Tuesday, June 17

50 QUESTIONS THAT WILL FREE YOUR MIND #1


De '50 questions that will free your mind' beantwoorden staat al een poosje op mijn to-do lijstje en daarnaast ook tussen de 101 doelen binnen mijn Day Zero project. De reden dat ik er nog niet aan toe gekomen ben is deels omdat ik er écht de tijd voor wilde nemen en deels dat ik er ook wel een beetje tegenop zag om over al deze vragen na te denken. Het zijn namelijk niet zomaar wat vragen: vele zijn heel erg moeilijk, confronterend en vereisen een zekere zelfkennis en innerlijke rust waar ik niet altijd over beschik. Ik heb daarom ook besloten de vragen in vijf delen hier te publiceren omdat het redelijk intensieve leesstof zal zijn. Ik kan iedereen overigens wel aanraden deze vragen ook zelf eens te beantwoorden of er in ieder geval over na te denken. Dit kan heel interessant en/of eye-opening zijn!

1. How old would you be if you didn't know how old you are? Hoe oud zou je zijn als je niet zou weten hoe oud je bent?

Ik vind leeftijd persoonlijk iets vreemds, ik begeef me in heel veel verschillende leeftijdsgroepen en daardoor is het begrip 'leeftijd' iets verwarrends geworden. De één is al in de 20, maar gedraagt zich verschrikkelijk jong en onverantwoordelijk. De ander heeft dezelfde leeftijd en gedraagt zich ook jong, maar in de zin van zorgeloos en energievol. Weer een ander is 15 en juist verschrikkelijk volwassen, heeft veel meegemaakt en ziet er ook nog eens vier jaar ouder uit. Ik zelf heb daarom geen idee hoe oud ik me voel. Aan de ene kant verlang ik soms terug naar jong zijn, maar aan de andere kant stuit ik vaak op veel onbegrip binnen mijn eigen leeftijdscategorie en voel ik me vaak ouder dan ik ben. Ik kan het ook goed vinden met volwassenen en vind het fijn om met oudere mensen om te gaan. Ik denk dus dat ik mezelf eerder 18 of 19 zou schatten, dan 16. 

2. Which is worse, failing or never trying? Wat is erger, falen of het überhaupt nooit proberen?

Ik vind dit een moeilijke vraag. Als extreem faalangstig en perfectionistisch persoon is iets moeilijks proberen vaak een enorme uitdaging. Aan de andere kant is achteraf spijt hebben omdat ik iets niet heb gedaan ook verschrikkelijk. Ik denk dat ik in veel gevallen dingen dus liever wel doe dan wegloop voor mijn angsten. Falen is heel eng, en vervelend, maar je weet in ieder geval dat je het hebt geprobeerd, je bent een ervaring rijker en je zou het eventueel zelfs opnieuw kunnen proberen. Nee heb je, ja kun je krijgen.


3. If life is so short, why do we do so many things we don't like and like so many things we don't do? Als het leven zo kort is, waarom doen we dan zoveel dingen die we helemaal niet leuk vinden en vinden we zoveel dingen leuk die we niet doen?

Meerdere redenen. Tegenwoordig willen we (we als in: de wereldburger in zijn algemeenheid) meer dan we hebben. Er zijn steeds meer mogelijkheden, maar deze zijn voor heel veel mensen onbereikbaar. Uiteindelijk staat niemand meer stil bij wat we hebben, en verlangen we alleen maar naar meer. Dit is voor een groot deel omdat we het tegelijkertijd ook heel erg leuk vinden om te pronken met wat wij wél hebben en anderen niet. Jaloezie en hebzucht zijn steeds meer voorkomende dingen terwijl dankbaarheid en vrijgevigheid steeds meer verdwijnen van deze aardbol. Daarnaast is alles en iedereen aan een stuk door bezig. Social Media, werk, school, haasten, afspraken, internet, telefoontjes, stress en televisie: het gaat maar door. De maatschappij is een 24/7 draaiende business en we hebben geen tijd meer om stil te staan bij wat we nu écht willen. En om de dingen te doen die ons écht gelukkig maken. Ik denk dat dat een vraag is waar het grootste gedeelte van de wereld geen antwoord op weet. Er zijn zó veel invloeden van buitenaf. 

4. When it's all said and done, will you have said more than you've done? Als alles gezegd en gedaan is, heb je dan meer gezegd dan gedaan?

Ja. Ik voel over het algemeen een grote druk om mijzelf te verantwoorden tegenover wie dan ook. Ik leg graag alles uit zodat er geen misverstanden/-communicaties ontstaan en om er zeker van te zijn dat iemand mij niet verkeerd begrijp. Als ik iets niet uit zou kunnen leggen terwijl ik me niet 100% zeker voel over de vanzelfsprekendheid van mijn daden, denk ik niet dat ik wat ik van plan was nog zou uitvoeren. 

5. What is the one thing you'd most like to change about the world? Wat zou je het allerliefste aan de wereld veranderen?

Ik heb ooit een boekenserie gelezen over een land in de toekomst dat na een hevige derde wereldoorlog staande is gebleven. Na honderden jaren van herstel groeit hier een volk dat op een hele andere manier leeft dan wij tegenwoordig doen: Geld en bezittingen bestaan niet, handel wordt gedreven aan de hand van wederdiensten, iedereen werkt ijverig en is vriendelijk voor elkaar, elektriciteit en apparaten zijn afgeschaft en iedereen probeert goed te zijn voor de natuur. Ik heb dit sinds ik deze boeken heb gelezen altijd gezien als een ideale samenleving. Ik ben me ervan bewust dat het onmogelijk is om zoiets in onze samenleving te integreren, maar toch zou ik het heerlijk vinden om op zo'n manier te leven. Het zou voor iedereen, en vooral ook de aarde, zo'n ongelofelijke verbetering zijn. 

6. If happiness was the national currency, what kind of work would make you rich? Als geluk de nationale valuta zou zijn, van wat voor werk zou je dan rijk worden?

Bloggen. Het mag dan heel cliché klinken omdat je dit nu leest op mijn blog, maar het is wel zo. Alle mooie dingen in het leven kun je vastleggen op een blog. Je kunt gaan reizen en daar over schrijven, je kunt fotograferen, creatieve dingen doen, nieuwe dingen leren en zien en dit allemaal delen met de rest van de wereld. Je kunt proberen anderen mensen op te vrolijken of iets voor ze te betekenen. Helpen. Je kan al je passies samenvoegen in één meesterwerk. Dit zelf vormgeven. Wauw.


7. Are you doing what you believe in, or are you settling for what you are doing? Doe je waar je in gelooft, of neem je genoegen met wat je doet?

Ik doe waar ik in geloof. Ik weiger klakkeloos mee te gaan met de stroming en maar te doen wat er van me verwacht wordt. Als ik daar niet gelukkig van word, of als dit me tegenhoudt in het bereiken van wat mij wél echt gelukkig kan maken dan verander ik iets in mijn leven
zodat ik dat wél kan bereiken. Je kan buigzaam zijn en iets maken van wat je hebt, maar als er een mogelijkheid is om te vechten voor dat wat jou gelukkig maakt en waar jij in gelooft dan moet je vechten. Dan wíl ik vechten.

8. If the average human life span was 40 years, how would you live your life differently? Als de gemiddelde mens maar 40 jaar oud zou worden, hoe zou je je leven dan anders leven?

Ik zou dan denk ik iets minder waarde hechten aan een goede opleiding en het vinden van een baan die perfect op mij aansluit. Ik zou in dat geval proberen zoveel mogelijk mee te maken. Zo veel mogelijk te zien en te leren in de praktijk. Niet mijn tijd verdoen in schoolbanken en bijbaantjes nemen in de Albert Heijn, maar zorgen voor geld voor alle dingen die ik nog zou willen doen. Nog meer waarde hechten aan genieten en het vinden van mijzelf en minder aan het-doen-van-wat-me-verwacht-wordt-terwijl-ik-dat-eigenlijk-helemaal-niet-wil.  

9. To what degree have you actually controlled the course your life has taken? In welke mate heb je gecontroleerd hoe je leven tot nu toe is gelopen?

Aan de ene kant heb ik voor iemand van mijn leeftijd al best ingrijpende beslissingen moeten nemen en veel nagedacht over wat ik wil en hoe het nu verder moet. Aan de andere kant zijn de afgelopen drie jaar niet door mij, maar door mijn eetstoornis gecontroleerd. Waar ik nu sta in het leven, is voor zo'n 95% bepaald door mijn eetstoornis en alle gevolgen ervan. Dit is absoluut niet allemaal negatief, ik heb bijvoorbeeld al veel meer levenservaring opgedaan dan een gemiddeld persoon van mijn leeftijd, maar toch vraag ik me soms af waar ik nu zou staan als ik niet in deze ziekte verstrikt was geraakt. Gelukkig ligt de controle steeds meer in mijn eigen handen en ben ik stapje voor stapje op weg naar een eetstoornisvrije toekomst!


10. Are you more worried about doing things right, or doing the right things? Maak je je meer zorgen over het doen van de goede dingen, of over het goed doen van de dingen die je doet?

Beide. Ik ben een extreme perfectionist en daarnaast heb ik erg veel last van faalangst. Dat schreef ik eerder ook al. Deze dingen beïnvloeden echter zowel welke dingen ik doe, als hoe ik deze dan uitvoer. Mijn hoofd draait over het algemeen overuren, en aan beide aspecten wordt evenveel aandacht geschonken. Echt een prioriteit heb ik dus niet binnen deze twee dingen. Al zou ik wel liever de goede dingen doen. Maar dan het liefste ook wel weer goed. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Zo. Dat was dat. Ik vind je dapper als je dat allemaal hebt gelezen. De volgende dosis komt er denk ik over een weekje aan, so prepare yourselves. 

Zou jij deze vragen zelf ook willen beantwoorden?


Liefs,
Laura 

6 comments:

 1. Wat een bijzondere vragen allemaal ! Dit ga ik van de zomer zeker op mijn blog zetten, het zet me namelijk nu al aan het denken.
  Knap ook van je dat je ze allemaal zo eerlijk heb beantwoord en mooi heb geformuleerd. Vind het echt interessant om te lezen, so keep it going please :) xx

  ReplyDelete
  Replies
  1. Leuk! Ik zou die artikelen met plezier lezen dan! Ik vind het altijd heel interessant om te zien hoe anderen denken en hoe ze tegen zichzelf en de wereld aankijken.

   Aaah dankjewel! Ik heb zó getwijfeld met het publiceren, ik was bang dat het saai zou zijn, of te persoonlijk.. Gelukkig is dat niet 't geval (: X

   Delete
 2. Wow! Wat een bijzondere vragen! Heel leuk ook om te lezen! Mooi ingevuld! Weer eens iets anders dan die simpele tags!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks (:
   Ik vond het ook heel gaaf en interessant om in te vullen. Sommige vragen zijn echte eye-openers!

   Liefs.

   Delete
 3. Wat een prachtige en inspirerende tag, ik vind hem fantastisch!

  ReplyDelete
 4. Wat een mooie tag! Ik kan me in heel veel dingen die jij zegt wel vinden.

  ReplyDelete

Thanks!