Monday, January 4

over goede voornemens en een lucht die in brand vliegtToen afgelopen donderdagnacht de klokken twaalf keer luidden en de dop van onze champagnefles door de kamer suisde sloot ik kort mijn ogen. Heel eventjes was het maar, zó vlug dat niemand om me heen het merkte. 'Tweeduizendzestien,' dacht ik. 'Jeetje.' Dat korte moment is iets dat ik bijna ieder jaar even beleef. Dan razen mijn gedachten terug door de tijd en lijkt het even alsof ik in een hele snelle trein ben beland. Door het raampje staar ik naar buiten, waar mijn leven als een compilatiefilmpje voorbij snelt.Hoewel dat terugkijken helemaal niet persé altijd positieve emoties oproept vind ik het wel heel fijn om even stil te staan, terug te kijken, te reflecteren en te zien wat ik allemaal wel (en niet) heb gedaan. En ja - dat kan écht allemaal binnen een paar seconden. Niet heel uitgebreid natuurlijk, maar dat vind ik juist het bijzondere aan dat moment. Dat alles even door je hoofd schiet. Dat al die gedachten en gevoelens je even in hun macht hebben, maar dat ze je daarna ook weer laten gaan. Dan begint het vuurwerk namelijk en de omhelzingen. De tientallen whatsappjes en het schrikken van de oorverdovende knallende overal om je heen. Je krijgt gewoonweg geen tijd om te verdrinken in emoties en te verdwalen in gedachten. Je staart dan naar de lucht en je bent even helemaal in de ban van al dat moois daarboven - totdat je bedenkt hoe ongelofelijk die brandende glitters de wereld vervuilen. Maargoed, dat is ook weer zo'n moodkiller. 

Het afsluiten van een jaar, even stilstaan, terugblikken en het volgende jaar daarna dansend inluiden met fijne mensen, muziek en lekker eten vind ik heel leuk. Sentiment en alles mag ook. Vind ik prima. Goede voornemens vind ik echter een ander verhaal. Daar doe ik niet aan. Ik vind het hele 'nieuw jaar, nieuwe kansen' en 'new year, new me' gedoe een beetje onzin. Als je iets wil veranderen dan doe je dat. Nu. Niet op maandag of op één januari. Iedere dag, minuut en zelfs seconde is een nieuwe kans. Je kunt ieder moment besluiten je leven compleet om te gooien.
Ik zeg overigens niet dat dat wél makkelijk is. Veranderingen kosten moeite, discipline en energie. Maar - naast moeilijk is het vooral ook héél fijn. Ik word er zelf altijd heel rustig van. Ik moet mezelf eerst even over een soort barricade heen tillen, maar daarna lucht het onwijs op. Datzelfde geldt voor het uit de weg ruimen van vervelende klusjes. Als ik iemand een mailtje moet sturen of de afwas moet doen dan doe ik dat het liefst meteen. Anders stapelen die dingen op in mijn hoofd en raak ik al mijn focus en overzicht kwijt. Dan vergeet ik wat ik ookalweer allemaal moest doen en kan ik geen prioriteiten meer stellen. Ruim ik klusjes echter uit de weg zodra ze zich aandienen, dan blijft mijn hoofd (iets) helder(der) en heb ik meer overzicht en ruimte voor nieuwe ideeën. Onrust in mijn hoofd vertroebelt over het algemeen al mijn creativiteit. Als ik nog tienduizend dingen moet doen kan ik bijvoorbeeld écht geen artikeltjes tikken of lekker gaan zitten tekenen.

Maar - ik dwaal af. Goede voornemens zijn dus onzin. Of nouja - voor mij werken ze niet. Je kunt je leven omgooien wanneer je wilt. En dat is fijn. En daarnaast: niemand wordt gelukkig van een lijst met mislukte voornemens op 31 december. Leef een beetje, geniet heel veel! Dat is de moraal van dit verhaal. Probeer je maar eens in te beelden dat je vanaf nu alles compleet anders zou kunnen doen. Dat voelt toch bizar? Maar het is echt zo. 

Een paar weken terug heb ik mijn leven ondersteboven getild. Hoe en wat en waar en waarom precies ga ik binnenkort nog vertellen, maar ik weet nu nog tien keer zekerder dat veranderen kan. Altijd. Ieder moment. Dat schoot ook even door mijn hoofd toen de klok twaalf uur sloeg, afgelopen donderdagnacht. Daarna vloog de hemel in brand en had ik geen tijd meer om na te denken. Ik bewonderde het vuurwerk en zag de weerspiegeling van de vonkenregen twinkelen in de ogen van de mensen die ik het allermeeste liefheb. Het was een fijne avond.

(Hemeltjelief, Laura. Ben je nu klaar met je sentimentele gezwets en onzinpraat?)

(Ja, voor nu wel)

(Applaus als je dit allemaal hebt gelezen)

(Gelukkig nieuw jaar nog hè)

15 comments:

 1. Als jij het schrijft is het geen gezwets girl :) Je schrijft op zo'n manier dat je mij als lezer helemaal meeneemt in je verhaal! Alweer een extra teken dat je helemaal klaar bent voor die grote verandering in je leven ;) Ik geloof in je! X

  ReplyDelete
 2. Ik ben het helemaal met je eens. Nu het januari is gaan mensen opeens gezonder eten, veel meer sporten et cetera. Maar dat kan ook in november, maart hoor. Ik heb geen enkele goede voornemens. Nou ja, ik wil in juni de halve marathon gaan voltooien. Maar ik vind dit meer een doel dan een van de goede voornemens.

  ReplyDelete
 3. Ik vind het mooi dat jij je eigen mening geeft over goede voornemens en snap waarom en wat je niet met dit alles meedoet. Ik denk dat dit voor iedereen wel anders is. Bij mij werken goede voornemens namelijk op de een of andere manier wel. Het zijn dingen die ik heel het jaar door wazig in mijn achterhoofd heb en af en toe even aan denk. Maar het is waar, elk moment, seconde of minuut kun je een verandering maken. Mooi stukje Laura en ook jij nog een gelukkig nieuwjaar!

  ReplyDelete
 4. Ik ben wel benieuwd naar die 'verandering' in je leven! Ik snap wel wat je tegen goede voornemens hebt; als je nooit gestopt bent met roken bijvoorbeeld gaat dat niet opeens lukken in het nieuwe jaar of omdat het een nieuw jaar is, maar ik denk aan het begin van een nieuw jaar wel even na over 'richtlijnen' en doelen van dat jaar en dat kan er wel voor zorgen dat je net een slightly andere weg inslaat.

  ReplyDelete
 5. Super mooi geschreven. Je hebt je leven ondersteboven getild? Nu maak je me nieuwsgierig...

  ReplyDelete
 6. Mooi geschreven en nog een gelukkig nieuwjaar Laura! Ik sluit ook altijd even mijn ogen bij de jaarswisseling en denk aan het afgelopen jaar, zo fijn om even aan alles terug te denken! Ik ben heel benieuwd naar hoe je je leven ondersteboven hebt getild.. xx

  ReplyDelete
 7. je schrijfstijl blijft een topper!:D
  happy new year!

  ReplyDelete
 8. Gelukkig nieuwjaar girl! Tja, goede voornemens. Ik heb er nog nooit aan gedaan maar dit jaar heb ik wel wat doelen op een rijtje gezet omdat ik weet dat ik een stok achter de deur moet hebben als ik productief wil zijn. Dus dat meer. Onwijs mooi geschreven (as always). Liefs!

  ReplyDelete
 9. Heel mooi geschreven, mooi stukje literatuur om te lezen ! Helemaal gelijk wat betreft die voornemens trouwens

  ReplyDelete
 10. Wat kan jij héérlijk schrijven!
  Ik heb het ook nooit zo gehad (en nog steeds niet) met die goede voornemens, gelukkig kunnen we elkaar een high five geven wat dat betreft:).
  Enne, jij ook nog een gelukkig 2016 hé:-)!

  ReplyDelete
 11. Heel mooi geschreven! Sommige dingen zijn zo waar! Ik herken me er voor een deel in. Zalig om lezen... Dat voor een leeftijdgenoot! ;)

  ReplyDelete
 12. Laura, wat kan jij toch mooi je gevoelens en gedachten verwoorden zeg <3 En je hebt helemaal gelijk, goede voornemens slaan eigenlijk nergens op... :P

  xx

  ReplyDelete
 13. Ik moet heel eerlijk zeggen dat goede voornemens mij wel helpen. Niet een waslijst vol (waar ik vorig jaar de fout mee in ging) maar een paar zorgen wel voor mij dat ik mijn motivatie terug krijg om dingen te gaan doen. Ik vind t heerlijk om dit stukje van je te lezen en ik ben benieuwd naar de verandering in jouw leven!

  ReplyDelete
 14. Weer een prachtig bericht Laura! Ik vind het heel bijzonder hoe mooi jij je eigen gedachten kunt verwoorden. Ik vond afgelopen oud en nieuw ook een speciaal moment, omdat ik in 2015 zoveel meegemaakt hebt en een nieuw jaar voelt gewoon fijn aan. Een nieuw jaar waarin er weer heel veel nieuwe positieve dingen op me te wachten staan na alles wat er gebeurt is in 2015.

  xoxo Desi

  ReplyDelete

Thanks!