Monday, February 15

studeren aan de schrijversacademie • een schrijfopdrachtMijn vulpen glijdt moeiteloos over de pagina's van mijn notitieboekje. Haar inkt laat een dun lijntje achter, een lijntje met krullen en haken. Een lijntje dat in mijn brein, en ook in dat van jou, veel meer betekenis krijgt dan slechts een zwarte streep. Dat vind ik het mooie aan schrijven. Aan woorden en letters. Wanneer je schrijft ontstaat er iets uit iets. Je tovert met inkt. Je creëert een nieuwe wereld in het hoofd van hen die jouw letters lezen. Alleen dat idee al vind ik heel erg magisch. 


Sinds ongeveer vier weken studeer ik nu aan de schrijversacademie. En ondanks dat januari niet bepaald een normale maand is geweest ben ik ongelofelijk blij met mijn studiekeuze. In een toekomstig artikeltje zal ik veel uitgebreider ingaan op de opleiding en hoe alles precies werkt - voor nu leek 't me wel tof om deze maandag te beginnen met één van de schrijfopdrachten waar ik de afgelopen tijd aan gewerkt heb. 

Zo'n opdracht is misschien niet voor iedereen weggelegd. Je moet natuurlijk wel een beetje plezier hebben in schrijven en er wat moeite in steken en voor over hebben, maar ik geloof dat iedereen wel een beetje kan schrijven. De één in zijn/haar dagboek, de ander voor zijn/haar beroep, elk individu op z'n eigen manier natuurlijk. Maar uiteindelijk komt het neer op letter na letter op papier zetten. Heus waar. Daarnaast werkt schrijven soms heel therapeutisch en rustgevend. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verwerken of overzichtelijk maken van emoties en kan vaak heel erg opluchten. Vind ik. 

Anyhow: de opleiding is in verschillende modules opgedeeld. Mijn eerste module is gericht op het ontwikkelen van een eigen schrijfstijl en draait voor een groot deel om beschrijven aan de hand van zintuiglijke waarnemingen. Details kiezen, selecteren, een verhaal tot leven brengen - en dat dan op een eigen manier. 

De opdracht die ik met jullie wil delen is onwijs uitgebreid en dus heb ik 'm een beetje ingekort. Het komt er op neer dat je een personagedossier maakt (een uitgebreide beschrijving van een personage dat je gebruikt in een verhaal) en rondom dit personage een stukje tekst schrijft.

Zoek in bijvoorbeeld een tijdschrift of op tumblr naar een foto van een persoon die je intrigeert en leef je vervolgens in in je personage. Kruip in zijn/haar huid en beantwoord de volgende vragen in de ik-vorm vanuit zijn/haar standpunt:

 • • Hoe heet je? 
 • • Waar woon je?
 • • Hoe ziet je keuken eruit? 
 • • Wat vind je lekker? 
 • • Wat vind je vies? 
 • • Wat maakt je blij? 
 • • Wat maakt je verdrietig?

Kies één van de etenswaren die je personage lekker vindt en beschrijf het product aan de hand van een zintuigassociatie:

 • • Ik zie 
 • • Ik ruik
 • • Ik proef
 • • Ik hoor
 • • Ik voel

Schrijf tot slot een korte tekst (rond de 300 woorden) waarin je personage tafelt met een ander personage. Gebruik in deze tekst zintuiglijke details. Overdrijf een beetje. Breng het verhaal zo tot leven dat iemand die het leest zich in dezelfde ruimte als de personages kan wanen.good luck! en laat me weten of je 't leuk zou vinden om vaker wat over mijn opleiding te lezen :) (oh en btw: hóé mooi is mijn notitieboekje?!?!?! I KNOW RIGHT!1!!)
20 comments:

 1. Oh wauw, wat super interessant! Dit ga ik even opslaan, want het lijkt me een hele mooie opdracht. En JA. Je notitieboekje is prachtig. ♥︎♥︎♥︎

  ReplyDelete
 2. Oeh, interessant! Ik zou het heel leuk vinden om vaker over je opleiding te lezen.

  ReplyDelete
 3. Wat leuk om dan zo'n opdracht te lezen, misschien ga ik het zelf ook wel uitproberen! Zo gaaf om te proberen in de huid van iemand anders te kruipen eigenlijk, dat doe ik nooit met schrijven. Ik schrijf in alles wat ik schrijf over mezelf, maar dat is ook al heel erg fijn. En jaaa zo'n mooi boekje!!!

  ReplyDelete
 4. Ah wat ontzettend leuk dit! Ik ga het proberen denk ik :-) (en ik zou het heel leuk vinden om jouw verhaal naar aanleiding van deze opdracht te lezen! komt ie ook nog online of zou je m anders willen appen �� (tenzij je dat liever niet hebt natuurlijk)) liefs!!

  ReplyDelete
 5. Ow wat leuk zeg! Jouw schrijfstijl vind ik sowiso al supergoed! Leuke opdracht ook:) ben eigenlijk heel benieuwd naar het 'uitgebreide artikel' :D

  ReplyDelete
 6. Ik schrijf steeds meer. Mijn gevoelens en gedachtes op papier zetten is een waar genot geworden. Geïnspireerd door jou probeer ik het steeds gedetailleerder en met "mooiere" woorden op te schrijven, een uitdaging, maar wel een hele leuke.
  Blijf mensen inspireren met je woorden en jouw zijn want het daagt mensen uit en kan ze veranderen ❤️.

  ReplyDelete
 7. Wauw, wat interessant! Lijkt me leuk als je meer van dit soort dingetjes over je opleiding zou delen. :) Ik ben dol op schrijven, zowel op mijn blog als zulke (kleine) verhaaltjes. Een paar jaar geleden schreef ik elke week wel een verhaal, die ik dan nooit afmaakte. Momenteel zit ik thuis een beetje ziekjes te zijn en me te vervelen, dus ik ga met de opdracht aan de slag, super leuk! En je notitieboekje is prachtig inderdaad. Liefs!

  ReplyDelete
 8. Wat ontzettend interessant zeg. Fotograferen zal bij mij altijd op nummer één staan, maar schrijven staat zeker op een tweede plaats. Ik vind dit onwijs fijne opdracht. Misschien dat ik 'm zelf ook wel ga uitvoeren. Daarnaast vind ik je notitieboekje erg mooi. Prachtig.

  ReplyDelete
 9. Jaaa leuki!! Doe vooral vaker :):)

  ReplyDelete
 10. Oeh, leuk dit! Prachtig notitieboekje inderdaad!

  ReplyDelete
 11. Wat een leuk artikel en je tekstje is mooi! p.s. het boekje is ook cute! Liefs!!

  ReplyDelete
 12. Oh oh oh, dit is nog leuker dan ik had verwacht! Ik wil zéker meer lezen over je opleiding, zo tof! :) Volgens mij zit je helemaal op je plek, fijn!

  ReplyDelete
 13. Je notitieboekje is echt prachtig! Van waar komt die? En dit is echt heel erg leuk! Stiekem schrijf ik ook af en toe kleine stukjes die heel gevoelig zijn en vooral veel details bevatten (.. hoop ik toch haha!). Deze tips helpen dus echt enorm! X

  ReplyDelete
 14. Als ik van deze opleiding af had geweten.. Dit klinkt echt als een sprookje! Wat mega fijn dat je dit hebt gevonden en dat je het zo leuk vindt! Het is je echt gegund (: Deze oefening lijkt me onwijs leuk om te doen. Als ik deze week ergens tijd heb ga ik het gelijk proberen. De perfectionist in mij roept stiekem heel hard dat ik het maar niet moet doen, 'want ik kan het vast niet' en 'het wordt toch niet zo leuk'. Maar ik ga proberen niet te luisteren. Hatsikidee. Oh en trouwens, Paperblanks is echt geweldig. Mijn dagboeken zijn altijd van dit merk, en sinds kort heb ik ook een agenda van het merk. ZO FIJN. Dat papier, ohhhh. Liefs!

  ReplyDelete
 15. Ah wat een leuk artikel :) Lijkt me leuk om nog meer over je opleiding te lezen !

  ReplyDelete
 16. Zo fijn dat je de opleiding leuk vindt! En dat notitieboekje, mooi! Ik zou het zeker leuk vinden als je vaker eens iets deelt over je opleiding! Zelf vind ik schrijven ook geweldig om te doen, het werkt inderdaad therapeutisch.

  ReplyDelete
 17. Wat gaaf om te lezen wat je leert op je opleiding! En wat fijn dat je het nu naar je zin hebt :) Ik ben wel benieuwd naar meer! Liefs, Nina

  ReplyDelete
 18. Wat een heerlijk stukje, die inleiding over je vulpen. Ik vind dat je het al heel goed doet.

  ReplyDelete
 19. Wauw, wat een toffe opdracht. Ik vind schrijven ook erg leuk en probeer er lekker veel bezig mee te zijn door onder andere te bloggen. Het lucht inderdaad echt op, wat jij zegt. Een schrijfopleiding zou mij ook best leuk lijken misschien. Maar wat zou je er mee kunnen doen in de toekomst vraag ik me opeens af?

  ReplyDelete
 20. Ik ben erg benieuwd naar jouw opleiding! Ik houd er zelf ook erg van om te schrijven en deze opdracht heb ik dan ook lekker van je overgenomen (:
  Zou je een keertje een artikel willen schrijven over de schrijversacademie waarin meer informatie te vinden is?

  ReplyDelete

Thanks!