Monday, March 16

IK KAN NIET SLAPEN, WAT NU?

Na zo'n twee jaar lang héél erg slecht te hebben geslapen (en vanalles te hebben geprobeerd om dat te verbeteren) denk ik dat ik mezelf wel slaapexpert mag noemen. Of misschien juist niet, aangezien ik nog steeds vrij weinig slaap... Laten we het er maar op houden dat ik redelijk wat ervaring heb met eventuele manieren/tips om beter te slapen en/of makkelijker in slaap te vallen. Deze tips werken over het algemeen gewoon prima (- ik ben een beetje een uitzondering vrees ik) en daarom leek het me leuk en handig (voor jullie) om er een paar op een rijtje te zetten. Heb jij dus ook af en toe wat struggles met (in)slapen, dan ben je hier op het juiste adres.


LEG. DIE. TELEFOON. WEG.

Laat ik meteen beginnen met de moeilijkste (ja jongens, dit vergt wilskracht en discipline) tip van allemaal: leg je telefoon weg, zet je laptop uit, draai de televisie de andere kant op en laat die iPad maar gewoon beneden liggen. Het liefst al een uurtje voor je gaat slapen. Naast dat het licht en de straling van de schermpjes je slaapritme beïnvloeden, zijn al die prikkels van social media absoluut niet handig zo vlak voor het slapen. Laat alle elektronica lekker links liggen (eh, hier gaat het bij mij dus al fout) en kom tot rust met een boek. Ofzo. 

LEES EEN BOEK

In plaats van het checken van instagram, of het versturen van die laatste 'goodnight' tweet, kun je er dus beter een fijn boek bij pakken. Droom lekker weg tijdens het lezen van hartverscheurende young-adult romans (uh, the fault in our stars bijvoorbeeld) of geniet van dramatische kibbelsessies tussen British ladies in de boeken van Jane Austen (óf lees iets anders, ik zeg maar wat natuurlijk hè). Als lezen niet helemaal je ding is kun je er natuurlijk ook gewoon een tijdschrift bij pakken.VERMIJD KOFFIE EN THEE

Ik probeer meestal na vijven geen koffie en thee meer te drinken. 'Huh, geen thee meer, hoezo dat dan?' denk je nu misschien. Laat ik dat dan even haarfijn uitleggen: in de meeste theeën zit net als in koffie cafeïne (of theïne, hoe je 't ook wilt noemen): niet écht bevorderend voor je slaapritme dus. 

WARME MELK/(KRUIDEN)THEE

'Maar wat kan ik wel drinken dan?' In kruidenthee, groene thee en infusies zit geen cafeïne: dit kun je allemaal prima drinken 's avonds. Zelf vind ik het heerlijk om er wat soja of amandelmelk en agavesiroop doorheen te doen, maar dat ben ik, haha. Verder vind ik het ook heel fijn om 's avonds warme (soja/amandel)melk met honing te drinken. Het is overigens een fabeltje dat warme melk helpt met inslapen (in melk zit tryptofaan, waar je slaperig van wordt, maar dat werkt pas echt als je 2 à 3 liter melk drinkt), maar ik vind een warm drankje voor het slapen gewoon fijn en het helpt wel om een beetje te ontspannen.


source

YOGA!

Je moet er natuurlijk van houden; yoga is absoluut niet voor iedereen weggelegd (sterker nog: zelfs ík haatte het vroeger). Toch zou ik iedereen aanraden yoga een kans te geven: het is súper ontspannend, je wordt er lekker elastisch en lenig van én naderhand voel je je helemaal zen (yay).

Ik vind nu niets fijner en ontspannender dan 's avonds, na een warme douche, even wat (simpele) yoga-oefeningen te doen. Dit vooral omdat het focussen op mijn ademhaling mijn gedachten van alle dingen die me stress opleveren afhaalt en ik dus écht even helemaal alles kan loslaten. Maargoed, nogmaals: ik snap het helemaal als 't niets voor jou is. Ik vond 't zelf ook maar zweverig gedoe (tot ik merkte hoe fijn het eigenlijk is dan).

(random: mocht je heel erg veel interesse hebben in illustraties van cavia's die yogaposes doen dan moet je hier klikken)

MAAK LIJSTJES

Als je net als ik vaak een heel druk hoofd hebt dan is dit mijn gouden tip. Zorg dat je altijd een notitieboekje naast je bed heb liggen (in mijn geval ligt 'ie standaard in m'n bed - soms ben ik 'm kwijt en dan ligt 'ie ergens onder de dekens ofzo) en schrijf voor het slapen gaan alles wat er in je hoofd omgaat op. Maak lijstjes van de dingen die je niet wilt vergeten of nog moet doen en schrijf eventuele ideeën die last minute in je hoofd poppen allemaal van je af. Op deze manier kun je je dag echt 'afsluiten' en kom je (mentaal) makkelijker tot rust.ADEM IN, ADEM UIT

Lukt het slapen écht niet? Dan werkt 't (voor mij) het beste om even m'n bed uit te gaan en een glaasje water of een kopje kruidenthee te drinken. Vervolgens kruip ik m'n bed weer in en focus ik me op mijn ademhaling. Er zijn een heleboel ontspannende ademhalingsoefeningen waarvan wordt beweerd dat je er als een blok van in slaap valt: bij mij heeft het echter nooit zó'n geweldig effect gehad... De fijnste oefening vind ik deze:

Adem 6 seconden in, houd je adem vervolgens 7 seconden vast en adem daarna 8 seconden lang uit. Herhaal dit vijf keer en blijf vervolgens rustig doorademen. Neem zo'n 20 seconden 'pauze' en herhaal dan de oefening weer. - Mocht je het benauwd krijgen ofzo dan raad ik aan ermee op te houden, haha (of stik voorzichtig: je wilt de rest van het huis niet wakker maken natuurlijk). 


WAT DOE JIJ ALS JE NIET KUNT SLAPEN?

20 comments:

 1. Bedankt voor dit lijstje! Ik slaap ook altijd heel lastig in, behalve als ik onwijs moe ben of de dag erna niks belangrijks heb, want als ik iets belangrijks heb de dag erna kan ik juist slechter slapen. ;) Liefs Sjoukje

  ReplyDelete
 2. Klopt wel echt ja, van die telefoon en andere elektronica! Ik heb ook altijd het idee dat ik meer rust heb als ik mijn telefoon helemaal ergens anders leg in plaats van onder mijn kussen. Of dat echt zo is, met die straling enzo, weet ik niet, maar het voelt altijd wel fijn om hem verder weg te leggen. En een boek lezen geeft zoveel rust! Ik hoop dat je de komende tijd lekker zult slapen ;)

  ReplyDelete
 3. Fijn artikel Laura!
  Zeker lijstjes maken en yoga helpt bij mij erg goed!
  Liefs Lonneke

  ReplyDelete
 4. Hele fijne tips! Dat van een boek lezen, en elektronica wist ik al. maar echt, hele fijne tips! Vanavond maar eens goed gebruiken, en kijken of het werkt! :)

  ReplyDelete
 5. Niet in slaap kunnen vallen is zo stom :( Ik slik eigenlijk gewoon slaappilletjes, maar ik ga het ook eens met yoga proberen :)

  ReplyDelete
 6. Ik kampte ook al jaren met het probleem om in te slapen en lag gemiddeld 1,5 standaard wakker.
  Helaas hielp dit alles ook niet en geloof me ik heb veel geprobeerd!
  Ik ben sinds 2 maanden van het probleem af, ik ben gestopt met frisdranken drinken en drink alleen nog maar water (Ik dronk namelijk geen koffie of thee).
  De combi van suikers en caffiëne bleek de schuldige bij mij te zijn.
  Ik heb er ook op mijn blog over geschreven,misschien heb je er iets aan ;)

  ReplyDelete
 7. Ik kom echt moeilijk in slaap. Ik denk niet van stress o.i.d. maar gewoon... Dit kan ik dus wel gebruiken.

  ReplyDelete
 8. Ik vind lijstjes maken super fijn voor het slapen gaan. Dingen die je nog moet doen en die anders in eindeloze hersenspinsels door je hoofd gaan overzichtelijk opschrijven is echt heel rustgevend ofzo. En die spotify playlists voor nachtbrakers! Ook fijn. En ik moet veel vaker naar een boek grijpen in plaats van naar m'n telefoon.

  ReplyDelete
 9. Ik doe alsof ik gaap. Dat klinkt misschien heel raar, maar het helpt wel hartstikke goed bij mij. Volgens mij maak je een of ander stofje aan als je gaapt. Dus ook als je doet alsof je gaapt. Ook helpt het bij mij als ik aan niets denk. En dan niet aan niets, maar aan het woord: niets.

  ReplyDelete
 10. Ik doe eerst wedstrijdje ogen open houden met mezelf. Dus zonder te knipperen (record 177 secondes). En dan val ik vanzelf in slaap haha! Veel Liefs

  ReplyDelete
  Replies
  1. Woah, ik heb het geprobeerd, maar 177 secondes mijn ogen open houden lukt dus écht niet. Ik vind 't een heus talent, haha. XXX

   Delete
 11. Handige tips! Maar bij mij werkt een boek lezen niet... Ik lees dan namelijk gerust door tot midden in de nacht. En nee, mijn ogen vallen niet dicht van moeheid, maar de volgende dag wel;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahahahahaha hoi, same! Ik heb iets te vaak tot 6 uur 's ochtends doorgelezen ('oh m'n boek is uit.... maar ik slaap nog niet..... wat moet ik nu dan doen?!??!?!'). De volgende dag is dan inderdaad niet zo fijn....

   Delete
 12. Superfijn lijstje dit! Alleen breek ik altijd zo radicaal met de eerste dat de rest niet meer nodig is en ik zo moe ben dat ik gelijk in slaap val.... Slechte gewoonte misschien (weet ik wel zeker), maar ik leef nog steeds. (En opzich heb ik niet heel veel slaap nodig wat ook scheelt haha.)

  ReplyDelete
 13. Werkt allemaal niet, haha! Maar ik slaap serieus wel beter als ik eerst in bed nog een serie kijk, raar ben ik. Maar ik slaap vooral slecht door pijn, dus dat ligt ook weer anders!

  ReplyDelete
 14. Ik merk ook altijd echt dat als ik nog laat op mijn mobiel zit dat ik dan veel onrustiger ben als ik wil gaan slapen.. dus geen spelletjes meer spelen om half 11 haha!
  Liefs, Tessa

  ReplyDelete
 15. Fijn lijstje! Inmiddels heb ik alleen niet meer last van 'ik kan niet slapen', maar nu is het 'ik wil niet slapen want ik wil nog veel te veel leuke dingen doen'...- Zoals op Instagram zitten bijvoorbeeld, je confronteert me er wel mee ;) Misschien slim om voortaan mijn telefoon weg te leggen inderdaad ^^

  ReplyDelete
 16. Goeie tips! Als ik écht niet kan slapen en dat wel wil ga ik altijd extra op m'n ademhaling letten. Extra langzaam in- en uitademen of juist heel snel werkt bij mij dan fijn. Gelukkig hoef ik die methode de laatste tijd niet meer te gebruiken omdat ik - nadat ik m'n telefoon heb weggelegd (wat inderdaad een hele opgave is) - als een blok in slaap val! Zijn er eigenlijk tips voor het onthouden van je dromen? Want hoe awesome zou het zijn als je elke ochtend wakker wordt met je dromen nog op je netvlies?

  ReplyDelete
 17. Handige tips! Ik wist helemaal niet dat je beter geen thee kunt drinken, dat doe ik heel vaak! Daar ga ik zeker op letten :)

  ReplyDelete
 18. Aah, komt echt goed van pas dit. Ik heb de laatste tijd ook weer veel slaapproblemen, dus deze tips zijn meer dan welkom! Lijstjes maken helpt inderdaad heel goed, zo heb je minder om over na te denken vind ik altijd. Aangezien je het toch (letterlijk) allemaal op een rijtje hebt dan. (: De rest ga ik ook zeker eens uitproberen, die telefoon laten liggen is toch altijd weer een hele opgaven hihi.

  ReplyDelete

Thanks!