fijne en handige post Laura!

  ReplyDelete
 2. Heel veel fijne ideeën! En even zo nodig voor mij! Merk dat m'n arme hoofd echt constant bezig is en het lukt me gewoon even echt niet om het weer tot rust te krijgen... Moet gewoon ook weer de tijd gaan nemen om te mediteren, maar niet alleen dat: ook tijdens de dag proberen mindful te zijn, zoals jij hier omschrijft. Vind het trouwens heel knap hoe je dat doet hoor! Dat is voor mij nog ver weg geloof ik. Maar als jij zegt: stress is zwak, en jij bent sterk, geloof ik je gelijk. Ik wil je geloven! Dus ik ga er nu maar eens écht mee aan de slag. Thanks!:)

  ReplyDelete
 3. Wat een super goed artikel met veel fijne tips. Ik moet zeker nog werken aan mindful te zijn, maar het is wel iets waar ik aan zou willen werken, omdat het inderdaad gewoon veel onnodige stress wegneemt. Dit artikel ga ik zeker in mijn achterhoofd houden!

  ReplyDelete
 4. Dit heb ik nu zo nodig! Ik ga dit zo snel mogelijk toepassen op mijn dagelijks leven! No more stress for me!

  ReplyDelete
 5. Laura, kan je gedachten lezen? Nee? Leugens. Ik weet zeker dat je mijn gedachten gister las en zag dat ik dit Zo. Nodig. Had.
  Isabel is mijn eerste naam, koningin van de stress mijn tweede. Vooral de "spend your breaks wisely" is zo handig voor tussenuren tussen colleges, workshops and seminars.
  Love it, as always, je blog is altijd on point en verslavend (merkte dat ik gister al je favorites posts aan te lezen was omdat... Ja gewoon. Het is Lauresque!)
  All the love,
  Isabel

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. "Timing is a bitch"??? Nou, niet dus! Ik had dit bericht nu zo nodig, maar ik ben er eigenlijk verzekerd dat ik dat op iedere mogelijke dag had kunnen zeggen want mAN wat ben ik slecht in die (juist niet) stressdingen. En als altijd weer een leuke post!

  https://chaosmetliefde.wordpress.com/

  ReplyDelete
 8. "Timing is a bitch"??? Nou, niet dus! Ik had dit bericht nu zo nodig, maar ik ben er eigenlijk verzekerd dat ik dat op iedere mogelijke dag had kunnen zeggen want mAN wat ben ik slecht in die (juist niet) stressdingen. En als altijd weer een leuke post!

  https://chaosmetliefde.wordpress.com/

  ReplyDelete
 9. Dit had ik ook wel een beetje nodig, super fijn artikeltje Laura (en mooi geschreven as always)! Ik zou echt wat meer aan mindfulness willen doen en minder tijd met m'n telefoon willen doorbrengen, want het begint echt een soort verslaving of zo te worden. Ik ga je tips zeker even onthouden ♥

  ReplyDelete
 10. Wat een fijne blog heb je! Ik lees de laatste paar artikelen terug en je hebt zo'n relaxte sfeer door je posts heen sijpelen. Leest heerlijk rustig weg, dankjewel daarvoor. Goed artikel ook weer, dit.

  ReplyDelete
 11. Goede tipjes, kan ik wel gebruiken soms haha!!

  ReplyDelete
 12. Super tips. Vooral van mediteren want het inderdaad het heeft niet eens veel tijd nodig en levert veel rust op. Ik heb nog wel een vraag als je je meals voorbereid is het dan niet na een tijdje zo slof en niet echt meer zo super lekker?

  Good vibes,

  ReplyDelete
 13. goede tips en prachtige foto's!! zou je alleen de volgende keer de lunch tips (of iets dergelijks) iets groter lettertype willen maken? Ik kan het bijna niet lezen... ( kan aan mijn ogen liggen natuurlijk, misschien moet ik ook zo'n fancy bril als jou ;D)

  ReplyDelete

Thanks!