Thursday, August 28

WONDER BY R. J. PALACIO

Ik hou van lezen. Ik denk dat ik ook gerust kan zeggen dat ik veel lees: vier à vijf boeken per maand red ik over het algemeen gemakkelijk. Als ik lees kan ik helemaal opgaan in een andere wereld, dan vergeet ik even alles om me heen. Voel ik me bijvoorbeeld rot, dan grijp ik al snel naar een boek: het is voor mij een soort manier om met moeilijkheden om te gaan. Coping, noemen ze dat in het Engels, dat vind ik een mooi woord. (Naast uitvlucht voor moeilijke momenten vind ik lezen overigens ook gewoon heel erg leuk hoor, haha). Maargoed, aangezien boeken zo'n beetje mijn lifesavers zijn vind ik dat ze misschien iets meer plek in beslag mogen nemen op mijn blog. Ik weet nog niet precies hoe vaak en veel ik dit ga doen, maar ik zou gewoon graag zo af en toe eens een artikeltje schrijven over een goed boek. Wonder leek me een heel geschikt boek om deze 'rubriek' (of hoe je het ook wil noemen) mee in te luiden!
Wonder, geschreven door R. J. Palacio, is één van de bijzonderste boeken die ik ooit gelezen heb. Het boek gaat over August, een tienjarige jongen die in Amerika woont. Het verhaal is opgedeeld in meerdere delen, die vanuit het perspectief van verschillende personen in August's leven zijn geschreven. 

August is geen normale jongen: hij is geboren met een heleboel afwijkingen aan zijn gezicht en heeft hierdoor nooit een normaal leven kunnen leiden. Aan het begin van het boek wordt besloten dat het tijd voor hem is om voor het eerst naar een normale school te gaan. August vindt dit doodeng, en eigenlijk is dat best begrijpelijk. In zijn korte leventje heeft hij al veel te verduren gehad: mensen zijn vaak bang voor hem, durven 'm niet aan te kijken, niet aan te raken of pesten hem. Uiteindelijk besluit hij het tóch te doen, en door het boek heen volg je hem tijdens zijn eerste jaar op een normale school.

Ik vond het boek ongelofelijk ontroerend. Tijdens het lezen ervoer ik ook een beetje hoe het is om hem te kennen. In eerste instantie vroeg ik me vooral af hoe hij er uit zou zien en probeerde ik het me in te beelden. Gedurende het boek kwam ik er steeds meer achter dat dat er helemaal niets toe doet. August is eigenlijk een hele bijzondere jongen: hij is intelligent, grappig, lief, vrolijk en vooral heel erg dapper. Niemand verdient het om te worden behandeld zoals August wordt behandeld en toch blijft hij (bijna) altijd optimistisch en vriendelijk. Een groot voorbeeld voor iedereen dus.  

Ik ga niets verklappen over het einde, behalve dat ik er heel lang over na heb gedacht en heel erg hard heb gehuild. Er zit een hele mooie levensles in dit boek verscholen en dat is ook wat ik er zo mooi aan vind (al is dit natuurlijk wel een vrij heftig voorbeeld): Het boek maakt je bewust van een heleboel dingen waar je normaal misschien niet bij stil staat. 

Moraal van dit verhaal: lees dit boek. 
Tweede moraal van het boek: oordeel niet te snel. Misschien lijkt die steen wel gewoon een lelijke grijze steen, maar deze steen zou ook zomaar een kern van goud kunnen hebben (dat was de slechtste metafoor ooit. Sorry.).

Liefs,
Laura

18 comments:

 1. Dit boek vind ik zo geweldig! Heb het alweer een jaar geleden gelezen, en wat is het prachtig!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaaaa, ik heb zó gehuild! Het is zó mooi en vooral het einde vond ik zo verschrikkelijk ontroerend. Aaahhh.

   Delete
 2. Deze wil ik ook lezen! Staat al heel lang op m'n to-read list, haha.
  Liefs, Floor

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaaa, echt doen! Helemaal bovenaan dat lijstje zetten, haha!
   Liefs!

   Delete
 3. Oh ik ben ook zo'n leesgek :) Zit jij ook op Goodreads? Wonder heb ik 1,5 jaar geleden in Parijs gekocht in een supertoffe boekwinkel en ik kon hem niet meer wegleggen. Ik vond het een heel mooi meeslepend verhaal. X

  ReplyDelete
  Replies
  1. hahaha jaaa, lezen = leven! (: En ja, goodreads it is!
   (welke boekwinkel in Parijs? Daar wil ik ook heen!)
   Liefs!

   Delete
 4. lijkt mij een heel mooi boek!

  ReplyDelete
 5. Ik hou ook zo erg van lezen, en deze klinkt erg leuk!
  Ik heb gelijk zin om in dit boek te beginnen :)

  Liefs x

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaaa, echt doen! (en zorg dat je comfort food en tissues bij de hand hebt, haha).
   Liefs! X

   Delete
 6. Oke, dit boek ken ik nog niet, maar volgens mij is ie heel cool. Net als die camera :)

  ReplyDelete
 7. Wauw, wat een mooi verhaal, ik heel nieuwsgierig nar het boek!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Het is echtechtecht zó de moeite waard om te lezen! (:

   Delete
 8. Hij lijkt me erg mooi! XO
  P.S. Doe jij al mee met mijn give-away?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mooi is een understatement! Het boek is prachtig! (:
   Liefs! X

   Delete

Thanks!