Sunday, July 17

50 days of summer • projectMet het beginnen van de zomer (eh, of nouja, semi-soort-van-zomer), de langere dagen (die hebben we in ieder geval wel, met-zonder-zon) en het gereis van hier naar daar begon het bij me te kriebelen. Te kriebelen om het roer weer eens om te gooien. Of iets soortgelijks. Ik heb een soort rusteloosheid in me die zo af en toe gestild moert worden. Dan sla ik een compleet onbekende weg in, doe ik iets impulsiefs (iets stoms, meestal) of besluit ik mijn leven te beteren. Twee en een halve liter water per dag te drinken. Of te sparen voor een reis naar de andere kant van de wereld. Zoiets. 

Het allerfijnste vind ik het beginnen van een projectje. Plannen. Lijstjes maken en doelen stellen die me langer dan een weekje zoet houden. En dat is dus precies wat ik heb gedaan. Ik maakte een lijst met dingen die ik anders wilde doen en daagde mezelf uit. 50 dagen dit en niets anders. En dan hopelijk na die 50 dagen voor altijd. Ofzo. Ik doopte het project 50 days of summer (want mijn creativiteit was op vakantie naar de noordpool), kocht een nieuw notitieboekjes (ik grijp iedere mogelijkheid voor het kopen van een nieuw notitieboekje aan - trust me) en ging aan de slag. 

Dit is ongeveer mijn plan (sidenote: ik ben al 16 dagen bezig):

NO COFFEE

Geen koffie. 50 dagen.

Goed oké, ik begrijp het, je verklaart me voor gek. Soortvan. En weetje? Dat doe ik zelf ook. Ik heb inmiddels ruim twee weken geen koffie gedronken, en oké, het voelt best goed, maar MAN wat mis ik m'n bakkie pleur. Echt. Ik wist niet dat ik zo gehecht was aan mijn kop koffie iedere ochtend, maar dat is dus wel zo. En dat mijn moeder iedere ochtend tegenover me zit en wél koffie drinkt maakt het niet veel makkelijker. 

MAAR: koffie is niet goed voor je. Dat is gewoon zo. En dat merkte ik ook. Mijn energielevels waren (en zijn) heel erg onregelmatig en onvoorspelbaar en daarnaast heeft cafeïne heel veel invloed op mijn mentale gezondheid. Mijn stresslevels zijn sowieso al off-limits (lees: paniekaanvallen, anxiety, slapeloosheid) en hopelijk krijg ik daar zonder cafeïne nét iets meer grip op (koffie skippen gaat niet al mijn problemen als sneeuw voor de zon laten verdwijnen natuurlijk - dat snap ik - maar wie weet maakt het verschil). 

Tot nu toe merk ik helaas niet zoveel. Helaas. Niet zo motiverend ook... )-:

SPORT TIL U DROP

Ik hou van bewegen. Ik hou van rennen en springen en dansen en ja, óók van push ups. Ik vind het fijn om me gezond en sterk te voelen en dus heb ik me voorgenomen regelmatig te bewegen. Of dat hardlopen is, fietsen, pilates of wandelen maakt niet zoveel uit. 

RISE EARLY, SLEEP EARLY

Mijn slaappatroon slaat over het algemeen helemaal nergens op. Ik pieker te veel, lig vaak en lang wakker en ben bijna altijd moe. De afgelopen weken heb ik er echter alles aan gedaan om dat te veranderen en stukje bij beetje lukt het me om iets regelmatiger vroeg te slapen en vroeg op te staan. En het is zo fijn. Echt. Zo. Fijn. Het verloopt allemaal nog steeds verre van ideaal, maar de eerste stapjes zijn gezet. Uiteindelijk zou ik het liefst iedere nacht rond 12 willen slapen en 's ochtends rond 8 uur opstaan. Wie weet lukt dat straks gewoon.


CREATE

Fotograferen, tekenen, schrijven, schilderen, dichten, filmen - het maakt niet uit wát ik doe, als ik maar blijf maken. Creatief bezig blijf zijn. Ik zit al een poosje vast in een soort creatieve blokkade en ik wéét dat de enige oplossing bezig zijn, doen en proberen is, maar helaas gaat dat niet altijd even makkelijk. Ik ben heel kritisch en als de storm en donderwolken de overhand nemen in mijn hoofd dan lukt het me vaak weken niet om tevreden te zijn over wat ik maak. Dan demotiveer ik mezelf tot ik het liefst mijn kwast, pen of camera neerleg om 'm vervolgens nooit meer op te pakken. Maar dat werkt niet, want zonder mijn schrijfsels en krabbels en foto's ben ik niets. Dus moet ik door. 

(en ik moet m'n 366 days of lauresque projectje ook niet vergeten natuurlijk)

MUSEA

Ik kreeg een museumkaart van mi padre en nu ben ik dolgelukkig. 7 musea is het doel. Waaronder natuurlijk foam (m'n fave), het Van Gogh, en hopelijk het Van Abben Museum. Maar we'll see - ik sta open voor alle kunstvormen :) 

(recommendations, anyone?)

CHINEES

Chinees? Ja, Chinees! Ik heb het er op social media hier en daar al over gehad, maar ik ben begonnen aan een cursus Chinese taal en cultuur. Gewoon, daarom. Omdat ik van leren houd, en het leren een beetje mis (ja echt - noem me raar, ben ik ook) én omdat China me van kleins af aan altijd heel erg geïntrigeerd heeft. Ik vind het zo'n onwijs mooi en bijzonder land. Hopelijk krijg ik het voor elkaar om over niet al te lange tijd die kant op te reizen. Dat zou een droom zijn die uitkomt. Voor nu is de cursus in ieder geval een stapje de goede kant op. Én voelt het goed om productief bezig te zijn en nieuwe dingen te leren.


EAT SLEEP READ REPEAT

10 boeken. Minstens. Want lezen is fijn. Dat hoef ik niet uit te leggen toch?

PICKNICK 

Ik wil al heel heel heeeeel lang een picknick organiseren. En dan niet zomaar een picknick, maar écht een pinterestwaardige droompicknick, middenin een bos met lampionnetjes en heel veel (veganistische) hapjes en drankjes en van die limonade-tap-kannen met schijfjes citroen en heel veel leuke mensen. Dus dat ga ik doen. Hoop ik.

MONEY MONEY MONEY

Must be funny, in a rich mans world. (abba fans? anyone?) Ik ga op zoek naar een baantje. Maar forrealz deze keer. En ik ga zoveel mogelijk werken. En heel veel geld sparen. En niets uitgeven. Of bijna niets. Zo min mogelijk - laten we 't daar op houden. YOGA + MEDITATE

Last but not least: twee keer per week op z'n minst. Poweryoga, relaxyoga, stretchyoga - maakt allemaal niet uit. Na deze 50 dagen ben ik een heuse yogi. En 10 minuten verplichte meditatie per dag. Om m'n hoofd te legen en even te resetten. 10 minuten is helemaal niets, er is geen enkel excuus om hier onderuit te komen. 


Goed. Dat is mijn plan. Mijn doel. Mijn project. Aan de ene kant lijkt het een beetje angstaanjagend veel, aan de andere kant is 't best haalbaar. Volgens mij. Mocht je mee willen doen dan ben je van harte welkom. Ik ben stiekem aan de slag gegaan met het maken van een printable, maar ik wist niet zeker of er genoeg mensen interesse in zouden hebben. Laat maar een comment (ofzo) achter als je wél mee wilt doen en een printable om je vooruitgang bij te houden leuk zou vinden. Je kunt natuurlijk beginnen wanneer je wilt dus dat ik al twee weken bezig bent maakt verder niet zo veel uit. 


wish me luck! 22 comments:

 1. JA, ik doe graag mee! (Misschien zonder het koffieverbod en de Chinees cursus, maar dat laten we even achterwege.) Heel veel succes met alles! Oh, en die picknick klinkt heeeerlijk. <3

  ReplyDelete
 2. oeh wat leuk dit! aanraders voor museums, tja in België ken ik er eentje en da's het fotomuseum in Antwerpen (paar zover gaat die museumkaart niet zeker? dju). oh en over die koffie ik heb er onlangs nog een reportage over gezien (zoek maar eens op 'over eten koffie' en je vindt het wel. (anders stuur je me maar een mail en dan zoek ik het, het is lekker Belgisch dus dan kan je af en toe even giechelen om ons taalje, hihi). ik ben (toevallig) ook gisteren begonnen met een 'vreemde' taal leren. deens! (ik had het ooit op luna haar blog gelezen en ik dacht hey ik wil het ook) en ook ik miste het leren gewoon (zo gek).

  ReplyDelete
 3. Oh wow, wat goed en leuk dit! Zoveel dingen waarvan ik ook denk: JA, doen!
  Het zijn ook wel dingen waar je (denk ik) blij van kunt worden, zoals naar musea gaan, chinees leren en picknicken. En dat is weer goed teken stress en piekeren. Ik had zelf ook weer zo'n dip waarin ik constant stijve schouders en nek had, slapen was onmogelijk en ik voelde me moe en futloos. Dan zijn leuke dingen doen (en gezond leven) wel echt goede geneesmiddelen.

  ReplyDelete
 4. Nou, ik geef je alvast een applausje dat je uberhaupt bent begonnen en dit project, Ik ben echt ontnzettenf benieuwd naar wat je allemaal gaat bereiken. In ieder geval: good luck!! Want ik denk wel dat je dat gaat nodig hebben ( of misschien ook niet ) , (:

  ReplyDelete
 5. Aaah zo leuk dat je Chinees leert! Ik ben het afgelopen jaar ook begonnen met het leren van deze taal en ik vind het echt een super mooie taal. Ook de geschiedenis en cultuur van het land is enorm interessant! :) Zou ook super graag naar China willen, maar ben ik nog iets te jong voor I'm afraid.

  ReplyDelete
 6. Wat leuk om te lezen! Gaaf dat je Chinees leert! Heel veel succes met dit project.

  ReplyDelete
 7. Super leuk dit, ik hoop dat de printable nog op je blog komt! Ik ben door je artikel helemaal gemotiveerd om ook mee te doen (vooral dat vroeg slapen/vroeg opstaan, want m'n ritme is helemaal foetsie).

  ReplyDelete
 8. Wat tof dat je een cursus Chinees volgt dat lijkt me echt heel erg ingewikkeld! We willen straks natuurlijk wel wat zinnetjes Chinees voorbij zien komen natuurlijk.

  ReplyDelete
 9. Hoewel het niet echt onder vorm van kunstmusea valt zoals bijvoorbeeld het Van Gogh museum, is het Willet-Holthuysen museum in Amsterdam erg leuk! Het is een herenhuis aan de Herengracht helemaal hersteld in de oorspronkelijke 19e eeuwse staat. Het gaat ook veel over de geschiedenis achter de familie die daar gewoond heeft, zeker een aanrader om eens heen te gaan! :)

  ReplyDelete
 10. Het lijkt mij heel leuk om mee te doen! En je foto's zijn ook weer prachtig!

  ReplyDelete
 11. Dit is zo inspirerend! Ik ga ook zo'n lijstje maken denk ik (of jouw print-ding gebruiken als je die maakt ;-) )
  Ik hou trouwens heel erg van het rijksmuseum. Even een rondje door de ere-galerij en ik ben weer blij. Wow, rijmskills on top.
  En mijn andere favoriet, een dagje naar de Hoge Veluwe. Ik weet niet of je het kent? Maar het is een heel mooi natuurgebied. En het grappig is dat je er gratis en voor niets fietsen kunt pakken, mee door het park kunt fietsen, om ze ergens anders weer neer te zetten. Midden in het park ligt het Kroller muller museum, iets kunstigs, dus misschien leuk voor je lijstje ;)

  ReplyDelete
 12. Wat vind ik het iedere keer toch zo knap dat je de moed vindt om zo nu en dan iets helemaal anders te doen, had ik die moed maar! Dit is wel een ideale manier om mezelf toch eens uit te dagen, dus ik ben zeker van plan om (laten we het houden op het proberen) met je mee te doen! Dus zeker interesse in die printable hierzo!

  ReplyDelete
 13. Geen koffie, ohh dat lijkt me wel een uitdaging die ik een keer zou moeten proberen. Goed bezig! Zo tof ook dat je Chinees aan het leren bent! Vorig jaar heb ik ook eens een tijdje Deens proberen te leren, echt leuk om dat zelf als projectje te doen (maar toen kreeg ik het weer drukker met school en stopte ik ermee, whooops) Succes met je doelen, met sommige doe ik zeker met je mee. :)
  X

  ReplyDelete
 14. wat helpt met slapen is melatonine. een natuurlijk medicijn dat er voor zorgt dat je eerder slaperig wordt. ik gebruik het zelf nu al wat langer en het help goed. gewoon verkrijgbaar bij de kruidvat.

  ReplyDelete
 15. Jaaaaa!! Vooral als het slapen ook inbegrepen is🌞

  ReplyDelete
 16. Dit is zoo goed, ik ga met veel dingen mee doen, ik moet echt weer goed voor mezelf zorgen! Je blijft een inspiratie Laura, of het nou om de kleine of grote dingen gaat!

  ReplyDelete
 17. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 18. Wat tof dat je bent begonnen aan dit projectje! Ik zou hier een voorbeeld aan moeten nemen ;). De dingen die op jou lijstje staan zijn helaas niet relevant voor mij (drink nooit koffie, werk al fulltime etc.) Maar ik wil je wel bedanken dat je dit hebt gedeeld, want zoiets zou ik ook moeten gaan doen! Met groente eten, nieuwe dingen proberen en sterren kijken op m'n lijstje.

  ReplyDelete
 19. Wel, dat slapen probeer ik ook te doen. Al heb ik wel 9u slaap nodig :D

  ReplyDelete
 20. Wat leuk dat je je zo'n doelen vastlegt! Ik merk dat ik altijd na een tijdje mijn doelen vergeet. Hoe dat komt weet ik niet. Ben ooit ook eens begonnen met Chinees, maar dan plots poef niets meer aan gedaan. Blijven volhouden :)

  ReplyDelete
 21. Wat een goede doelen Laura! Er zitten er echt een paar tussen waar ik ook wel aan zou kunnen werken (behalve de koffie, ik kan gewoonweg echt niet zonder). En oeps, ja, toen er money, money, money stond, zong ik al verder in m'n hoofd. Abba! <3 Heel veel succes met alles, you can do it gurl!

  ReplyDelete
 22. Ik vind het tof. Ik heb ook wel eens dat ik alles anders wil doen. Zo'n projectje lijkt me dus een enorm leuke uitdaging. Die printable zou dus hartstikke welkom zijn :). Ik ben ook benieuwd hoe je het nu vindt. Liefs

  ReplyDelete

Thanks!