Sunday, October 19

CITYGUIDE: LONDON



Ik ben nu twee keer in Londen geweest (waarvan één keer met school en één keer met een vriendin) en heb al zo'n drie toeristenboekjes uitgekamd, meerdere normale boeken en een shitload aan websites en blogs over Londen gelezen en heb dus besloten dat ik officieel bevoegd ben om een artikel te schrijven over hoe te overleven in Londen: Wat kun je allemaal doen? Hoe regel je je vervoer? Waar kun je lekker eten? En hoe hou je dit alles binnen je budget? Dat ga ik je allemaal vertellen!


VERBLIJF
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat Londen niet bepaald een goedkope stad is. Beide keren dat ik in Londen verbleef heb ik geluk gehad: de eerste keer kon ik bij mijn oom intrekken en de tweede keer zorgde mijn school natuurlijk voor onderdak. Nu heb ik toch redelijk wat research gedaan en kan ik je vertellen dat het wel mogelijk is om een redelijk betaalbaar hotelletje of bed & breakfast te vinden (maar het is even zoeken). Hostels zijn overigens ook een handige optie voor iedereen die niet over een enorm budget beschikt. 

www.booking.com is een hele handige website om hotels of bed & breakfasts te zoeken en te boeken, maar ook via andere websites als www.trivago.nl en www.visitlondon.com zijn een hoop verblijfplaatsen voor redelijke prijsjes te vinden.



VERVOER
De reis naar Engeland toe is natuurlijk het handigst om (ver) van te voren goed te regelen. Naar mijn eigen ervaring is vliegen de goedkoopste manier van reizen naar Londen. Als je flink van te voren je vlucht boekt kun je voor zo'n 80 euro een retourtje vinden (vliegmaatschappij EasyJet). Met de trein of de boot reizen kan ook, maar is vaak een stuk duurder en ingewikkelder.

In Londen zelf is het natuurlijk handig om gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer. Wanneer je een week of langer in Londen verblijft is het 't voordeligst om een oystercard voor deze periode aan te schaffen: voor rond de €70 kun je dan onbeperkt reizen met de metro en de bus. Ben je slechts een weekendje of 3 à 4 dagen in Londen, dan kun je het best iedere dag een dagkaart kopen.


VERMAAK
Er is natuurlijk onnoemelijk veel te doen in een enorme stad als Londen. Hieronder zet ik dus een paar dingen die ik zelf heel erg leuk vind, of die gewoon heel erg bekend zijn op een rijtje (maar dit is dus lang niet alles wat er te doen valt!):

Oxford/Regent Street (shoppen): Voor veel mensen geldt dat naar Londen gaan gelijk staat aan een heleboel winkelen, en waar kun je dit nu beter doen dan op de twee grootste winkelstraten van Londen? Op zowel Oxford als Regent street vind je o.a. Topshop, New Look, Urban Outfitters, Kiko, H&M, Forever21, Pull & Bear, Michael Kors, Superdrug, Boots, Marks & Spencer, Primark en nog véél meer.

London Eye: Als ik aan Londen denk, dan denk ik aan scones, Britse accenten, winkelstraten, marktjes, koffietentjes en een énorm reuzenrad: het London Eye, één van de bekendste toeristische attracties van de stad. Goedkoop is het niet, en waarschijnlijk ook voor lang niet iedereen interessant, maar het uitzicht over de stad dat je hebt als je helemaal bovenin dat reuzenrad in zo'n cabine staat is toch echt wel adembenemend. Voor rond de €25 heb je een kaartje. 

Notting Hill/Portobello Market: De naam van Notting Hill komt je waarschijnlijk wel bekend voor als je de gelijknamige film hebt gezien. Dit is mijn favoriete wijk in Londen: je kunt er lekker eten, er zijn leuke winkels (o.a. een Waterstones en dat maakt natuurlijk alles 100 keer beter) en er hangt een gezellige sfeer. In Notting Hill vind je ook Portobello Road, waar iedere zaterdag de Portobello Market plaatsvindt. Dit is een enorme markt die zich langs de ellenlange Portobello Road strekt. Je kunt hier kleding, fruit en groente, andere lekkernijen, antiek spul en een heleboel andere dingen vinden en ook alle langs de straat gelegen winkels bezoeken.

Shoreditch/Brick Lane: Voor heerlijk vintage winkelen en een beetje alternativiteit moet je in Shoreditch zijn. Brick Lane Market is heel erg leuk en ook de rest van het buurtje is zeker de moeite waard. Je vindt hier o.a. arty-farty mensen en muren die volgekladderd zijn met de bijzonderste graffiti-kunstwerken. 

Hyde Park: Dit is het 'Central Park' van Londen. Je kunt hier heerlijk wandelen, op meerdere plaatsen wat eten/drinken en overal lekker op bankjes of in het gras zitten. Het is er prachtig, en vooral met mooi weer heerlijk om je middag door te brengen.

Kings Cross: Harry Potter fans? Platform 9 4/3? Het perron waar Harry en de rest van alle Zweinstein-leerlingen vanaf vertrekken bevindt zich op Kings Cross: een van de vele metrostations in Londen. Je kunt hier het 'perron' bezichtigen, op de foto gaan met een uil en een toverstaf en de Harry Potter Souvenirwinkel bezoeken. Veel meer eigenlijk niet, haha.

Oxford/Brighton: Mocht je naast Londen ook graag nog in een ander stadje in de buurt willen rondslenteren dan zou ik aanraden om naar Oxford of Brighton te gaan. Beiden lieflijke en levendige stadjes waar wederom een hoop te doen is. Oxford is prachtig en heeft een hoop oude gebouwen, maar ook een leuke winkestraat. Brighton ligt aan zee, je kunt hier veel leuke steegjes met schattige koffietentjes vinden en ook hier is een toffe winkelstraat aanwezig. Ook kun je lekker uitwaaien op de pier, of wandelen aan het strand (:


MUSEA
In Londen bevinden zich verschrikkelijk veel leuke en bijzondere musea die allemaal heel erg de moeite waard zijn. The National Gallery, het Science Museum, The British MuseumTate Modern en nog enkele anderen zijn daarnaast ook helemaal gratis en dus perfect voor sighseeing on a budet!


FOOD
Lekker eten is in Londen niet moeilijk. De stad zit vol heerlijke restaurantjes en ook zonder heel veel geld kan je heel gevarieerd en heerlijk eten. Vlakbij Covent Garden vind je bijvoorbeeld Restaurant Belgo, waar de prijs van je eten af hangt van de tijd waarop je het bestelt. Om 5 uur 's avonds, betaal je namelijk 5 pond voor een maaltijd. Een uurtje later is dat 6 pond. Ook vind je op verschillende plekken in Londen de Pizza Factory: ik heb nog nooit ergens zulke lekkere pizza gegeten als daar (:

Verder is een van mijn favoriete restaurantjes in Londen natuurlijk Nando's: je kunt hier verschillende gezonde maaltijden (salades, wraps en burgers) met vooral veel kip eten. Het is er niet duur en het eten is verschrikkelijk lekker! 

Lekkere koffie/thee haal je gewoon bij Caffè Nero. Het is hier niet duur en ze hebben daarnaast een breed assortiment aan baked goods (:

Voor je overige boodschappen kun je het best bij Sainsbury's of Tesco's zijn. Dit zijn twee betaalbare supermarkten waar je alles wat je nodig hebt kunt vinden. Ook kun je bij Tesco's 'mealdeals' kopen: je betaalt dan 3 pond voor een sandwich, een stuk fruit en een drankje naar keuze (denk aan cola of een smoothie).

Ben jij al eens in Londen geweest? Zo ja; mist er (volgens jou) nog iets op mij lijstje? 

Liefs,
Laura

39 comments:

  1. Vet handig dit! ik ben net zoals jij een keer in London geweest met school, waar alles picobello geregeld was, maar ik ga nu met een vriendin. We reizen met een firma, en gaan met de bus. we hebben in London totaal negen uur vrije tijd, en daar heb ik deze cityguide ZEKER bij nodig. ;) x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah, wat ongelofelijk fijn om te horen dat je hier iets aan hebt (: Heel veel plezier alvast! X

      Delete
  2. Oh wauw!! Wat een tof artikel! Ik krijg meteen zin om naar Londen te gaan haha, Liefs <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, ik heb ook verschrikkelijk veel zin om NU in een vliegtuig naar Londen te stappen. Maar helaas. School enzo ): Liefs! X

      Delete
  3. Echt superleuk om te lezen! Wat een mooie foto's ook!

    ReplyDelete
  4. Via Airbnb en Wimdu kun je vaak hele goedkope appartementen regelen, vaak in hartje centrum voor veel goedkoper dan wanneer je in een hotel of bed & breakfast zit. Ook kun je vluchten boeken bij Ryanair, daar heb je al een retourtje voor 50eu. Verder een superleuke post! Ik ben gek op Londen, heb er echt mijn hart verloren. Vooral Notting Hill is fantastisch. Ik moet er snel maar weer eens naartoe. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Airbnb bedacht ik me inderdaad ook nog vanochtend, maar Wimdu ken ik nog niet! Oh en stom inderdaad dat ik Ryanair ben vergeten. Thanks, hier heb ik zelf ook nog best wat aan (: Oh en aaaah, Notting Hill! Ik herken zó erg wat je zegt. Ik heb zelfs iedere keer dat ik terug naar Nederland ging extreem heimwee gehad. En dat terwijl ik nóóit heimwee heb, haha. Ik ga ook ASAP weer (: Liefs!

      Delete
  5. Waaaaaah ik wil naar londen. Nu. En oxford street is echt awesomeee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi. Daten in Londen? Zie ik je onder de big ben dinsdag? (:

      Delete
  6. Goed gedaan, Laura! We gaan je tips gebruiken. Ik hoef niet te shoppen, maar op de foto op het station waar Harry Potter is opgenomen, lijkt me wel gaaf!
    Wij gaan zelf met Bolderman naar Londen. Vervoer+3 nachten hotel+ontbijt voor 149,-. Ook niet duur toch?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dankjewel Hermien! (: De foto's die er genomen worden zijn overigens 9 pond, maar je mag ook gratis zelf foto's maken. €149 is zeker niet duur nee, dat hebben jullie netjes gedaan (: Heel veel plezier alvast! X

      Delete
  7. Super mooie foto's! Ik ga begin volgend jaar ook naar Londen, ben eens benieuwd! xoxo Kelsey

    ReplyDelete
  8. Ah wat een super fijne guide! Ik ben in 2010 voor het laatst in Londen geweest, maar wil heel graag weer eens terug!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Londen is zo mooi, ik zou er ieder weekend wel willen doorbrengen, haha (:
      Mocht je weer een keertje terug gaan dan komt m'n travelguide misschien wel van pas! X

      Delete
  9. Wat een supergoede tips! Thank you xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fijn om te horen! Ik hoop dat je er wat aan hebt (: X

      Delete
  10. Heel handig artikel! Ik ben nog nooit in London geweest maar wil wel een keertje natuurlijk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dankjewel! Ik kan je alvast beloven dat als je eenmaal in Londen bent, je echt niet meer terug wilt naar Nederland, haha. Liefs!

      Delete
  11. Goede tips heb je!
    Wat ook handig is, er zijn apps voor de metro en voor een plattegrond (London Underground Free & City Maps 2Go) die gratis zijn én offline werken. Je moet ze van te voren even downloaden en daarna kun je ze altijd en overal gebruiken.
    Verder is de Marks&Spencers een héle goede winkel voor verse broodjes, lekkere koekjes en goed fruit.
    Weet je wat zo raar is? Drie jaar terug was ik in Londen en toen hoefde je niet te betalen bij Harry Potter. Er waren geen bewakers of wat dan ook en je kon er gewoon bij. Jammer dat het nu betaald is. En verder is AirBNB ook erg goed om je verblijf te regelen!
    Fijne avond. X

    ReplyDelete
  12. Dankjewel voor je uitgebreide reactie!
    Dat van die apps wist ik nog niet, klinkt inderdaad heel handig! Ga ik voor de volgende keer ook downloaden (al weet ik niet of ik ze nog heel veel ga gebruiken, haha)
    Marks&Spencers vind ik inderdaad ook een hele fijne winkel, maar kan ook best prijzig zijn..
    Foto's nemen bij platform 9 3/4 kan nu ook nog gewoon hoor, alleen worden er ook standaard een foto door een fotograaf genomen en die kun je dan kopen. Maar dat is echt heel duur, haha.
    AirBNB is inderdaad ook een hele goeie, die is hierboven in de comments ook al meerdere keren genoemd. Stom dat ik die vergeten ben, vind ik zelf ook een heel fijn reisbureau! (:

    Jij ook een hele fijne avond!
    Liefs.

    ReplyDelete
  13. Ik hou van Londen. Gave foto's heb je bij het artikel. Mijn favorieten in Londen zijn Camden Town en The Fashion and Textile Museum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaaaa, ik ook (: dankjewel! Camden en The Fashion en Textile Museum zijn inderdaad ook heel leuk!

      Delete
  14. Wat een super handig artikel! Gelijk even bookmarken :) Ik ben nog nooit in Londen geweest maar wil er binnenkort graag heen. Dit artikel gaat vast heel goed van pas komen. Thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah, dankje! Heel veel plezier alvast (oh en geloof me; eenmaal in Londen aangekomen wil je nooit meer terug). Liefs!

      Delete
  15. Heel handig en leuk dat je dit schrijft! Want ik ga 4 december naar Londen en ik ben er dan ook nog nooit geweest. Dus dit is heel handig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahhh wat leuk! Héél veel plezier alvast (: X

      Delete
  16. Super leuk gedaan dit! Ga dit zeker opzoeken als ik weer eens naar Londen ga. 2(?) jaar geleden ben ik er met school geweest en de meeste hoogtepunten wel gezien, maar veel dingen waar ik eigenlijk ook heen wilde gingen we helaas niet heen. Zoals Nothing Hill en Brick Lane. Als ik er weer heen ga dan wil ik daar sowieso langs gaan. Te leuke stad is het :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! Notting Hill is inderdaad echt een must om heen te gaan! (:
      Londen is inderdaad té leuk, haha. X

      Delete
  17. Aaaah wat een leuke guide! Ik vind London zo leuk en ik ben verliefd op Shoreditch/Brick Lane :)

    ReplyDelete
  18. Echt een super leuk artikel! Nu wil ik heel graag terug naar London!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tijdens het schrijven van dit artikel kreeg ik ook echt een driedubbele vlaag heimwee, haha. Dankjewel en liefs! X

      Delete
  19. Dit zijn echt goede tips. Ik wil met mijn vriend naar Londen, maar hij vindt dat te duur :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dankjewel! Wat jammer dat je vriend 't te duur vindt ): Misschien kun je 'm overtuigen met al m'n budgettips? ((:

      Delete
  20. Ha wat leuk!
    Ik ga erg vaak naar Londen vanwege mijn familie daar (in Notting Hill!). Wat nog misschien een goede optie is qua goedkope vluchtmaatschappijen is easyjet. Wat ik zelf ook vaak doe met mijn moeder, is de trein nemen. Je kunt vanuit Amsterdam de intercity nemen naar Brussel en vandaar neem je de Eurostar (vanaf €60!) rechtstreeks naar Londen!
    Oja, wat ook echt heel leuk is, is Camden (market).
    Veel plezier voor de volgende keer! :)

    ReplyDelete

Thanks!